Hava Durumu

Pehlivan'dan referanduma dair ilginç bir Demirel ve Özal anılı gönderme

Yazının Giriş Tarihi: 14.04.2017 04:32
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.04.2017 04:32

Dün aradığında;
"Referandum öncesinde ilginç bir anımı hatırlatmak istiyorum" dedi Feridun Pehlivan.
ANAP'ın;
İlçe ve İl Başkanlığı'nın ardından, 19. ve 20. dönemde TBMM'de görev alan ve TBMM Çevre Komisyonu Başkanlığı yapan deneyimli siyasetçi Pehlivan, tam 24 yıl önce Çankaya Köşkü'nde yaşadığını anlattı.
Turgut Özal'ın;
Vefatının ardından, TBMM'de DYP Genel Başkanı Süleyman Demirel'in 9. Cumhurbaşkanı seçilmesiyle birlikte yaşadığı sürecin, Türkiye'nin en önemli seçimi olan 16 Nisan referandumuna ışık tutacağını da söyledi.
***
Temayül gereği;
Demirel'in Köşk'e çıkmasından iki gün sonra bir mazbata töreni yapıldığını anlatan Pehlivan, konuşmamızda şunları söyledi:
"O gün TBMM Başkanlık Divanı'ndan diğer milletvekili arkadaşlarım Yılmaz Hacıoğlu ve İbrahim Artvinli ile Sayın Demirel'in mazbatasını imzalayıp, kendisine teslim etmek üzere Köşk'e çıktık.
Kendisi, bizi çok iyi ağırladı.
Ama buruktu. Bu durum dikkatimi çekti.
Kendisine, mazbatasını takdim eden 3 kişiden biri olmanın verdiği gururu ilettim.
Bana Pehlivan diye hitap ederdi. Yine öyle hitap etti.
Odada 4 kişiydik.
'Nasılsın Pehlivan' dedi.
Kendisine teşekkür edip, hayırlı olsun dileğimizi ilettikten sonra, 'Bunca yıllık siyasi yaşamınızı taçlandırmış oldunuz, inşallah daha yıllarca hizmet etmeye devam edeceksiniz' dedim"
Devam etti anlatmaya Pehlivan.
"Bu sözlerimin ardından kendisi çok tarihi bir cevap verdi.
Ne dedi biliyor musunuz.
'Bugün' dedi '3 adam olarak sizlerin bana getirdiği bu mazbata ile 40 yılı aşkın süren siyasi hayatım bitti. Artık aktif siyasete geri dönüp bakmam, bu millet beni yıllarca onurlandırdı, artık herkesin Cumhurbaşkanıyım tarafsız olacağım ve bir daha da partime dönmeyeceğim.'
ANAP'lı;
Eski parlamenter Pehlivan'a göre "bu tarihi bir olay"dı.
Bir Cumhurbaşkanı'nın davranması gerektiği gibi davranmıştı Pehlivan'a göre.
***
Yine;
Turgut Özal döneminden de örnekler veren Pehlivan'a göre, pazar günü oylayacağımız yeni anayasa ile Özal'ın başkanlık sistemi projesi tamamen farklı.
Hatta;
"Özal'ın söylediği başkanlık ile bu istenilen sistemin zerre kadar birbiriyle ilgisi yok, Özal'ın günahını alıyorlar" diyecek kadar da iddialı.
Geçmişte liyakatın esas olduğunu söyleyen ve bir örnek veren Pehlivan, "Mesela solcu olduğunu bile bile SSK Genel Müdürü Kemal Kılıçdaroğlu ile hiç oynanmadı, çünkü işinin ehli bir bürokrattı. Biz bilmiyor muyduk, yerine kendi adamımızı atamayı" dedi.
Pazar günü;
"Hayır" diyecek isimlerden biri olan Pehlivan, Türkiye'nin yönetim sistemiyle oynanmasının doğru olmayacağı gibi, getirilmek istenen Türk tipi başkanlık sisteminin, dünyada uygulanan başkanlık sistemlerinin hiçbiriyle de ilintili olmadığı ve yanlış olduğu kanaatinde.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.