Hava Durumu

Devlet, Bursa’da, kıymetli taş arayacak!

Yazının Giriş Tarihi: 02.08.2014 08:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.08.2014 08:03

Bursa, kazılıyor!    Genellikle…Ocak işletmeciliği yapılıyor.
Taş ocakları artıyor.
Maden ocakları bulunuyor.
Yanı sıra…
Kazılarla dolgu temin ediliyor.
Gökyüzünden…
Sayıları artan ve yayılan ocak işletmeciliklerine ait sahaların görüntüleri,  kent ve çevre açısından düşündürücü fotoğraflar veriyor.
Türkiye’nin 4. büyük kenti Bursa’da toprağın üzeri kadar, altı da değer oluşturuyor. Artık böyle bir gerçeğin akışında, yeni bir kazı girişimini öğrendik.
Dikkat çekici…
Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Bursa’da toprağın altında değerli taş aramak için çalışmalar yürütecek.
Harmancık’ta, kıymetli taş aranacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulan Proje Tanıtım Dosyası’nda yapılan inceleme ve değerlendirme doğrultusunda da, “Çevresel Etki Değerlendirmesi” çalışması yapılmamasına karar verildi.
Kıymetli Taşlar Arama Ruhsatları; 201300193 Ruhsat Nolu V. Grup Kıymetli Taşlar Arama Ruhsatı Etüdü’ne, onay verilmiş oluyor.
Bu kararla…
Söz konusu dağ yöresi ilçesinin Akpınar Köyü’nün yakınında, 266 hektarlık ruhsata konu alanın 500 metrekare alanında, sondaj çalışmaları yürütülecek.
Sondaj çalışmalarında, çapı 96 mm ve en derin kuyusu da 40 metre olan çalışmalarda, 30-40 metre derinlikte 3 kuyu açılacak. Çalışmaların tümü, 2 bin met-rekare alanda gerçekleştirilecek.
Tespitte, çift yöntem kullanılacak.
Kırıntılı sondajla…
Döner sondaj da matkap tarafından kırılan öğütülen parçaların dolaşım sıvısı veya hava ile kuyu dışına alınması sırasında kuyu ağzından süzgeç ve benzeri gereçlerle örnek alınacak.
Karotlu sondajla…
Karot alıcı, özel gereçler kullanılarak uygulanan yöntemde, karotlu sondaj ilerleme sırasında örneğin de alımı sağlanacak. Genellikle sert jeolojik ortamlarda, karotiyerlerle silindirik biçimli örnek temini oluyor.
Sondaj sonuçlarına göre…
Kıymetli taşların milli ekonomiye kazandırılabilmesi amacıyla ocak işletmeciliği için projeye geçilecek ve fiilen faaliyet yürütülecek.

 

MADEM “HANLAR” ÖNEMLİ!

 

Osmangazi Belediyesi’nden açıklamada, “Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’ne çıkan en önemli yaya aksı olan Fevzi Çakmak Caddesi’nde zemin yenileme ve çevre düzenleme çalışmaları başlatıyor.”  deniliyor.
İlçe belediyesi olarak…
Bursa’nın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınmasında, çok büyük bir paya sahip olunduğu da vurgulanıyor.
Böyle deniliyor, ancak…
Tarihi han ve çarşıların düzen ve görüntüsündeki kronik sorunlar, denetimsizlik ve yaptırımsızlık nedeniyle de devam ediyor.
Büyükşehir Belediyesi’nce yayınlanan “Bursa’da zaman” adlı derginin yeni sayısındaki kapağını, Koza Han’ın gi-rişindeki taş motifler ve mozaiklerden bir kesit süslüyor.
Fotoğraf karesine alınmayan; kapı girişinin genelinde ise, kontrolsüz ticari kullanımın yarattığı bir düzensizlik bulunuyor.
Denetim ve yaptırım için…
Gereği yapılmıyor.
Tarihi han ve çarşıların temsili durumundaki dernek ise, Koza Han’ın avlusundaki dev pankartıyla UNESCO için emeği geçenlere teşekkür ediyor, ancak paydaşlık sorumluluğu da gerekiyor.

 

KİM “DUR” DİYECEK!

 

Gazeteciler…
Yazıyor.
Nafile…
Bursa’nın trafik sorununun temelinde, sürücü hataları ve umursamazlığı bulunuyor. Denetim ve müdahale de yoksa, sorun körükleniyor.
Önlem olarak…
Yeni yasaklama ve kısıtlamaların, gündeme gelmesi gerekiyor.
Ana ve yakın çevre yolları var, ancak  İzmir-Ankara karayolunda ağır tonajlı taşıyıcı araçlar ve iş makineleri, artık eksik olmuyor.
Yolda seyrederken…
Kent içi yolları kullanmaması ve hatta tamamen kısıtlanması gereken araç ve iş makinaları, her an önünüzde, arkanızda ve yanınızda olabiliyor.
İstanbul’da Boğaziçi Köprüsü’nden bile artık her taşıt geçirilmezken, Bursa’da çoktan geç kalınmış önlemler, uygulamalar, kenarda duruyor.
Yıldırım’da Yediselviler-Tayyareci Mehmet Ali Caddesi hattı, tam anlamıyla “Dingo’nun Ahırı” durumda olup, Bursa’nın en uzun tek şeritli caddesi…
Park yasağına uyulmamak da bir yana, mağazaların teşhir ettikleri kanepe, buzdolabı, sandalye ve masalar ile kamu alanını müstakil otopark gibi kullanmak için meyve ve sebze kasası ve iskemle koyanlar…
 Zabıta ve polisi eleştirmek, hak
sızlık olacaktır.
Mesele…
Siyasi irade kararlılığı yok!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.