Hava Durumu

ALMAN DEVİ TÜRKİYE'DE YATIRIM İÇİN YER ARIYOR, ŞEHİRLER YARIŞIYOR BURSA BAKIYOR

Yazının Giriş Tarihi: 02.07.2019 07:56
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.07.2019 07:56

Dünyaca ünlü otomotiv şirketi Volkswagen'in, 1.3 milyar euroluk yatırımı için Türkiye'yi seçmesi, özellikle sanayi kuruşlarının yoğun olduğu illerde heyecana yol açtı.
Aktarılan bilgilere göre;
Grubun CEO'su Herbert Diessen'in, Türkiye'de yeni dönemde yatırım yapmak için Ankara'da üst düzey görüşmeler yaptığı ve ardından da Seat ve Skoda marka otomobillerin üretimi için Türkiye'nin seçildiği belirtiliyor.
5 bin dolayında istihdam yaratması beklenen projenin 2022 yılında faaliyete geçmesi beklenirken, Türkiye'deki maliyetlerin Avrupa'ya göre düşük olması, başta Bursa olmak üzere pek çok otomobil fabrikasının ve yan sanayinin Türkiye'de bulunmasının, Alman otomotiv devinin bu kararını almasına yol açtığı ifade ediliyor.
Keza;
Son dönemde Skoda'nın talebi karşılamakta zorlandığı ve Alman Grubu'nun yeni fabrika için onay verdiği de konuşulanlar arasında.

Ne var ki;
Ankara-Almanya hattında bu görüşmeler yapılırken, Türkiye'nin 4. büyük ili Bursa'da bu görüşmeler gözden kaçırılıyor.
Keza;
Sektörde konuşulanlar, Alman Grubu'nun yatırım için Bursa'yı es geçerek Manisa'yı tercih ettiği yönünde.
Ancak;
Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yılmaz'ın verdiği demeçlere bakılırsa, Manisa bu işe uygun değil.
Keza;
Başkan Yılmaz haklı olarak, "Böyle bir yatırıma Manisa olarak ne kadar hazırız" sorusunu soruyor iki gündür Manisa'nın yerel gazetelerine.
Yine;
Başkan Mehmet Yılmaz, otomobil firmalarıyla yaptığı görüşmede 200 ile 300 arasında yan sanayi kuruluşu olması gerektiğinin de söylendiğini ifade ederek, Manisa halkına bir nevi 'buna hazır mıyız' sorusunu da soruyor.
Galiba;
Bu eksikliklerden olsa gerek ki, dün de Gaziantep Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, Alman otomotiv devi Volkswagen'in Türkiye'ye yapmak istediği 1.3 milyar euroluk yatırımın Gaziantep'e yapılması için Ankara'dan destek istedi.
Türkiye'nin;
En büyük OSB yatırımı olma özelliği taşıyan Kilis Polateli OSB'nin bu yatırım için hem konum, lojistik, hem de işgücü anlamında en doğru yer olduğunu belirten Gaziantepli başkana göre, yeni yatırımın adresi Gaziantep olmalı.
İşte...
Ünlü Alman devinin böyle bir kararı varken ve Türkiye'de üst düzey görüşmeler yapılırken, dahası pek çok şehirden "bize gelin" talepleri varken, otomotiv kenti Bursa'nın bu tartışmaların dışında kalması hayli şaşırtıcı.
Bu durum;
Bursa'da zaman zaman konuşulan "Bursa'nın sahibi yok" tartışmalarını hatırlatırken, böylesi büyük bir yatırımın -talep olmadığı- ve -takip eden bulunmadığı- için Bursa'ya gelmeyecek, yeni tartışmaları da beraberinde getireceğe benziyor.

İNSANLARI İRİTE EDEN BU AYRICALIK BİTMELİ

Belki;
Bir ayrıntı gibi görünebilir.
Ama;
Şu çakarlı araçlar konusunun insanları irite ettiği bir gerçek.
Hele ki;
Resmi olmayan araçların durumu.
Çoğu;
Belediye çalışanlarına ve AK Parti yöneticilerine ait olan ve aslında yasadışı olan bu çakarlı araçların, yol önceliği vatandaşları gerçekten rahatsız ediyor.
Belki bu bile, partinin giderek ivme kaybetmesine neden gösterilebilir.
Zaten;
Bu yöndeki vatandaş şikayetleri hayli artmış olmalı ki, dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, partisinin kurmaylarına, vatandaşların bu yöndeki rahatsızlığının giderilmesi için talimat verdi.
Umarız;
Yasal hiçbir durumu olmayan bu ayrıcalıklar, kısa zamanda sonlandırılır.
Çünkü aracında çakarlı lamba olmayan neredeyse parti yöneticisi ve belediye aracı kalmadı.

TÜRKÇE DIŞINDA BİLLBOARD REKLAMI BİR İLK OLDU

Bursa için bu da bir ilk oldu.
Ve;
Bursa'da billboradlarda Arapça reklamlar da başladı.
Haliyle;
Yeni açılan bir firmanın verdiği ve outdoor olarak adlandırılan bu ilanlarda ilk kez Türkçe dışında bir dilde reklam yapılması haliyle dikkat çekti.
Hele ki;
Yabancı dilde reklam tabelalarının kaldırılması tartışmaları yaşanırken, bu billboardlar özellikle sosyal medyada tartışma yarattı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.