Hava Durumu

Partilerin sahaya inmesi ile tıpkı bir genel seçim havası oluşmaya başladı

Yazının Giriş Tarihi: 27.02.2017 07:18
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.02.2017 07:18

Bugün itibariyle;
Dananın kuyruğunun kopmasına 48 gün kaldı.
Türkiye'nin;
Yönetim sistemini değiştirmeyi öngören 18 maddelik yeni anayasa değişikliğinin oylanacağı 16 Nisan tarihi, "evet" ve "hayır" blokundaki siyasi partiler için de hayli önem taşıyor.
Nitekim;
Olası bir farklı "evet"ten sonra, ya da "hayır" sonucundan sonra, hesapta olmayan bir seçimin gündeme gelebileceği konuşulanlar arasında.
Her ne kadar;
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, gündemlerinde şu an için bir erken genel seçimin olmadığını söylese de, örneğin yüzde 60 bandına yakın bir "evet" oyunun sonrasındaki bir seçim ihtimali, siyasi arenada pek de yabana atılmıyor.

***
16 Nisan'da yapılacak referandum, bir genel seçim olmamasına karşın, siyasi konjonktürde gelinen süreç, bu halkoylamasını farklı bir kulvara taşıdı.
Nitekim;
Siyasi partilerin sahaya inmeye başlamaları ile ortaya çıkan tablo, yarışın AK Parti destekçileri ile AK Parti karşıtları arasında yaşanacağı görüntüsünü veriyor.
Bu da;
Genel seçimlerde oy kullanan özellikle sabit fikirli seçmenin, 16 Nisan'daki anayasa değişikliği hangi maddeleri içerirse içersin, siyasi görüşünü bu referanduma aynen yansıtacağına işaret ediyor.
Yani;
Klasik parti seçmeninin, referanduma dair partisinin aldığı pozisyona göre hareket edeceği görüşü hayli yüksek.

***

İşin ilginci;
Kamuoyu yoklamaları yapan firmaların, seçmen yapısına dair gözlemleri de bu yönde.
Böylesi bir durum;
Zaten kamuoyunda yeterince anlaşılamayan ve hatta şu anda seçmen nezdinde tam olarak bilinemeyen söz konusu 18 maddelik değişikliğe, sadece siyaseten bakılması anlamı da taşıyor.
Bugünkü benzer durum, bundan 7 yıl önce gittiğimiz son referanduma benziyor.
Hatırlanacaktır;
O dönemde de 26 maddelik bir anayasa değişikliği paketi halkoyuna sunulmuş ama propaganda döneminin neredeyse tamamı, iktidar yanlılığı ile iktidar karşıtlığı görüşü arasında geçmiş, milyonlarca seçmen neye "evet" veya neye "hayır" dediğini tam olarak bilmeden koşullu olarak sandığa gitmişti.
Bu nedenle;
Parti teşkilatlarının sahaya inmesinin ardından, liderlerin de miting meydanlarına çıkacak olması ile sadece 48 gün kalan propaganda döneminin, tıpkı bir genel seçim havasında geçeceğini öngörüyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.