Hava Durumu

Yoldan Ulu Camii, hanlardan da surlar görülmeye başlandı

Yazının Giriş Tarihi: 15.10.2020 07:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.10.2020 07:47

Hanlar bölgesinin önünün açılması yakın dönemde aday olan veya seçilen tüm yerel yöneticilerin ortak hayallerinden biriydi.

Halen İYİ Parti TBMM Grup Başkanı olan Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, projeyi seçim bildirgesinde açıklamış, merhum Hikmet Şahin de görev süresinin son yılında avam projelerini göstererek, 'hayalimdeki proje' demişti.

Projenin hayata geçirilmesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın verdiği destekle Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'a kısmet oldu.

İşin güzel yani merkezi hükümet yatırımlarında Bursa'yı unutan ve 'zengin kent. Kendi işini kendi yapar' anlayışı da bu proje ile kırıldı. Bu projedeki bir başka olumlu gelişme de Büyükşehir Belediyesi'nin akademik odalarla ortak çalışma gerçekleştirmesiydi.

Alinur Aktaş'ın göreve başladığı gün söylediği 'Bursa'yı ortak akılla yöneteceğiz' açıklaması da bu projeyle hayat buldu. Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Tasarımı için düzenlenen proje yarışmasının jürisi de bu anlayışla şekillendi.

Bölgenin UNESCO Dünya Mirası Listesine alınması çalışmalarında Alan Başkanlığını da yapan Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu'nun başkanlığında alanında uzman isimlerden oluşan jüri heyeti yarışma hazırlıklarını tamamladı. Farklı üniversitelerden ve meslek gruplarından belirlenen uzman jüri üyeleri, çalışma kapsamında Tarihi Pirinç Han, Kapan Han, Eski İpek Han, Çarşıbaşı Meydanı ve Balibey Han'ı gezerek hem sahada tespitler yaptı hem de bölge esnafı ve vatandaşların uygulanacak projeden beklentilerini gözlemledi. Tophane yamaçları ile bölgenin bir bütün olarak ele alınacağı yarışma süreci ile ilgili tüm hazırlıklar tamamlandı.

Projeden önce aslında yıkımlar da başlamıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un katıldığı törenle başlanan yıkımların ilk sonuçları da fotoğraflarla ortaya çıkmaya başladı. Bölgeden çekilen fotoğraflarda, yoldan Ulu Camii, Hanlar bölgesinden de surların önünde artık engel kalmadı.

Bu fotoğraflar aslında güzellikleri nasıl beton yığınlarıyla kapattığımızın da bir göstergesi. Bölgeyle ilgili kafalarda soru işareti oluşturan AVM ek binasıyla ilgili Alinur Aktaş, geçtiğimiz ay açıklama yapmıştı. Ek binanın kesinlikle yıkılacağını söyleyen Aktaş, 'Bizim için en kolayı o binayı yıkmak. Çünkü AVM'de hissemiz var' demişti. Geçtiğimiz günlerde de bu amaçla AVM'nin sahipleriyle bir araya gelerek konuyu masaya yatırdı.

Sanırım önümüzdeki günlerde bu konuyla ilgili açıklama yapılacak.

HAZIR'DAN TEŞEKKÜR VE ÖNERİ

Hanlar bölgesinin önünün açılması toplumun tüm kesimlerinden olumlu tepkiler alıyor. Belediyede yıllarca mühendislik yapan ve daha sonra da 2014 yılına kadar Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanvekilliği görevini yürüten Ali Hazır'dan bölgeyle ilgili öneri geldi.

'Çok doğru bir iş yapıldığını gördüm ve ufak bir katkı koymak istedim' diyen Hazır'ın önerisi şu:

Uzun çarşının içinde, başta Fidan Han olmak üzere diğer hanların etrafında Bursa Ticaret ve Sanayi odasına ait çok sayıda dükkanlar var. 15 metrekare dükkan ama onun yüzünden hanların duvarları görülmüyor. Belediye, BTSO ile anlaşarak yakabilirse hanlar daha iyi ortaya çıkar. 40 yakın bu şekilde dükkan var. Yarısı da BTSO'nun. Bu çalışma ile ilk adımlar alırsa herkesin dikkatini çeker ve devamı gelir.

Hazır'a göre, projeler devam ederken hanların içinde de düzenlemeler yapılmalı. Koza ve diğer hanlar çay bahçesi yerine özelliğine uygun alışveriş mekanları haline getirilmeli.

Hazır'ın önerilerini dinlerken geçmiş yıllardaki benzer uygulamayı hazırladım. BTSO binası Koza Han'ın Taç kapısının karşısındaydı. O dönem BTSO Başkanı olan Sönmez Holding Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, itirazlara rağmen OSB'deki tesis yapılınca binanın yıkılması kararını vermişti. Ardından Bursa Ticaret Borsası da 4 katlı binasının iki katını yıkmıştı. Bu iki yıkım sayesinde Kozahan'ın Taç Kapısı Cumhuriyet Caddesi'nden görülmeye başlanmıştı.

Ali Hazır'ın önerisi gerçekten Hanlar bölgesi için önemli. Aslında proje yarışması tamamlanmadan bu konuyla ilgili çalışma başlatılırsa daha faydalı olur.

KADİM TOPRAKLARDA AY YILDIZLI BAYRAĞI GÖRMEK

Geçtiğimiz günlerde AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen'in Kosova ziyareti sırasında, Yetimkale'deki Türk Bayrağı ile ilgili izlenimlerini yazmıştım.

Yetimkale'nin mihmandarı Kemal amcanın, 'Türk Bayrağı düşerse yanındaki bayraklar da düşer' sözü Özen'i oldukça duygulandırmıştı.

Benzeri durumu dün Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar yaşadı. İsrail işgali altındaki Gazze Beit Hanuon Belediyesi, Osmangazi Belediyesi ile 2010 yılında kardeş şehir olmuştu.

Dündar, temmuz ayında yapılan seçimlerde göreve gelen Gazze Beit Hanuon Belediye Başkanı Dr. Emad Abdallah Edwan ile dün görüntülü görüşme gerçekleştirerek, başkanı kutladı ve kardeşlik ilişkilerinin güçlendirilmesi konusunda görüş alışverişi yaptı.

Dr. Edwan'ın görüşmeyi arkasına koyduğu Türk ve Filistin bayraklarıyla yapması Dündar'ı oldukça duygulandırdı ve bunu sosyal medya hesabından 'Kadim topraklarda al bayrağımızı görmek' sözleriyle paylaştı.

Osmangazi Belediyesi kardeş şehir protokolü imzaladığı Gazze Beit Hanuon'a İHH aracılığıyla özellikle dini bayramlarda yardımlar gönderiyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.