Hava Durumu

Yıldırım'da dönüşüm iki koldan başlıyor...

Yazının Giriş Tarihi: 22.01.2021 08:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.01.2021 08:04

Yıldırım, Osmanlı'nın Bursa'yı kuşatmasından beri kente giriş adresi olmuş.

23 yıllık Bursa kuşatması sırasında Osman Gazi tarafından 1303 yılında ilk kale olan Balabancık da bugün Mollaarap Mahallesi sınırlarında içinde yapılmış.

İşin özeti 700 yıldan beri, Yıldırım, batıya giriş kapısı haline gelmiş.

Son 60 yılda ise Kafkaslar, Balkanlar ve Anadolu kentlerinden gelenlerin de ilk durağı yine Yıldırım oldu.

Osmanlı'nın imar ederek yerleştiği ilçe, son göçler sonucu maalesef sonucu imarsız beton yığınları haline dönüştü. Bugün Yıldırım, yüzölçümü olarak Bursa'nın yüzde birini oluştururken, nüfus olarak yüzde 25'ini kapsıyor. Bursa'da en yoğun nüfusun olduğu ilçe.

Yıldırım'da sorunların çözümü için her gelen belediye başkanı, imar planları, ıslah planları hazırladı ama kimi mahkemeden döndü, kimi siyasi kaygılar nedeniyle uygulamadı. Hazırlanan kentsel dönüşüm planları da bu imar sıkıntıları yüzünden hayata geçirilemedi.

Bir örnek vermek gerekirse Sinandede'de 1999 yılındaki imar planı aradan 18 yıl geçtikten sonra iptal edilince başa dönüldü. Üstelik mülklerin el değiştirmesi yüzünden daha karmaşık hale geldi.

ASTV'de yayınlanan Gözlem Kulesi programının konuğu olan Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz ile Yıldırım'daki çalışmaları ve ilçenin geleceğini konuştuk. Görevdeki ikinci yılını tamamlayacak olan Yılmaz, daha önceden büyükşehir imar komisyonu üyeliği ve ilçe başkanlığı yaptığı için sorunları en iyi bilen isimlerden biri.

Daha seçim kampanyası döneminde bile önce planlama ve imar düzenlemeleriyle işi başlayacağını açıklamıştı.

İlk yılı disiplin, 2020'yi ise fen işleri yılı ilan eden Yılmaz, yolların asfaltlanmasından, kaldırıma, parklardan yeşil alanlara kadar Yıldırım'ın modern bir görünüme kavuşması için çalıştı. Çünkü, yapılan anketlerde Yıldırımlılar da bunu istiyordu.

Bir yandan bu çalışmalar devam ederken, imar düzenlemelerinin önünü açacak sessiz devrimin adımları atıldı. Geçen sürede Yılmaz, Ankara ile Bursa arasında adeta mekik dokudu.

AK Parti Bursa Milletvekillerinin de desteğiyle önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ikna edildi. Ardından yasa meclisten geçti.

Sadece Yıldırım'ın değil Türkiye'nin birçok kentinde yaşanan soruna çözüm getiren yasa ile artık yapılan imar düzenlemeleri kolayca değişemeyecekti.

İmar düzenlemelerinin ardından kentsel dönüşümle ilgili adımlar atılmaya başlandı. Mevlana için önce özel sektörle görüşüldü. Çok katlı bir proje ortaya çıkınca bundan vazgeçilerek, TOKİ'nin devreye girmesi sağlandı.

Buradaki dönüşümün iki özelliği var. Birincisi riskli binaların yıkılıp, 1250 konutluk yeni bir uydu kent kurulması, diğeri ise vatandaşın ikna edilmesi. Başkan Oktay'ın girişimleri sonucu 2 yıllık vade 10 yıla çıkarılınca ikna oranı yüzde 95'e yükselmiş.

TOKİ, ilk etapta 650 konutun yapımına başlayacak. İhale mart ayında tamamlanırsa nisanda temel atılacak. İsabey'de yine TOKİ tarafından 250 konutun yapımına da başlandı.

Bu dönüşümün kamu katkısı olan kısmı. Müteahhitlerin de yapacağı katılacağı projeler var. Yiğitler, Esenevler, 75 Yıl, Eğitim Caddesi'nin devamı olan Erdoğan Caddesi'nde de müteahhitlerin dahil olacağı projeler de 2021'te başlayacak.

Oktay Yılmaz'ın deyimiyle 2021 atılım yılı olacak.

MOLLAARAP NE OLACAK?

İmar ve kentsel dönüşümü konuşurken iki kez heyelan yaşanan ve 308 konutun boşaltılmak zorunda kalındığı Mollaarap'taki durumu da Başkan Yılmaz'a sorduk. O da yanıtladı:

Mollaarap'taki sorun çok yönlü. Yapılan sondajlar ve açılan kuyulardan yapılan ölçümlere göre kayma devam ediyor. Burası hem AFAD hem de Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın takibinde.

Süreç pandemi dolayısıyla uzadı. Geçen süre içinde belediye evini satmak isteyenlerin konutlarını, yeni bina yapılmayacağı güvencesini vererek satın aldı. Dairelerin halen yüzde 25'i satın alınmış durumda.

Yılmaz, önümüzdeki günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın burayla ilgili kararını açıklayacağını ve riskli bölge kararının çıkarsa ona göre bir yol haritası izleneceğini söyledi.

DOĞALGAZDA YASA GEÇTİ, TOP ARTIK BURSAGAZ'DA

Yıldırım, Osmangazi, Gürsu ve Kestel'de imar düzenlemeleri sonrası elektrik ve su abonelikleriyle ilgili sorun çözülmüş, ancak doğalgaz konusu EPDK yönetmeliklerine takılmıştı.

Başta, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Efkan Ala ve AK Parti Bursa Milletvekili Muhammet Müfit Aydın'ın olmak üzere tüm milletvekilleri sorunun çözümü için büyük çaba sarf etti. Tıpkı imar düzenlemesi gibi bu yasa da meclisten geçirildi.

Yıldırım'da 10 bin konutu doğrudan ilgilendiren doğalgaz aboneliği konusunda top artık Bursagaz'da. Geçtiğimiz günlerde Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Oktay Yılmaz ile birlikte EPDK ile görüştü. Talepleri Bursagaz'ın yatırımlarını hızlandırmasıydı.

Geçen hafta da Aktaş, Osmangazi, Yıldırım, Kestel ve Gürsu Belediye Başkanları ile bir araya gelerek konuyu masaya yatırdı.

Sorun şu; Bursagaz'ın projeleri arasında bu bölgeler yer almıyor. Başkanlar ise bunun bir an önce hayata geçirilmesini istiyor. Oktay Yılmaz'a göre, bu yıl bir çözüm bulunarak, yeni bölgelere doğalgaz bağlanmasının yolu açılacak.

Burada, sadece vatandaşların mağduriyeti söz konusu değil, doğalgaz bağlanmasıyla Bursa'nın havasının temizlenmesine de katkı sağlanacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.