Maliye Bakanlığı, ülkemizdeki akaryakıttaki kaçağı ve kayıt dışılığı önlemek için Enerji Bakanlığı ile kafa kafaya verip harika bir formül buldu.
Formülün adı, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS)…
Halk arasındaki adı, yakıt çipi!
Aracı olan herkes bunu taktıracak aracının en müsait yerine ve böylece devlet kullanılan kaçak akaryakıtı ve kayıt dışılığı elektronik ortamda anında takip etmiş olacak…
E diyeceksiniz ki, zaten her akaryakıt alışta fiş, fatura kestiriyoruz, oradan ya da kredi kartı ekstresinden takip edilse olmaz mı?
Olmuyormuş demek ki!
Çip deyip geçmeyin, tanesi 2 bin 700 liracık!
Montajı için de ayrıca bin liraya yakın ödüyorsunuz…
Akaryakıta gelen seri zamlar yetmezmiş gibi bir de bu artı masraf, ekmekli kadayıfın üzerine bol cevizli tahinli kaymak kıvamında oldu!
Sanayide tanesi 5 liraya yapılacak nitelikte plastik bir çipe, 4 bin liraya yakın bir ödeme yapmak haliyle araç sahiplerini ekonomik açıdan üzüyor…
Çipi araç yerine kendi arka ceplerine takılmış gibi hissediyorlar!
Bu arada, taktırmayana da 28 bin lira para cezası varmış!
Kaderde varsa üzülmek, neye yarar süzülmek diye boşuna söylememiş atalarımız…
Kaçışı yok, yakıt çipini ya seve seve takacağız ya seve seve!
Yalnız dikkat edin, o çip sadece kaçak akaryakıtı ve kayıt dışılığı önlemekle yetinmeyebilir, akaryakıt zamlarına göstereceğiniz tepkilerinizi de gizlice kayıt edebilir!
Silivri soğuk diyorlar, durduk yerde antifriz masrafı da çıkmasın!
Bu çip konusu TBMM gündemine de geldi…
İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, “Kaçak akaryakıtı önleyeceğiz diyerek, kayıt dışılığın muhatabı olmayan vatandaşı cezalandırmak hangi aklın ürünüdür?” diyerek, Maliye Bakanlığı ile Enerji Bakanlığı’na cevaplamaları için 8 maddelik yazılı önerge sundu, önceki gün…
İçlerinde en can alıcı olanı üçüncü maddeydi…
“UTTS uygulamasının, İsrailli şirketler veya İsrail bağlantılı firmalar tarafından yürütüldüğü iddiaları doğru mudur? İsrail menşeli olduğu belirtilen TURPAK firması ile ilgili bir güvenlik incelemesi yapılmış mıdır?” diye sormuş Türkoğlu…
Umarım, bu iddialar asılsızdır…
Şayet çiplerin gerçekten de İsrail’le yakından, uzaktan bir ticari bağlantısı varsa bu durum daha da koyar araç sahiplerine…
Şahsen benim aracım olsa, tüp taktırır o çipi taktırmam!
Parasını geçtim, güvenlik açısından da riskli!
Cep telefonlarını bomba gibi patlatan çipiliyetsizlerin ne malum benzeri uygulamayı o yakıt çiplerine de takmayacakları?
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi, ulusal güvenlik sorununa dönüşmesin ileride!
Kamudaki tüm makam araçlarına da takılacak mı bu sistem acaba?
Takılacaksa bedelini kim ödeyecek?
Keşke onu da sorsaydı Vekil Selçuk Bey!