Hava Durumu

Geleceğe Dönüş: Facia

Yazının Giriş Tarihi: 04.04.2021 07:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.04.2021 07:48

Liverpool'un 80'li yılların ortasında Avrupa'yı kasıp kavurduğu günlerdi. 83-84 sezonunda Şampiyonlar Kulüp-ler Kupası Finali'nde İtalya'da oynanan final maçında bir İtalyan temsilcisi Roma'yı yenen Kırmızılar, kupayı müzelerine götürüyordu.
Karşılaşma sonrası ise yenilgiyi hazmedemeyen İtalyan taraftarlar, İngilizlere şehrin bazı noktalarında saldırmıştı.
Bu olayın vahim sonuçları ise tam 1 yıl sonra alınacaktı.
Belçika'nın Brüksel şehrinde güneşli bir maç günüydü.
84-85 sezonunda Avrupa'nın en büyüğü belirlemek için Liverpool, bu sefer bir başka İtalyan takım Juventus ile finalde kozlarını paylaşacaktı.
Brüksel'in Heysel Stadyumu ile ilgili ise final maçı öncesi endişeler vardı.
1920'de yapılan Heysel Stadyumu'nun eski olduğunu ve tehlike arzettiğini belirten dönemin Liverpool yöneticisi Peter Rabinson, stadyumun değişmesi için UEFA'ya başvuru yapmış ama sonuç alamamıştı.
Endişeler sadece bununla sınırlı değildi.
1 yıl öncesinde İtalyan taraftarların saldırısına uğrayan Liverpoollular, intikam naraları ile Belçika'ya geliyordu.
Karşılaşma öncesi birkaç basit hadise yaşansa da ciddi bir mevzu çıkmadı ve iki takım taraftarı da tribünlere girdi.
Ancak bir sorun vardı.
Tarafsız seyircilerin oturması gereken ve Liverpool tribünün hemen yakınında yer alan alanda Juventus taraftarı vardı.
Ayrıca 50 bin kapasiteli stadyum için 60 bin bilet satılmış olması da tribünleri de haddiden fazla sıkışık bir konuma getirmişti.
İngiliz taraftarların İtalyanlara sözlü sataşması maçın başlamasına az bir süre kala taşlı bir kavgaya dönüştü ve İngilizler, İtalyanların olduğu tribüne doğru saldırmaya başladı.
Güvenlik zafiyetinin had saffada olduğu stadyumda panikleyen İtalyanlar önce saha içine girmeyi denese de bariyerleri aşamadı.
Bu kez kaçmak için tribünün arka tarafını gözüne kestiren insanları ise kötü bir sürpriz bekliyordu.
Zaten eski olması sebebi ile endişe veren stadyumun o kısmı, tam o sırada büyük bir gürültüyle çöktü. Toz dumandan göz gözü görmüyor, futbol sahası can pazarı halini alıyordu. Bu facia sonucunda 32 İtalyan, 4 Belçikalı, 2 Fransız ve 1 de Kuzey İrlandalı olmak üzere 39 kişi yaşamını yitirdi, 900 kişi ise yaralandı.

Ancak skandal bununla bitmemişti.
Bu vahim olaydan sonra UEFA, Juventus ve Liverpool'dan maçın oynanmasını talep etti. Oyunculara verilen bilgide hafif yaralanan birkaç taraftar olduğu söylendi.
O dönem İtalyan ekibinin forması giyen Prandelli, "Oynanmaya zorlandık. Sahaya çıktık kamu güvenliği için öyle gerekiyordu. İlk yarının sonunda durdurulabileceğini düşündük. Sonuna kadar oynamaya zorlandık" derken, olayları öğrenen Liverpool'lu futbolculardan Mark Lawrenson, Alan Hansen ve Kenny Dalglish sahaya çıkmak istemediğini söyleyince, devreye giren UEFA ve kulüp yetkilileri maçın oynanacağını söyleyerek oyuncuların sahaya çıkmalarını sağladı. Yıllar sonra Juventus'un o maçtaki tek golünü atıp takımına kupayı getiren Michael Platini ise, "Olayların o boyutta olduğunu öğrenseydik kesinlikle oynamazdık. Oyuna getirildik ve sahaya çıktık" diyecekti.
Yaşanan facianın büyüklüğü saatler sonra her kesim tarafından bilinir hale gelirken UEFA yetkilisi Hunter Schenieder, "Tek sorumlu İngilizler" açıklaması yapıyordu.
Olaydan 2 gün sonra ise İngiltere Başbakanı 'Demir Leydi' lakaplı Thatcher, Liverpool'un Avrupa Kupalarından süresiz men edilmesini istemişti.
UEFA ise bu vahim olayın ardından Liverpool'a 6 yıl, diğer İngiliz kulüplere ise Avrupa Kupalarından 5 yıl men cezası verdi.
Yıllar sonra yaşanan hadise ile ilgili 14 İngiliz taraftar hapis cezası alsa da sadece maç izlemek için stadyuma gelen 39 insanın evlerine tabut ile döndüğü gerçeği değişmeyecekti.
Olaylar sonrası Brüksel'deki Heysel Stadyumu'nun ismi, 'Kral Baudouin' olarak değiştirildi. Geriye ise futbol adına skandallarla dolu kara bir gece kaldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.