Hava Durumu

Geleceğe Dönüş: Krampon giymek yasak

Yazının Giriş Tarihi: 23.05.2021 08:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.05.2021 08:04

Dünyanın en kalabalık ülkelerinden biridir Hindistan. 1.5 milyara yaklaşan aşırı nüfusu ile bu ülke hakkında konuşurken aklımıza çim hokeyi, kriket, baharat, yoksulluk veya farklı dini oluşumlar gelir.
Ancak Hindistan ve futbol kelimeleri belki de aklımıza en son gelecek detaydır.
Ama Hindistan'ın futbol ile ilgili geçmişinde çok ilginç bir hikaye yatıyor.

Tarihler 1947'yi gösterdiğinde Birleşik Krallık sömürgesinden ayrılıp bağımsızlığını ilan eden ülke, adalılardan öğrendiği futbol branşında Londra'da düzenlenen 1948 olimpiyatlarına katılır.
Hindistan o turnuvada dereceye giremese de ilginç bir durum ile futbol tarihine adını yazdırır.
Hintli futbolcular krampon nedir bilmiyor ve karşılaşmalarda çıplak ayak ile mücadele veriyorlardı.

Sağlam bilek yapıları ile dikkat çeken Hintli futbolcuların hedefi ise, 2. Dünya Savaşı'nın sonrasında 12 yıllık aranın ardından Brezilya'da düzenlenecek 1950 Dünya Kupası'ydı.
FIFA 1950 Dünya Kupası için Asya ülkele-rine bir kontenjan hakkı tanımıştı. Elemelerde Filipinler, Endonezya ve Burma turnuvadan çekilince Hindistan o zamanki adı ile Jules Rimet Kupası için efor sarf etmeden vize almayı başarmıştı.
Ancak krampon giymeyen çıplak ayaklar ordusuna FIFA izin verecek miydi?

1950'li yıllarda Hindistan'dan Brezilya'ya gitmenin nasıl zorlu ve masraflı bir yolculuk olacağını tahmin etmek güç değil.
Hindistan Futbol Federasyonu aynı Türkiye gibi Dünya Kupası bileti olmasına rağmen 'masraf' olacağı gerekçesi ile istekli değildi.
Ancak kulaktan kulağa yayılan mevzu ise FIFA'nın Hintli futbolcuların çıplak ayak ile oynama isteklerini kesinlikle karşı çıkmasıydı.
Nitekim Hintli yet-kililerin aldığı karar doğrultusunda 'çıp-lak ayaklı takım' Dünya Kupası'nda boy gösteremedi ve Hindistan turnuvaya gitmedi.
Dönemin Hindistan Milli Takımı kaptanı Sailen Manna o yıllarda konuyla ilgili yaptığı açıklamada,"O zamanlar Dünya Kupası hakkında hiçbir fikrimiz yoktu. Bizim için olimpiyatlar her şeydi. Olimpiyatlardan daha büyük bir şey yoktu Bu yolculuğu yapmış olsaydık Hint futbolu farklı bir seviyede olurdu." diyecekti.

Ertesi yıl İran'ı devirerek Asya Kupası'nı Hindistan'a getiren çıplak ayaklı efsane takım, 1952 yılında ise Helsinki Olimpiyatları'nda son şampiyon Yugoslavya'ya boyun eğmişti.
FIFA ise bu turnuvadan sonra aldığı karar ile tüm futbol organizasyonlarına katılan takımların krampon giymesini 'şart' koştu.
Alınan bu kararla Hindistan'ın efsane olarak nitelendirilen çıplak ayaklı takımı da tarihe karıştı. Çünkü dönemin oyuncuları yalın ayak oynamaya alışmış ve krampon giyme hususunu hayatlarında tecrübe etme-mişlerdi. Belki de Hindistan futbol takımı Dünya Kupası'na çıplak ayakla katılsa ve başarı elde etse günümüzde hâlâ çıplak ayak ile oynayan futbolcular yeşil zeminde kendilerine yer bulacaklardı. Hindistan belki bir öncü olacaktı. Kim bilir...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.