Hava Durumu

Rüzgar, Nilüfer için esecek!

Yazının Giriş Tarihi: 15.01.2015 07:58
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.01.2015 07:58
Dünyanın gündemi… Yenilenebilir enerji! Rüzgar ve güneşten elektrik enerjisi temini, hen dünyanın sınırlı enerji kaynaklarına karşı hem de sağlayacağı tasarrufla gündem oluşturuyor.
Avrupa’nın kuzey ülkelerinden Danimarka’nın, geçen yıl elektrik ihtiyacının %36’sını rüzgar enerjisinden karşıladığını ve güneşten bile yararlandığını dikkate alırsak… Türkiye’nin büyük belediyeleri arasında ilk kez, Nilüfer Belediyesi’nin uygulayacağı rüzgar enerjisi projesi, kurumsal bir fayda olmasının yanı sıra, ulusal bir örnek anlamına da geliyor.
İlçe belediyesince…
Çanakkale Boğazı’nda satın alınan 900 dönüm arazide, 1.2 milyon Euro yatırımla 1 Megawatt gücünde rüzgar enerjisi 
türbini kurulacak..
Uygulama için elverişli olan Çanakkale’nin tercih edilmesi, bu ilin Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin kapsamı sayesinde gerçekleşti.
Böylelikle…
Verimli koşullarda sağlanacak elektriğin ana şebekeye verilmesinin parasal karşılığı, Bursa’daki kurumsal elektrik kullanımı bedelinden düşülecek.
Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’le konuştuğumuzda, “Su ve 
yeraltı enerji kaynakları sınırlıdır… Dünyamız kirleniyor. Yaşanabilir dünya için yenilenebilir enerji ve temini de, hayati önem taşımaktadır. Bu doğrultuda, biz de adımımızı attık” diyor.
2020 hedefiyle… Uluslararası İklim Değişikliğine Uyuma Yönelik Başkanlar Girişimi Sözleşmesi’ne Türkiye’den ilk imzayı atan belediye olduklarını anlatan Bozbey, “Nilüfer’deki sera gazını (karbondioksit oranını), 2020’ye kadar % 20 azaltma hedefimiz bulunuyor” diye konuştu.
Rüzgar türbini, bu yıl kurulmuş olacak.
İlk etapla… Belediye tesislerinin elektrik ihtiyacının %70’inin rüzgardan, Nilüfer Halk Evi adı verilen yeni belediye merkezinin üzerine kurulacak panellerle de % 30’unun güneşten karşılanması hedefleniyor. Diğer etapla… Sırada, dinlenme, gezinti ve çocuk oyun parkları var.
Önemli hedefle…
Sitelerin yaygın olduğu ilçede, konutlar ve işletmelerin de rüzgar ve güneş enerjilerine teşvik edilmesi öngörülüyor.
Bu doğrultuda… Rüzgar tribünü uygulamasıyla da, belediyenin kendi ve misyon adımı atılmış oluyor. Yatırım, 5 yıllık çalışma süresiyle kendi maliyetini karşılayacak. Yıllık 1 milyon TL, bütçe tasarrufu olacak kurumsal olarak Enerji Yönetim Kurulu oluşturuldu. Çalışmaların başında, Enerji Bürosu Yöneticisi Bekir Sargın bulunuyor.

Bursa beyefendisi,
hayata veda etti!


Hüsnü Bey, hayata gözlerini yumdu.
Bir Bursa beyefendisi olan, son yıllarda maddi varlığını bir kent sevdalısı olarak hayır projelerine seferber eden Hüsnü Züber’ın vefatıyla derin üzüntü yaşadık.
Tarihi sivil mimari evini Bursa’ya bağışladığında, tarihi kent Bursa’ya 1990’lı yıllarda atılan ilk ve önemli adımların başında yer alıyordu.
Mesleği harita mühendisliği olan emekli yarbay Züber, tarihi ve kültürel değerlere önem ve ilgisiyle bilinirken, ayrıca yakma dağlama sanatçısıydı. 450 parça Türk tahta eşyası ve 600 Türk motifli koleksiyonu, yurtdışıyla da buluştu.
Türkiye’de “Folklor Oscarı” niteliği taşıyan İhsan Hınçer Türk Folkloruna Hizmet Ödülü’yle ödüllendirilmiş olup, evini de “müze ev” durumuna getirmişti.
Okul ve cami yapımlarıyla toplumu düşünmeye ve hizmet etmeye devam eden Züber’in vefatı, Bursa’nın kamusal yönetim ve çeşitli çevreleri tarafından da üzüntüyle karşılandı.

CHP Osmangazi’de,
“beklentiler” büyük!


CHP Osmangazi İlçe Başkanı Recep Çohan, yönetimsel bir heyetle Bursa Hakimiyet’e konuk oldu Genel seçim sürecinde, önemli bir sorumluluğu atamayla devralan Çohan, yeni yönetim kuruluyla yeni sandık sınavı için iddialı konuşuyor. İlçe itibarıyla…
Destek ve eğilim potansiyeli bulunan mahalleler ve sandık başına gitmeyen seçmenler, yeni dönemle başlıca çalışma kitlesini oluşturuyor.
Evlere, hane üyelerine tam anlamıyla iletişim kurulabilmesi için kadın ve gençlerin öneminden söz ediyor. Bu doğrultuda, ilçe kadın ve gençlik kollarıyla faal olacaklarını da vurguluyor.
Son seçimlerle % 31.5 oy oranına dikkati çekerken, ilk etapta hedeflenen %40’lara ulaşmaları durumunda, iktidar yolunun açılacağını da ifade ediyor. Açıkçası… Genel Merkezin finansmandan imaj çalışmasına Bursa’ya stratejik ilgi ve politika, sosyal medyayı iyi değerlendirme, sivil toplum katmanlarıyla etkin iletişim ve sıcak gündemi yönetebilme olursa, kıpırdınma gündeme gelebilir.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.