Hava Durumu

Yıldırım'da çözüm; geri adım atılmayacak imar planı

Yazının Giriş Tarihi: 22.03.2019 08:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.03.2019 08:00

Yıldırım, Bursa'nın doğudan giriş kapısı. Osmanlı, 1326'da kenti fethetmeden önce Kızık köylerini yurt edindi. Devletin temelinin atıldığı ilk yıllarda da Yıldırım Beyazıt'ın yaptırdığı külliye ile Hüdavendigar'ın yani Bursa'nın önemli bir cazibe merkezi haline geldi. Ardından Emir Sultan, Çelebi Mehmet de yine kentin doğu tarafında dönemin kültür merkezlerini inşa etti.

Çok uzun yıllar boyunca bu özelliğini koruyan Yıldırım, maalesef 50 yıl önce Anadolu, Kafkaslar ve Balkanlar'dan gelen göçle birlikte çarpık kentleşmenin adresi oldu. Bursa'nın üzerinden silindir gibi geçen beton yığınları Yıldırım'ın hem Uludağ'ın yamaçları hem de ova bölümünü yüzde 60'ı kaçak ve imara aykırı bir kent haline getirdi.

Son 15 yılda Yıldırım'da görev yapan belediye başkanlarının tümü hem kaçak yapılaşmanın önüne geçmek, hem de kenti rehabilite etmek için projeler geliştirdi. Aslında, afet riski altında bulunan yapılarla ilgili olarak çıkarılan yasa da bunun için iyi bir fırsattı. Kentsel dönüşümle ilgili planlar hazırlandı, hatta Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, bunun için özel bir bina tahsis edip, uygulama yapılacak mahallelerin maketlerini hazırladı. Hükümet de projelere destek vererek, uygulama bölgeleriyle ilgili kararlar çıkardı.

Yıldırım'da Edebali'nin halefi olmaya hazırlanan AK Parti adayı Oktay Yılmaz, dün Baia Hotel'de yapılan Sönmez Medya Buluşmaları'nın konuğuydu. Buluşmaya Yıldırım Meclis Üyesi adayı Ali Molla Salih ile gelen Oktay'a hem program öncesi sohbetimizde hem de programda kentsel dönüşümün geleceğini sorduk.

Yılmaz, konu hakkında en çok bilgisi olanlardan biri. Partisinin ilçe başkanlığı öncesi büyükşehir belediyesi imar komisyonunda 3 dönem başkanvekilliği yapan Oktay Yılmaz'a göre, çarpık kentleşmenin en büyük nedeni hızlı göçle ortaya çıkan ihtiyaçlara yerel yönetimlerin zamanında ihtiyaç verememesi Yıldırım'ı bu hale getirdi. Yerel yöneticilerin duyarsızlığının yanı sıra yapılan planların da iptali çarpık kentleşmenin önünü açtı.
Çözüm ise Büyükşehir Belediyesi ile birlikte hazırlanacak kapsamlı bir imar planı. Yasal zemin oluşturularak hazırlanacak imar planından asla geri adım atılmayacak.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve Oktay Yılmaz'ın ekibi imar planı üzerindeki çalışmalarını sürdürüyor. Yasal zemine ihtiyaç duyulduğunda milletvekillerinden ve kampanya döneminde Bursa'yı ziyaret eden bakanlardan destek ve sözler de alındı. Oktay, göreve başlar başlamaz hızlı bir şekilde imar planının hazırlanacağı sözünü veriyor.

ÖZEL TİYATROLARA VEKİL DESTEĞİ

AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin, sağlık, ulaşım ve turizm alanlarındaki aktif çalışmalarıyla ön plana çıkıyor. Dr. Esgin, dün Bursa Özel Tiyatrolar Platformu'nun daveti üzerine sanatçılarla bir araya gelerek sorunlarını dinledi. Hisar Kaleiçi Otel'de gerçekleşen buluşmada, Bursa'nın kültür-sanat yaşamına katma değer sağlayacak ve özellikle çocuklara tiyatroyu sevdirecek projeler masaya yatırıldı. Yarım saat olarak planlanan toplantı, hazırlanacak projelerin detaylarına girilmesiyle 2 saatte tamamlanabildi.

Dr. Esgin, platform üyelerine 'Ben ne devletin ne de belediyelerin vekiliyim. Milletin vekiliyim. Bu anlamda, sorunlarınız, talepleriniz ve önerilerinizi hem bakanlıklara hem de belediyelere ulaştıracağım' sözünü verdi.
Platform üyeleri 15 gün içinde raporlarını hazırlayıp, Dr. Esgin'e iletecek.

PAZARDAKİ TESADÜF İKİ BAŞKANI BULUŞTURDU

CHP Bursa Büyükşehir Belediye başkan adayı Mustafa Bozbey'in seçim kampanyası son hızıyla devam ediyor. Bozbey'in sabah erken saatlerde başladığı çalışmaları gece geç saatlere kadar devam ediyor.
Bozbey, kimi zaman bir ilçede kimi zaman da mahalle pazarında vatandaşlarla buluşuyor. Dün Dikkaldırım Hüdavendigar kapalı pazaryerinde, çalışmalarını sürdüren Bozbey, pazara alışveriş için gelen Bursa Büyükşehir Belediye eski başkanlarından Erdem Saker ile karşılaştı.

Saker ile sohbet eden Bozbey, birlikte çektiği fotoğrafı sosyal medya hesabından, 'Pazarda güzel bir rastlaşma yaşadık. Bursamıza büyük emekler veren Erdem Saker başkanımızla kısa süreli sohbet etme imkanı bulduk' yazısıyla paylaştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.