Hava Durumu

Yıldırım'ın dönüşümünde yeni konsept başarılı olacak mı?

Yazının Giriş Tarihi: 24.01.2020 08:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.01.2020 08:10

Yoğun göçün etkisiyle imar sorunlarının en derin yaşandığı ilçe Yıldırım. Bina stokunun neredeyse yüzde 60'ı kaçak veya imara aykırı. Gerçi yeni imar barışıyla binalarla ilgili yasal zemin oluşturuldu ama imar planı ve uygulama problemi hâlâ devam ediyor. Yıllardan beri seçilen yeni başkanların hedefi ve önceliği bu sorunu çözmek olsada bir türlü istenilen sonuca ulaşılamadı. İlk Özgen Keskin'den dinledik, ardından İsmail Hakkı Edebali gelince Keskin'in projeleri rafa kaldırıldı. Edebali neredeyse tüm mesaisini bu iş için harcadı. 7 mahallede uygulanacak dönüşümü maket ve proje üzerinde göstermek için bina bile yapıldı.
31 Mart'ta başkanlık koltuğuna oturan Oktay Yılmaz ise yıllarca belediyelerin imar komisyonunda görev yaptığı için konuya 'sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer' misali temkinli yaklaştı. Önceliği imar düzenlemelerine vererek, dönüşümün ondan sonra gerçekleştirileceği modeli benimsedi.

Yılmaz bu konuda haksız da sayılmazdı. ASTV'de yayınlanan Sönmez Medya Buluşmaları'nın konuğu olan Yılmaz'ın bu konuda verdiği iki örnek gerçekten işe neden planlama ve bu işin neden yasal zemine oturması gerektiğini açıkça gösteriyor.
Birinci örnek Karapınar ve Değirmenönü'nden. Bu iki mahalle için yapılan planlama okul alanı için seçilen bir arsa sahibinin itirazı üzerine mahkeme tarafından iptal edilir. Diğer örnek ise Sinandede'den. 1996'da yapılan plan aradan 24 yıl geçmesine rağmen yine itiraz üzerine bozulur.
Oktay Yılmaz, bu sorunu örnekleriyle Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a haritalar üzerinde anlatınca bakan da hak vererek, yasal düzenlemeye yeşil ışık yakmıştı. Şimdi bu düzenleme Meclis'te bekliyor. Düzenleme yasalaşırsa hazırlanan planın iptali bu tür itirazlarla ortadan kalkmış olacak.
Oktay'ın konsept değişikliğinin ikinci ayağı ise parsel gibi küçük veya mahalle gibi büyük ölçekler yerine ada bazlı kentsel dönüşüm. Bu daha önce birkaç bölgede denenmiş ve başarılı olmuş bir yöntem.
Ve en önemlisi işin içine TOKİ'yi de dahil etmek. Bunun sözü de alındı. Bakan Kurum'dan Mevlana Mahallesi'nde kentsel dönüşüm için 650 konut sözü alındı. Burada vatandaşı ikna etmek için kolları sıvayan Yılmaz, istediği karşılığı gördü. Vatandaş, yeni bina için fark ödemeye razıydı. Ancak, 2 yıl vade az gelmişti. Bunun üzerine yeniden devreye giren Oktay, vadeyi 5 yıla çıkardı. TOKİ'nin binaları yapmasının diğer bir avantajı ise yapılacak dairelerden hazineye kalacak olanların belediyeye devri. Bu yeni kentsel dönüşüm uygulamalarında takas da kullanılacak.
Yılmaz'ın önünde 4 yıl var. Bakalım yeni konseptle yapacağı çalışmalar hedefine ulaşacak mı?

MOLLAARAP İÇİN ÇÖZÜM ARANIYOR

Yıldırım'ın Mollaarap Mahallesi'nde yanlış bir hafriyat yüzünden 300'e yakın vatandaş mağdur edildi. Yıldırım Belediyesi bir yandan mağdurları desteklerken, diğer yandan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile AFAD'dan destek alarak çözüm üretmeye çalışıyor. 15 günde bir ölçüm yapılıyor. Hareketlilik, okulun kazı alanına hafriyatın doldurulmasıyla yavaşlatıldı. Ancak, kalıcı çözüm için fore kazıklar çakılması gerekiyor. Yaklaşık 20-25 metre boyunda fore kazıkların oluşturacağı duvarın önünde bina yapılması ne kadar sağlıklı olacak. Görünün o ki hem hareketliliğin devam etmesi hem de fore kazıkların yaratacağı durum, bölgede yeni bina yapımını zorlaştıracak.

İKİ AYDA 1059 KİŞİYE İŞ BULUNDU

Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri işsizlik. Geçtiğimiz günlerde konuştuğumuz bir Bursa milletvekili telefonuna gelen 10 çağrıdan 9'unun iş talebiyle ilgili olduğunu söylemişti. Eminim aynı konuyla ilgili belediye başkanlarına daha çok istek geliyordur.
Yıldırım Belediyesi hem gelen talepleri geri çevirmemek hem de iş arayanla işçi arayanı buluşturmak amacıyla geliştirdiği projede başarı elde etti. Belediye İŞKUR, BTSO ve BEKSİAD ile yürüttüğü projede önce Millet Mahallesi'nde istihdam bürosu açtı. İŞKUR'dan 25 eleman burada görevlendirildi. Kasım ve aralık aylarında bu büroya 6 bin başvuru yapıldı ve bunlardan 1059'u işe yerleştirildi.
Başkan Yılmaz, iş bulmanın yanı sıra gençleri meslek sahibi yapacak altın bilezik için de proje yürüttüklerini açıkladı. BEBKA'dan bu konuda 2 milyon liralık destek aldıklarını ifade eden Yılmaz, kurulacak atölyede gençlerin eğitim alacağını ve kursu tamamladıktan sonra da BTSO aracılığıyla istihdam edileceklerini söyledi.

YEREL YÖNETİMLER'İN KONUĞU ZAFER IŞIK

Yerli otomobilin kurulacağı yer olarak açıklandıktan sonra Gemlik'in yıldızı parladı. AK Parti Bursa Milletvekili Zafer Işık, Gemlikli olması dolayısıyla konuyla yakından ilgilenen siyasetçilerden biri. ASTV'de yayınlanan Yerel Yönetimler programının bu haftaki konuğu olacak Zafer Işık hem yerli otomobil, hem de diğer alanlardaki çalışmalarını anlatacak.
Yerel Yönetimler, bu akşam saat 20.30 ASTV'de canlı olarak yayınlanacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.