Hava Durumu

Yine Bahçeli, yine erken seçim çağrısı

Yazının Giriş Tarihi: 18.04.2018 07:32
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.04.2018 07:32

İki konu kamuoyunun gündemine geldiği zaman mutlaka sonuçlandırılması gerekir.
Biri af çıkacağı, diğeri de erken seçim.
Çünkü iki konu da toplumun sinir uçlarına dokunan hassasiyet taşır. Sürüncemede bırakılamaz. Ya hemen tartışma ortamı yaratılmadan reddedilir, ya da seçim kararı alınır.
Tıpkı, macunun tüpten çıkması veya biraz daha fantastik deyişle pandoranın kutusunun açılması gibi.
Üstelik bu çağrı, 'Cumhur ittifakıyla' bir nevi koalisyon ortağı konumuna gelen siyasi partiden geliyorsa seçim kaçınılmaz olacak şeklinde değerlendirilebilir.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 7 Temmuz 2002'de koalisyonun ikinci büyük ortağıyken Keles'te düzenlenen 11'inci Kocayayla Türkmen Kurultayı'nda 3 Kasım 2002'de erken seçim yapılmasını istemişti. Ardından 3 Kasım 2002'de yapılan seçimlerde AK Parti'ye iktidar yolu açılırken, MHP Meclis dışında kalmıştı.
Erken seçim çağrısı yine Bahçeli'den geldi. Bu kez mekan TBMM'deki grup toplantısıydı.
Peki, 16 yıl aradan sonra tekrarlanan çağrı bu kez karşılık bulacak mı?
Bütün mesele burada ve bu kez durum 2002'den farklı.
O dönemde, MHP koalisyonun ikinci büyük ortağıydı. Bahçeli, çağrıyı yapar yapmaz koalisyonu oluşturan üç partinin genel başkanı 16 Temmuz 2002'de bir araya gelerek erken seçim kararını almıştı.
Bana göre, bu kez durum farklı.
Çünkü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan faktörü var. Dikkat edilirse Bahçeli'nin çağrısının ardından Erdoğan, grup toplantısında 3 kez 2019'da seçim yapılacağını tekrarlarken, gazetecilerin sorusu üzerine bugün Bahçeli ile görüşeceğini söyledi.
Kararının ayrıntıları için Bahçeli ile görüşen Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bilgi verdi. Yani bir nevi bugünkü görüşmenin altyapısı hazırlandı. Erdoğan da grup toplantısı sonrası kurmaylarıyla toplandı.
CHP ve HDP, Bahçeli'nin çağrısına 'hodri meydan' yanıtı verirken İYİ Parti'den 'Bizim için fark etmez' tepkisi geldi.
Ancak kulislere son dakikada düşen İYİ Parti'nin seçimlere girme hakkını 1 Eylül'de elde edebileceği görüşü, Bahçeli'nin 26 Ağustos tarihini de anlamlı kılıyor.
Son kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vereceğini herkes biliyor. Bahçeli'nin teklifini değerlendirirken ekonomideki kırılganlık ve dış politikadaki sıcak gündem etkili olacak. En önemlisi ise 'Cumhur İttifakı'nın yarattığı sinerjinin oy oranını yüzde 51'e taşıyıp taşımadığı konusu.
Erdoğan-Bahçeli zirvesinden çıkacak karar ister 26 Ağustos olsun, isterse dillendirildiği gibi 11 Kasım olsun, öyle veya böyle Türkiye, sadece meteorolojik olarak değil, siyaseten de sıcak bir yaz geçirecek.

Kararda yerel seçimin etkisi oldu mu?

Bahçeli'nin grup toplantısını izlerken, hemen aklıma Baia Hotel'de yapılan Sönmez Medya Buluşmaları'nın konuğu olan MHP İl Başkanı Tevfik Topçu'nun erken seçim sorusuna verdiği yanıt geldi. Onun da Cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin erkene alınacağı beklentisi vardı. Nedenine gelince; 'Cumhur ittifakı' toplumda ciddi bir karşılık buldu, Ancak, yerel seçimdeki yarışma arzusu, Cumhur İttifakı'nı olumsuz etkileyebilir! O yüzden genel seçimin erkene alınması yararlı olabilir.
Topçu, haksız da sayılmaz. Yerelde ittifak olmayacağı her iki taraftan da defalarca deklare edilirken, iktidar, Adana ve Manisa gibi MHP'nin seçim kazandığı bölgelerdeki kongrelerinde belediye başkanlığını kazanmak arzusunu her fırsatta dile getiriyor.
Belki de Bahçeli'nin bu kararında yerel seçimlerdeki endişeler de etkili olmuştur.

Bursa 20 vekil çıkaracak

Bu arada, seçim erken veya tarihinde yapılsın Bursa artık 20 milletvekili sahibi olacak. Cumhurbaşkanlığı sisteminin kabulüyle birlikte TBMM'deki milletvekili sayısı 600'e yükseldi. Bu düzenleme ile Bursa'nın milletvekili sayısı da 18'den 20'ye çıktı. Milletvekili sayısının 20'ye yükselmesiyle birlikte Bursa artık iki seçim bölgesinden oluşacak. Her bölgeden de 10'ar milletvekili Ankara'ya gönderilecek.
Birinci bölgede Gemlik, Gürsu, Harmancık, İnegöl, İznik, Keles, Kestel, Mudanya, Orhangazi, Yenişehir, Yıldırım, ikinci bölgede ise Büyükorhan, Karacabey, Mustafakemalpaşa, Nilüfer, Orhaneli, Osmangazi yer alacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.