Hava Durumu

Yıldırım'daki düğüm yasal düzenlemeyle çözülecek

Yazının Giriş Tarihi: 10.08.2019 08:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.08.2019 08:48

Kentsel Dönüşüm Yasası'nın çıkmasıyla Bursa'da gözler Yıldırım'a çevrilmişti. Yasanın ardından ilk adım da 2012'nin son günlerinde Mevlana, Ulus, Yavuzselim, Arabayatağı, Çınarönü, Hacivat ve Şirinevler mahalleleri riskli alan ilan edilmişti.
Ancak, aradan geçen zaman içinde iki başkan değişmesine rağmen kentsel dönüşüm gerçek manada bir türlü hayata geçirilmedi.
Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, seçim kampanyası ve görev başlamasının ardından kentsel dönüşümle ilgili sorularımızı 'önceliği planlamaya vereceğiz' şeklinde yanıtlamıştı.
Yılmaz, planlamanın ilk adımı için dün Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İsmail Yılmaz ile birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un kapısını çaldı.
Yıldırım Belediyesi bu 7 mahallede imar uygulamaları yapacak. Ancak bu kez geçmişte olduğu gibi planların iptali riski ile karşılaşmak istemiyor. Çünkü 1996 yılından beri yapılan imar uygulama planlarının iptal edilmesi yüzünden bu günlere gelindi.
Yılmaz'ın Bakan Kurum'dan isteği 25 bin hisseden oluşan ve 100 binden fazla vatandaşın yaşadığı 7 mahallede imar uygulama planları için yasal düzenleme yapılması. Vatandaşın mağdur olmaması için tazmin hakkı tanınmasını ancak uygulamanın tamamının iptal edilmemesi öngörülen yasal düzenleme talebine Bakan Kurum da yeşil ışık yaktı.
Oktay Yılmaz'ın verdiği bilgiye göre, gelinen noktada, Yıldırım Belediyesi hazırlıkları yapacak. Ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan gelecek heyet incelemelerde bulunarak, iptalin önlenmesi için yasal altyapı için taslak hazırlayacak.
Üstelik hazırlanacak bu yasa, Türkiye genelini kapsayacağı için başka bölgelerdeki imar uygulama planlarıyla ilgili sorunların çözümüne de katkı sağlayacak.

GÖKDERE'YE 'MİLLET BAHÇESİ'

Gökdere, Yıldırım ve Osmangazi ilçeleri sınırını belirleyen bir zamanlar doğa harikası olan bir bölge. Geçmişte uygulanan projelerle nispeten kurtarılan bu bölgenin yeniden düzenlenmesi Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın seçim vaatleri arasında yer alıyordu.
Bakan Murat Kurum ile yapılan görüşmede Gökdere projesi de ele alındı. Bölgenin rekreasyonu ve nasıl bir düzenleme yapılacağı konusunda bilgi verildi.
Bursa'nın istediği tıpkı Atatürk Stadyumu'nda olduğu gibi bu yatırımın da Millet Bahçesi projeleri kapsamında bakanlık tarafından yapılması.
Oktay Yılmaz, Bakan Kurum'un Gökdere Projesi'ne de sıcak baktığını söyledi.

TARİHİ ÇARŞILAR YASASI İÇİN İLK ADIM

Türkiye genelinde faaliyet gösteren iki önemli federasyonun merkezi Bursa'da. Bunlardan biri Bal-Göç diğeri de Tarihi Çarşılar Federasyonu.
Muhsin Özyıldırım, 90 il ve ilçede dernek veya temsilcilik olarak faaliyette bulunan 94 bin tarihi çarşı esnafının üye olduğu bu federasyonun iki dönemdir başkanlığını yürütüyor.
Özyıldırım'ın en büyük hayali, tarihi çarşılar yönetim modelinin oluşturulması ve bunun yasal statü kazanması. Oluşturulacak yönetim modellerinde valilik ve belediyelerin yer almasını isteyen Özyıldırım, geçen mart ayında Bursa'ya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a konuyu anlattı.
Bakan Ersoy'dan yasal düzenleme ile ilgili söz alan Özyıldırım ve federasyon yönetimi haziran ayında yapılan seçimin ardından Ankara'nın yolunu tuttu. Burada, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan ve 4 siyasi partinin genel başkan yardımcılarıyla görüşen Özyıldırım istediği desteği buldu.
Bakan Yardımcısı Alpaslan ile yapılan görüşmede, 7-8 Eylül tarihleri arasında Bolu'nun Mudurnu İlçesinde istişare toplantısı düzenlenmesi kararlaştırıldı. Yasal düzenlemenin ele alınacağı toplantıya Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük illerin de aralarında bulunduğu 30 çarşı başkanı, 10'a yakın akademisyen ve bakanlık bürokratları katılacak. Toplantıda, çarşı başkanlarının beklentileri ve nasıl bir yasal düzenleme yapılması konusu masaya yatırılacak.
Tarihi çarşılar için bu yasal düzenlemenin şart olduğu vurgusu yapan Özyıldırım, yasanın çıkması konusunda bu kez umutlu olduğu mesajını verdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.