Hava Durumu

Yıldırım'ın teklifi yasalaştı, Türkiye'ye çözüm oldu

Yazının Giriş Tarihi: 28.02.2020 08:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.02.2020 08:12

Sadece Bursa'nın değil göçlerle büyüyen tüm şehirlerin ortak sorunu kaçak ve imara aykırı yapılar.
Uzun yıllar boyu göç hızına planlama yetişmedi. Planlama yapılınca da mülkiyet sorunu kaynaklı iptaller işi kısır döngüye çevirdi. Kaçak yapı stoku arttıkça arttı. Kentsel dönüşümün çözüm olacağı söylendi ama yine aynı handikap kapıda bekliyordu.
İmar uygulaması iptallerinin nelere mal olduğunu bir örnekle anlatayım.

1996 yılında Sinandede, Beyazıt ve Mehmet Akif mahallelerini kapsayan plan yapılır. Bölgede 10 metrekarelik hissesi bulunan bir hak sahibi itiraz edince 20 bin metrekarelik bir alanı kapsayan plan uygulaması 18 yıl sonra iptal edilir. Bu süreçte birçok bina daha yapılır, konutlar el değiştirir.
İkinci örnek Mevlana, Ulus, Arabayatağı, Çınarönü ve Hacivat mahallelerini kapsayan 1986 yılında onaylanan Arabayatağı Islah İmar Planı. Plan sayesinde bölge ruhsatlı yapılaşmaya uygun hale gelir. Ancak uygulama 2002 yılında iptal edilir. Bu belirsizlik çarpık ve kaçak yapılaşmayı tetikler ve 20 bin taşınmaz bundan etkilenir.

ASTV'de yayınlanan Sönmez Medya Buluşmaları'nın konuğu olan Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, büyükşehir belediyesinde iki dönem imar komisyonunda görev yaptığı için konuyu en yakın bilen isimlerden biri.
Daha seçilmeden önce sorunun kaynağının imar düzenlemeleri olduğunu bilen Yılmaz, başkanlık koltuğuna oturduktan sonra bu iş için kolları sıvadı. Başta TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu ve AK Parti milletvekillerinin desteğini alan Oktay, derdini Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a anlattı. Heyet gitti, heyetler geldi. Sonunda ikna olan bakanlık imar planlarının iptalini önleyen tasarının yasalaşmasını sağladı. Yıldırım Belediyesi'nin teklifi ile gündeme gelen 20 ve 22 Şubat'ta Resmi Gazete'de yayınlanan düzenleme sayesinde kentsel dönüşüm projelerinin de önü açıldı.
Yıldırım, Osmangazi ve Gürsu'nun doğalgaz ile ilgili sorunu da bu düzenlemeye eklenen bir madde ile çözülmüş oldu. Daha önce elektrik ve su abonesi olan ancak ruhsatlandırma sorunu bulunan 25 bine yakın konut önümüzdeki günlerde doğalgaza kavuşmuş olacak.

MADDİ SIKINTI MALİ DİSİPLİNLE AŞILDI

Oktay Yılmaz, bir buçuk ay sonra görevdeki birinci yılını tamamlayacak. Programda bir yıllık çalışmalarının değerlendirmesini yapan Yılmaz, çok hızlı geçen bu süreyi kent ve mali disiplin üzerine inşa ettiklerini anlattı.

Yıldırım Belediyesi'nin seçim sonrası borç yükü en çok konuşulan konulardan biriydi. Yılmaz'a belediyenin mali durumunu sorduk. O da yanıtladı.
Mali disiplin ve tasarruf tedbirlerinin sonuçlarını almaya başladıklarını bildiren Yılmaz son durumu şu sözlerle özetledi:
'Maddi sıkıntıları aştık. Elbette belediyeler borçsuz olacak diye bir şey yok. Sadece döndürülebilir borç olması kafidir. Yani bir belediyenin borçsuz olması başarılı olduğu anlamına gelmiyor. Biz iş üretmeye gayret ediyoruz. Önümüzdeki yıllarda çok daha güzel çalışmalar gerçekleştireceğiz'

BOSNA HERSEK'LE YENİ KARDEŞLİK KÖPRÜLERİ KURULUYOR

Bursa'nın Balkan coğrafyasındaki ülkeler ve kentlerle dostluk köprülerinin kurulması ve kardeşlik bağlarının gelişmesindeki rolü büyük.
Geçtiğimiz yıllarda başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere ilçe belediyeleri Balkan coğrafyasındaki kentlerle ilişkileri, kültürel mirasın ayağa kaldırılmasının yanı sıra sosyal ve kültürel bağların da güçlenmesini sağladı.

Balkanlardan göç eden bir ailenin üyesi olan AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen, son yıllarda bu ilişkilerin gelişmesi için Bosna Hersek, Makedonya, Kosova ve Arnavutluk ile Türkiye arasında adeta mekik dokuyor.
TBMM Bosna Hersek Dostluk Grubu Başkanı olan Refik Özen, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile Bosna Hersek'i ziyaret etti. İki günlük gezide, Özen ve Aktaş, Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı, Bilge Lider merhum Aliya İzzetbegoviç'in mezarını ziyaretin ardından Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Akif Yaman, TİKA Saraybosna Program Koordinatörü Ömer Faruk Alımcı ve Türkiye'nin Bosna Hersek Büyükelçisi Haldun Koç'la görüştü.

Aliya İzzetbegoviç'in oğlu ve eski Cumhurbaşkanı Bakir İzzetbegoviç ile de bir araya gelen Özen ve Aktaş, Saraybosna Belediyesi ile kardeşlik protokolü imzaladı.
Eski Yugoslavya döneminde 1972 yılındaki kardeşlik protokolü Başkan Aktaş ve Saraybosna Belediye Başkanı Abdullah Skaka'nın attığı imzalarla yenilendi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.