Hava Durumu

Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi'nde sona doğru

Bursa'nın merkez Osmangazi Belediyesince projelendirilen, Türkiye'nin "ilk tam panoramik" müzesi olarak nitelendirilen ve bir süre önce hayatını kaybeden dünyaca ünlü tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık'ın başdanışmanlığını yaptığı "Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi"nin inşaatında sona gelindi.

Haber Giriş Tarihi: 03.09.2016 14:06
Haber Güncellenme Tarihi: 03.09.2016 14:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi'nde sona doğru
Osmangazi Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Bursa'nın fethinin ve Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluş hikayesinin özel hazırlanan görsellerle anlatılacağı müzenin betonarme kısmının yüzde 95'i tamamlandı. Müzede, 3 boyutlu resmin yer alacağı kubbenin son beton blokların harcı dökülürken, çelik çatının kaplama işlemleri de hızla devam ediyor.

Tamamlandığında, 23 yıl süren kuşatmanın ardından Bursa'nın Orhan Bey tarafından fethedilişinin 3 boyutlu olarak anlatılacağı müze, kentte yeşil bina formatında inşa edilen ilk "Altın Belge"li kamu binası olacak.



Açıklamada görüşlerine yer verilen Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, müzenin kent turizmine çok önemli katkı sağlayacağını belirtti.

Klasik müzelerden farklı olacak yapının kentin simge haline geleceğini aktaran Dündar, şu değerlendirmede bulundu:
"Fetih günü ve o dönemin yaşayışını, Osmanlı Devleti'nin insan odaklı yönetim anlayışını, düşünür ve ilim adamlarının felsefelerinin de yansıtılacağı müze, maddi mirasın yanı sıra manevi mirası da gelecek nesillere taşıyacak çok önemli bir eser olacak. Şu anda kubbenin yer aldığı bölümdeki son harçlar dökülüyor. Ardından kubbenin üzeri için işlemler başlayacak. Diğer taraftan, kubbe dışındaki kısımlarda çelik çatı trapez saç kaplama işleri hızla devam ediyor. Betonla çeliğin buluştuğu müze inşaatında, çatı kaplama işlemlerinin tamamlanmasının ardından, elektrik ve elektronik sistemlerin bağlanmasına geçilecek. Herhangi bir aksilik olmazsa, müzeyi gelecek yıl Bursalılarla buluşturmayı planlıyoruz."
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.