Hava Durumu

Geleceğe Dönüş: Çarpık bacaklı kral

Yazının Giriş Tarihi: 11.04.2021 07:51
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.04.2021 07:51

Brezilya'nın 1950'lerin sonundan itibaren Dünya Kupası'na ambargo koymasının ardındaki başrolün her zaman Pele olduğu düşünüldü.
Peki gerçekten öyle miydi?
Pele tek başına mı Brezilya'yı şampiyon yapmıştı?
Gelin o yıllara tekrardan dönüp hikayenin derinlerine inelim.
Rio De Janeiro'da 1933 yılında bir çocuk dünyaya geldi.
İsmi Manoel Francisco Dos Santos.
Yani bilinen lakabı ile Garrincha.
Ancak bu normal bir çocuk değildi. Birtakım fiziksel sıkıntıları vardı.
Garrincha'nın sağ ayağı, sol ayağından 8 cm kısaydı.
Çarpık bacaklarının yanı sıra omurgasında da duruş problemi vardı.
Hemen geçireceği bir ameliyat ile Garrincha'nın vücudundaki kusurlar giderilebilirdi ancak ailesinin maddi durumunun yetersiz olması sebebi ile bu ameliyatların hiçbiri gerçekleşmedi.
Dedik ya fakir bir ailenin çocuğuydu Garrincha.

Okula çok az gidebilmiş, alkolik olan babası onu 14 yaşındaki çalışması için bir fabrikaya vermişti.
Garrincha hem orada mesai yapıyor, hem de fabrikanın futbol takımında oynuyordu. Aslında devamlı işten kaytarıyor ve geç kalıyordu.
Ama o kadar iyi futbol oynuyordu ve fiziksel dezavantajını sahada avantaja çeviriyordu ki herkesin sevdiği bir insan olmuştu.
Çevresinin tavsiyesi ile Botafogo'nun seçmelerine gitti.
O dönemin Botafogo teknik direktörü, deneme antrenmanında sağ kanat olan Garrincha'nın karşısına en iyi sol beki Nilson Santos'u koymuştu.
Bu adı sanı duyulmamış çocuk, ona idmanda ezici bir üstünlük sağlayınca 19 yaşında Botafogo ile profesyonel sözleşme imzaladı.
Takımı ile sahada gösterdiği performans herkesin beğenisi kazanırken ayrıca saha dışında da eğlenceli bir tip oluşuyla taraftarların da en sevdiği futbolcu olmuştu.
1958 Dünya Kupası için İsveç'e gidecek Brezilya Milli Takımı'nın aday kadrosunda yer alırken turnuva öncesi tüm oyunculara yapılan testlerde Garrincha'nın zeka ölçüsü neredeyse bir çocukla eş- değer çıkmıştı.
Ancak Garrincha sahaya adım atınca en zeki futbolculardan birine dönüşü-yordu.
Brezilya ile 1958 ve 1962 Dünya Kupaları'nı kazanan kadronun Pele ile birlikte en önemli oyuncularından biri olan efsane, 30'lu yaşlarına adım atmaya yaklaşırken en büyük problemi göz önüne çıkıyordu;
Alkol.
Babası gibi alkole olan düşkünlüğü ile nam salan Garrincha, ayrıca evli olduğu halde Brezilyalı meşhur şarkıcı Elza ile ilişki yaşamasıyla da ülkenin gündemine oturmuştu.
60'lı yıllarından ortasında Botafogo'dan Corinthians'a sonrasında Flamengo'ya transfer olan Garrincha'nın çarpık bacakları artık onu taşımıyor sahada eski performansından uzak kalıyordu.
30'lu yaşlarının ortasında futbolu bırakmasının ardından Brezilya'nın en büyük efsanesi Pele onun için, "O, olmasaydı asla Dünya Şampiyonu olamazdık. Çok yetenekliydi" diyordu. Garrincha, dönemin oyuncuları ile kıyaslandığında çok büyük miktarda para kazanamamıştı.
Uzun yıllar forma giydiği Botafogo'nun sözleşme imzalarken kendisini kandırdığinı iddia etmişti.
1969 yılında alkollü araba kullandığı için sevgilisi Elza'nın annesinin ölümüne sebep olan Garrincha'yı iler-leyen yıllarda şiddet uyguladığı için çok sevdiği Elza da terk etmişti.
Maddi sıkıntılar, özel hayatındaki sorunlar ve bağımlılığı tavan yapan Garrincha, 49 yaşında alkol komasına girerek vefat etti.
Ölümünün ardından ise arkasında 3 eş ve biri İsveç'te olmak üzere beş ayrı kadından doğan 14 çocuk bıraktı.
Brezilya'da onun ismini yaşatmak için 1974 yılında başkentte yapılan stadyumu ismi verildi.
Efsanenin cenaze töreninde duvara asılan bir pankart ise Brezilya'nın çarpık bacaklı ve bir çocuk zekasına sahip Garrincha hakkında neler düşündüğünü gösteriyordu;
"Sen herkese gülmeyi öğrettin; oysa şimdi herkes senin için ağlıyor."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.