Hava Durumu

Yıldırım'da 2 yılın özeti: Disiplin, fen işleri ve atılım...

Yazının Giriş Tarihi: 13.04.2021 08:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.04.2021 08:06

Bursa'nın coğrafya olarak yüzde birini kapsamasına rağmen nüfusunun yüzde 23'ünün yaşadığı Yıldırım'da başkanlık zor iş...

Geçen hafta Bursa'nın batısında yer alan Nilüfer'de Başkan Turgay Erdem'in 730 günde yaptığı çalışmaları dinlemiştik. Otelkent 34 yılda, Bursa'nın kültür, sanat ve sporun odağı haline gelmişti. Başkan yeni yoğunluk istemediğini, hedefi sanayi ve kentleşme yerine tarıma çevrildiğini ifade etmişti.

Dün, 2 yıllık icraatlarını Mümine Şeremet Uyumayan Kütüphanesi'nde düzenlediği basın toplantısında açıklayan Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz'ın konuşmasının büyük bölümü imar, kentsel dönüşüm ve ilçesinin kültür ve sosyal hayatının zenginleştirilmesi için yapılan ve yapılacak yatırımlar üzerineydi.

O yüzden Yıldırım'da başkanlık zor sözleriyle yazıya başladım. Büyük bölümü imara aykırı yapılardan oluşan Yıldırım'da önce yılların birikimi böylesine karmaşık bir sorunu çözüp, düzenli bir şehir haline getirmek gerekiyor.

Başkanlık öncesi Büyükşehir İmar Komisyonu üyesi olan ve AK Parti Yıldırım İlçe Başkanlığı yapan Oktay Yılmaz, seçim kampanyasında da önceliği imar düzenlemelerine vereceğini açıklamıştı.

İcraat toplantısında kentsel dönüşüm konusu gündeme geldiğinde de bu hatırlatmayı yaparak, yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Vatandaş anketlerine göre, öncelik sıralaması yapan Yılmaz, birinci yılı mali ve kent disiplini, ikinci yılı fen işleri olarak belirledi. Burada bir parantez açmak gerekirse yıllardan beri yerel yönetim kentsel dönüşüm gibi büyük hedeflere yöneldiği için Yıldırımlıların park, kültürel alan, bozuk yollarının onarılmasını talepleri hep ikinci planda kalıyordu.

Disiplin ve fen işleri yıllarının meyveleri kısa sürede alındı. Oktay Yılmaz'ın toplantıda açıkladığına göre, göreve başladığında 550 milyon lira olan belediye borcunun 200 milyon lirası ödendi.

Peki, bir yandan hizmetler ve yeni yatırımlar yapılırken bu nasıl başarıldı?

Mali disiplin ve ortak projelerden elde edilen gelirle...

Asıl konu olan imar düzenlemesine gelince; Yılmaz ve AK Parti Bursa Milletvekillerinin girişimleri sonucu bu alanda adeta sessiz bir devrim gerçekleştirildi.

Geçmiş yıllarda belediye başkanlarının yaptığı imar uygulamaları açılan bir dava ile bozulunca, tıpkı Sinandede'de olduğu gibi...1999'da yapılan plan 20 yıl sonra bozulmuştu.

İmar Kanunu'nda yapılan değişiklikle itiraz davaları süresi 5 yılla sınırlandı, parsel bazlı itirazların ise planının bütünlüğünün bozmasının önüne geçildi.

Yıldırım'ın öncü olduğu bu adım, imar sorunlarının yaşandığı birçok kentin de sorunlarını çözdü.

2021'i atalım yılı ilan eden Yılmaz, kentsel dönüşüm projelerinin yanı sıra yeni yatırımlarını da anlattı. Mevlana'da TOKİ ihalesi 24 Mayıs'ta yapılacak ve inşaat başlayacak. En dikkat çekici olanı ise eski fakültenin 30 dönümlük alanına yanındaki su deposu arsasının ilave edilmesiyle elde edilecek toplam 60 dönümlük alanda yapılacak yaşam merkezi olacak.

EDEBALİ'NİN MAKETLERİ NEREYE GİTTİ?

Yılmaz'ın icraat toplantısına AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AK Parti Yıldırım İlçe Başkanı Ali Erbay, MHP Yıldırım İlçe Başkanı Halil İbrahim Bozkurt katıldı.

Toplantının yapıldığı Uyumayan Kütüphane, önceki dönem belediye başkanı İsmail Hakkı Edebali tarafından kentsel dönüşüm proje merkeziydi. Burada düzenlenen her toplantıda, büyük masalar üzerindeki maketlerde kentsel dönüşüm uygulanacak mahallelerinin modelleri yer alırdı. Mahalle sakinleriyle toplantılar yapılarak, dönüşüme ikna edilmeye çalışılırdı.

Toplantıda Yılmaz'a maketleri ve bu projelerin akıbetini sordum. O da yanıtladı: 'O maketlerde mahalle bazlı dönüşüm vardı. Vatandaş bu tür dönüşüme teveccüh göstermiyor. Talepler doğrultusunda sokak bazlı dönüşüme ağırlık verdik. O projeler kaldı. Zaten tasarım aşamasındaydı. Maketleri de mimarlık fakültelerine verdik'

Yılmaz, üç belediye başkanıyla yolların neden ayrıldığıyla ilgili soruya da, 'İş odaklı bakıyoruz. Zaman zaman yönetimlerde değişiklikler olabilir. 2 yıl beraber çalıştığımız arkadaşlarla değerlendirme yaptık. Daha proaktif süreç yönetmemiz, iş odaklı yönetim gerçekleştirmemiz gerekiyordu. Bu minvalde değişikliğe gittik. Herhangi kişisel bir durum söz konusu değil' yanıtını verdi.

AFRİKA'DA İKİ BURSA VEKİLİ

İnsanoğlu kuş misali. AK Parti Bursa Milletvekilleri Muhammet Müfit Aydın ve Osman Mesten, geçen hafta Diyarbakır'a giderek evlat nöbeti tutan anneleri ziyaret ederek sorunlarını dinlemişti.

Aydın ve Mesten, geçen hafta sonu bu kez Afrika'nın Atlas Okyanusuna kıyısı bulunan Moritanya İslam Cumhuriyeti'ndeydi. Bir Batı Afrika ülkelisi olan Moritanya'nın en büyük sorunu yoksulluk.

Bu ülkeye yaptıkları ziyarette yoksulluk dramını yakından gören iki vekil, izlenimlerini rapor olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ilgili kuruluşlara iletecekler.

Moritanya ziyaretinde gördüklerinden oldukça etkilenen ve anlatırken de duygulanan Aydın'a izlenimlerini sorduk. O da anlattı:

'Mutlaka gidilmesi gereken bir ülke. Yaşam bin yıl öncesindeki gibi su yok, elektrik, kanalizasyon yok. Fakirlik korkunç boyutlarda. Avrupa gelmiş sömürmüş ve ülkeye hiçbir şey yapmamış. Sömürmeye de devam ediyor'

Moritanya'nın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın özellikle bahsettiği ve gidilmesi gereken bir ülke olduğunu kaydeden Aydın şöyle devam etti:

'Gördüğümüz manzara; bu ülkeye Türkiye'nin mutlaka yardım elini uzanmasını gösteriyor. Büyükelçi ve orada görev yapan Maarif Vakfı yetkilileriyle 100 bin kişinin yaşadığı bir kampa gittik. Çadır kent bile denemeyecek sefalet var. Depo diye bir yer var. Gelen su yarım saatte bitiyor'

'Ülke halkının Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a büyük sevgileri var' diyen Aydın, bu hafta TİKA'dan başlayarak ilgili kuruluşlarla görüşeceklerini sözlerine ekledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.