Hava Durumu

“Karakış” bastırdı, Bursa’da kamusal yönetim ne yapıyor?

Yazının Giriş Tarihi: 07.01.2015 08:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.01.2015 08:06
Afet denilince… Akıllara, deprem geliyor.
Şu günlerle…
Karakış bastırdı.
Günlük hayat, olumsuz etkileniyor.
Depremin yanı sıra…
Kar da, yağmur da, olumsuz şartlar oluşturuyor.
Türkiye’de kentlerin yerleşimi çarpık ve düzensiz, altyapı uygulamaları da sorunlu olması nedeniyle deprem de, hava da, afet gibi etki yaratıyor.
Tuhaflığa bakın…
Belediyelere ilişkin norm kadro yönetmeliğiyle afet koordinasyon merkezi uygulamasına son verildi, yerine merkezi yönetim eliyle afet ve acil durum il müdürlükleri (AFAD) oluşturuldu.
Kış önlemi ve açıklamaları denilince…
İstanbul’u çok duyuyoruz.
Tek merkezli ve koordineli bir yönetsel çalışma ve kamuoyunu bilgilendiren sistem, ulusal medyada geniş yer buluyor ve ilgiyle takip ediliyor.
Bursa, böyle gözükmüyor!
Sıklıkla…
Büyükşehir Belediyesi’ni duyuyoruz.
AFAD olarak…
Bursa’da nerede bulunduğu ve nasıl yönetim yürütülüdüğünü, şu zorlu kış günlerinde hangi işleyiş ve çalışmaların olduğu, tam bilinmiyor.
Deprem bilgisi ve haberleri için tek elden yönetim ve enformasyon kurumu olarak doğan AFAD, yanı sıra kar ve yağmurun, taşkınların yaratacağı durumlar için de görev taşıyor.
Büyükşehir belediyeleri, Ulaşım Koordinasyon Merkezi’yle tüm ilin trafik ve ulaşım kararları için yetkili tutulurken, afet politikası ve çalışmalarında, böyle tam yetki yok.
Toplum olarak…
Hizmet, çözüm ve beklenti için belediyeler akıllara geliyor ve sorumlu tutulurken, merkezi yönetim, afetle ilgili uygulama ve koordinasyonunda kendisini ve müdürlüklerini yetkili yapıyor.
Böyle olurken…
Deprem gibi başlıca ve en ciddi afet olayının riskine karşı ortaya atılan kentsel dönüşümde ise, belediyelerin sorumlu ve yetkili tutulduğunu görüyoruz. 
Bursa Valiliği’ne bağlı Bursa Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün internet sitesinde, özellikle deprem konusunu ve ayrıca tatbikatları görüyoruz, yeni laleli kent logosu var, kara kış yok.
Dikkat ve özveriyle yürütülen başarılı bir karla mücadele çalışmaları yürütülüyor ise, yapan kurum veya kurumların halk tarafından ve doğru bilinmesi gerekiyor. 
Okulların tatil edilip edilmeyeceği bile, merak ve sorun oluyor. Bursa’da, İstanbul gibi, önceden değil, başa gelince ve gün içerisinde karar alınıyor.
AFAD; polis, acil servis ve yangın hizmetlerindeki gibi, kolay bilinen ve ulaşılabilen bir telefon hattına sahip olmalıdır. Başta belediyeler olmak üzere, koordineli görev için de, ihtiyaç görüyoruz.

Bu mu, “yasal” zorunluluk?

Kar bastırdı.
Bursa da, beyaza büründü.
Trafik açısından…
Dikkat ve önlem gerekiyor.
Yolda giderken…
Tedirgin olduk.
Nedeni…
Kış lastiği takmayan çok!
Soğuk havalarda, kar koşullarında tutunma özelliği güçlü ve fren kabiliyeti daha emniyetli olan kar lastıkleri, yolcu ve yük taşıtlarına “Zorunlu” hükmü bulunuyor.
Yanı sıra…
Binek ve ticari amaçlı kullanılan, ancak ticari araç sınıfında gözüken taşıtlarda da, kar lastiği kullanımına gereken önemin verilmediği görülüyor.
Kentin yüksek kesimleri…
Zincir takmayanlar dolaşıyor. 
Aslında…
Durum, hayati!
Birey olarak…
Umursamazlık ve ihmal var.
Diğer herkes, olumsuz etkileniyor.
Denetim şart!

Günün ‘tweet’i…

Bursa’da yağan kar, panoramik görüntüler oluştururken, sosyal medyada fotoğraf, video ve yorumlar,  dikkati     çekiyordu.
Ümit Topaloğlu adlı bir kentlimizden, karın güzelliği kadar, beraberinde günlük hayatın gerçeklerini göz ardı etmeyen düşüncesini okuduk.
Diyor ki…
“Bursa da kar yağışı... Muhteşem.. Rabbim     bereketlendirsin hepimizi, ayrıca evsiz kalan tüm canlılara rahmet etsin, korusun.”
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.