Hava Durumu

MHP referanduma yaklaşınca AK Parti kongreleri erteledi

Yazının Giriş Tarihi: 24.11.2016 00:42
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.11.2016 00:42
AK Parti;
Türkiye genelindeki il ve ilçe kongrelerini son olarak 2014 yılında başlatmıştı.
Nitekim;
Bursa’da da delege seçimleri ve ilçe kongrelerinin ardından İl kongresi, 10 Ocak 2015 tarihinde dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve dönemin Teşkilat Başkanı Süleyman Soylu’nun katılımıyla gerçekleştirilmişti.
Planlamaya göre;
Yeni döneme dair kongreler için bir süredir hazırlık yapılıyordu.
Bu yönde bir taslak da belirlendi.
Buna göre;
Kongre takviminin ocak ayında başlatılacak mahalle delege seçimleriyle birlikte işletilmesi öngörülüyordu.
Şubat ve mart ayları içinde tüm ilçe kongrelerinin tamamlanması, ardından da nisan ve en geç mayıs ayında da il kongrelerinin tamamlanması benimsenmişti.

***

Ne var ki;
AK Parti Genel Merkezi’nin bu düşüncesi ve taslağı rafa kaldırıldı.
Çünkü;
Kongreler ileri bir tarihe ertelendi.
Gerekçe ise;
Yeni yılın ilk çeyreğinde yapılması olası görülen referandum.
Malum;
Başkanlık sistemini de içeren yeni anayasa konusunda bir süredir AK Parti ile MHP arasında yaşanan siyasi yakınlaşmada artık sona gelindi.
Keza;
Salı günü partisinin Grup Toplantısı’nda konuşan MHP lideri Devlet Bahçeli de, AK Parti’nin kendilerine verdiği taslak metne “makul baktıklarını” söyleyince, AK Parti Genel Merkezi yavaş yavaş hazırlıklara başladı.
İşte;
Bu aşamada da, yeni anayasa değişikliği teklifinin aralık ayında Meclis Genel Kurulu’na gelmesi ve MHP’nin yardımıyla en az 330 oyun bulunabilme, ardından da nisan ayında bir referanduma gidilme ihtimalinin artmasıyla, kongreleri erteleme kararı aldı.
Bu aşamada;
Olası bir referandum nedeniyle, AK Parti’nin teşkilat kadrolarındaki yenileme ve değişim ise ancak nisan sonrasına kaldı ki, mevcut kadroların görev süresi de kısmen uzamış oldu.
Dün görüştüğümüzde, söz konusu kararın gerekçesini anlatan AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun’un dikkati çektiği de referandum yapılma ihtimaliydi.
Böyle bir durumda parti teşkilatlarının hem kongrelere, hem de referanduma hazırlanmasının doğru olmayacağını anlatan Torun’un fikri de, yeni anayasa konusunda Meclis’te 330 oyun bulunacağı yönündeydi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.