Hava Durumu

Yıldırım'ın kentsel dönüşüm yolculuğunda önemli viraj

Yazının Giriş Tarihi: 16.09.2020 08:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.09.2020 08:06

Gazeteciler tarihin müsveddesini hazırlar. Eski bir terim olduğu için anlayanlar için günümüzde kullanılan karşılığını da yazayım; karalama. Ya da bir başka deyişle tarihe not düşeriz. Günü geldiğinde tarih yazıcıları bundan epeyce yararlanır.

Bizim Bursa Hakimiyet Gazetesi de iyi bir kaynak olduğu için zaman arşivimiz bu tür araştırmacılar tarafından sık sık ziyaret edilir.

Önümüzdeki yıllarda, Bursa kent tarihini yazacak olanların, Yıldırım'daki kentsel dönüşüm için gazete arşivlerini incelediklerinde kafalarının oldukça karışacağından eminim.

Çünkü öyküyü yazarken benim bile zaman zaman kafam karışıyor.

Kentsel dönüşüm, ilk kez Özgen Keskin zamanında başladı. Başkan Keskin, iki dönem enerjisinin büyük bölümünü buna harcadı. Bu konuyla ilgili akademik unvan bile aldı. Projeler için üniversitelerden destekler hazırlandı, kamuoyuna sunuldu. Sonra görevi devrettiğinde gelen Başkan İsmail Hakkı Edebali, bunları bir yana bırakıp kendi projeleri için kolları sıvadı. Kentsel dönüşüm projelerinin hazırlanıp sunulacağı özel bina bile inşa edildi.

Projeler, maketler üzerinde, dönüşüm bekleyenlere ve kamuoyuna anlatıldı. Başladı, başlayacak derken seçim dönemi gelip çatıverdi ve başkanlık koltuğuna bu kez Oktay Yılmaz oturdu. O da Edebali'nin projelerini rafa kaldırdı.

Yılmaz, büyükşehir imar komisyonu üyeliği ve AK Parti Yıldırım İlçe Başkanlığı yaptığı için tıkanmanın kaynağının farkındaydı. Göç baskısı ile kaçak ve imara aykırı beton yığınına dönüşen ilçenin önceliği imar uygulamalarıydı. Bir çok projenin duvara toslamasının altında yatan sorun da buydu.

Yılmaz, zaman ve enerjisini imar düzenlemelerini sağlam bir altyapıya dayandırmak için çalıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nı Bursa'dan en çok ziyaret eden belediye başkanı oldu. İstediğini de elde etti. Artık yapılan bir imar düzenlemesinin iptal edilemeyecek olması birçok sorunu çözerken projelerin de önünü açtı. Ve nihayet TOKİ de dönüşüm projelerine dahil edildi.

Sönmez Medya'yı ziyaret eden Oktay Yılmaz, imar uygulamaları ve dönüşümle ilgili son durumu anlattı. İlk yılını mali ve kent disiplinine ayıran Yılmaz, 2020'yi ise fen işleri yılı ilan etmişti. Dönüşümün zorluğunu ifade etmek için doktorla araba tamircisi arasında geçen diyalogu anlatan Yılmaz, 'Araba tamircisi doktora aynı işi yapıyoruz deyince doktor araba çalışırken tamir et de görelim yanıtını vermiş. Kentler de tıpkı insanlar gibi organik yapılar. Yaşam devam ederken yapılacak yanlış müdahale çok kötü sonuçlar doğurabilir. O yüzden çok dikkatli olmak gerekir' mesajını verdi.

Yıldırım'da riskli alan bölgelerinde plan çalışmaları 2 etap halinde devam ediyor. Yavuzselim, Arabayatağı ve Ankara caddesinde bulunan güzergahtaki imar uygulaması buradaki dönüşümün önünü açacak.

10 YIL VADE UZLAŞMAYI YÜZDE 80'I ÇIKARDI

Mevlana Mahallesi'nde Samanlı Caddesi'ne bakan bölgelerde ise kentsel dönüşüm çalışması yapılıyor. Boş alana değil, eski binalar yıkılarak yerine TOKİ tarafından ilk etapta 650, ikinci etapta da 600 konut inşa edilecek. Bu bölgede dönüşümün önündeki en büyük sorunlardan biri ise ödemelerin iki yıl vadeli olmasıydı. Oktay Yılmaz'ın girişimleriyle bunun 10 yıla çıkarılması uzlaşma oranını yüzde 30'dan 80'e yükseltti.

Yıldırım Belediyesi hazırladığı projeyi geçtiğimiz ay Bursa'yı ziyaret eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a sundu. Proje önümüzdeki günlerde kamuoyuna sunulacak. Israrımız üzerine bir bölümünü gördük. 7 katlı binaların bulunacağı projede sosyal donatı alanları benzer projelerden yüksek olmasının yanı sıra Bursa'nın kent kültüründen de özellikler bulunacak.

Yıldırım, dönüşümle ilgili önemli bir virajı geçiyor. Eğer bu viraj aşılırsa yıllardan beri beklenen dönüşüm gerçekleşmiş olacak.

DUAÇINAR'DA HEYECANLANDIRAN PROJE

Yılmaz'la sohbetimiz sırasında, söz dönüp dolaşıp Yıldırım'daki sosyal mekanların eksikliğine geldi. Yıldırım'da yaşayanlar sosyal alanlar için Nilüfer'e gidiyor. Millet Mahallesi'nde oluşan yeni mekanlar kısmın de olsa bölgeye canlılık kazandırdı. Ancak nüfusu 700 bini aşan ilçedeki ihtiyacın karşılanmasından uzak.

Gazeteciler olarak bu değerlendirmeyi yaparken, Yılmaz, Duaçınar Sosyal Yaşam Projesi'ni anlattı. Aslında henüz proje aşamasında olduğu için detayları vermekten kaçınan Yılmaz'ın tablet üzerinden gösterdiği proje, hayata geçirilirse son yıllardaki en önemli yatırımlardan biri olacak.

Şu kadarını söyleyeyim; Podyum Park gibi bir tesis. Yapılırsa güzel olur...

PROF. DR. KILAVUZ, GÖZLEM KULESİ'NDE

Koronavirüs salgının önlenmesi amacıyla alınan ilk önlemlerden biri uzaktan eğitime geçilmesiydi. Üniversiteler bu konuya en çabuk adapte olan eğitim kurumları oldu.

Yeni normalle birlikte eğitim kurumlarının kapılarını açması bekleniyordu. Çünkü bazı alanlarda uzaktan verilen eğitim örgün eğitimin yerini tutması imkansız.

Bursa Uludağ Üniversitesi de yeni dönem için hidbit yanı hem uzaktan hem örgün eğitimi hedefleyen akademik kurumlardan biri.

Gözlem Kulesi'ne bu akşam konuk olacak Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz ile pandemi döneminde akademik eğitimi konuşacağız. Gözlem Kulesi saat 20.30'da ASTV'de

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.