Yazının Giriş Tarihi: 08.06.2016 07:41
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.06.2016 07:41
Tarımsal üretimin Allaha emanet olduğu bir kez daha ortaya çıktı.
Tabii dünya bu noktaya durup dururken gelmedi. İnsanoğlunun doğaya verdiği tahribat ve buna bağlı olarak değişen doğanın dengeleri en büyük etken kuşkusuz.
Neyse…
Türkiye’nin en verimli tarım toprakları olarak bilinen Bursa ovası afetlerden göz açamıyor. Üretici ilk darbeyi ocak ayındaki dondan aldı. Arkasından başka donlar yaşandı. Son darbeyi geçtiğimiz hafta yağan ceviz büyüklüğündeki doludan yedi. Bu darbeye can mı dayanır. 5 dakika boyunca etkili olan dolu karşısında üreticinin gardı tamamen düştü. Eğer acilen oksijen pompalanmazsa nakavt olmak üzere…
Pek tabii afetlerden kaynaklanan kaybın boyutunu merak ediyorsunuz benim gibi.
Konuyu AS TV’de canlı yayınlanan İş Yemeği Programında Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez’le konuştuk.
Gerçi afet yalnız Gürsu değil, diğer tarımsal bölgeleri feci vurdu ama Gürsu özelinden gidersek; Dönmez’in verdiği bilgiye göre, bölgede yıllık tarımsal ürün istihsalinin toplamı 130 milyon lira. Yapılan araştırmalar zararın da yüzde 70 dolayında olduğunu gösteriyor. Bu da 80 milyon liralık kayıp demek. Genele yaydığınızda varın gerisini siz hesaplayın. Üstelik üretici ise borç batağında.
Çözüm mü?
Çözüm; üreticinin bankalara olan borçlarının ertelenmesi hem de faizsiz olarak. Bu konuda gözler Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’te…
Birçok kesimin borçları faizsiz olarak uzun vade yapılandırılıyor da çiftçinin ki neden olmasın.
İş dünyası tepkili
İstanbul’da Emniyet mensuplarını taşıyan aracın geçişi sırasında gerçekleştirilen hain saldırı Bursa iş dünyası tarafından sert dille kınandı. Ülkede kaos ve güvensizlik ortamı oluşturmak isteyenlere fırsat vermemek adına, sabrı ve metaneti elden bırakmamak gerektiği ifade ediliyor.
Karacabey leyleği havada gördü
Karacabey’in gelecek vizyonu (3T) tarım, teknoloji, turizm olarak planlanıyor.
Teknolojide TEKNOSAB’a mı güveniliyor bilemem ama Türkiye’nin en verimli tarım topraklarına sahip. Yeter ki korumasını bilelim. Turizmde ise müthiş fırsatlar var. Longoz ormanları ve Uluslararası Leylek Festivali ki dünya genelinde büyük bir organizasyon. Festivalin 12.’si gerçekleştirildi. Eskikaraağaç Mahallesi’nde düzenlenen festival Türkiye’nin gündemine oturdu. Demek ki hamle doğru…
Bu arada Karacabey, Avrupa Leylek Köyleri Birliği’ne üye olan, Türkiye’nin bu alanda uluslararası arenadaki tek temsilcisi olma özelliğine sahip.
Emeği geçenleri kutluyorum.