Hava Durumu

Musul yolunda en önemli engeller aşıldı

Başika ve Musul’a doğru ilerleyen peşmerge güçleri, stratejik önemi olan 5 köyü aldı. DAEŞ’e karşı üçüncü cephe Dohuk bölgesinden açılırken, koalisyon savaş uçakları da havadan destek bombardımanları yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 21.10.2016 06:37
Haber Güncellenme Tarihi: 21.10.2016 06:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Musul yolunda en önemli engeller aşıldı
Musul ve Başika kasabasına ulaşılmasında en önemli engel olarak gösterilen stratejik Navaran ve çevresindeki beş köy, gün boyu süren operasyonlarda peşmergeler tarafından alındı. Gayyara ve Hazır’dan sonra DAEŞ’e karşı üçüncü cephe Dohuk bölgesinden açıldı. Dohuk bölgesinden Başika ve Musul’a peşmergeler dört koldan ilerliyor.

Üçüncü cepheyi açtılar

DAEŞ’i Musul’dan çıkarmak amacıyla Irak ordusu ve peşmerge güçleri, Gayyara ve Hazır’dan sora üçüncü cepheyi Musul ve Başika’ya ulaşan stratejik Navaran bölgesinde açtı. Peşmerge güçleri, dün Dohuk’un Şeyhan bölgesinden dört koldan vurdu. Musul’un Tılskof, Navaran ve Başika cephelerinde harekete geçen peşmergeler, Tılskof cephesinde örgüt hedeflerini tank, top ve havan atışlarıyla vurdu. Koalisyon savaş uçakları ise destek bombardımanları yaptı.

Özel birlikler katıldı

Başika ve Musul’a ilerlemek için stratejik Navaran köyünü almak amacıyla önceki gün Dohuk cephesinden büyük hazırlık yapıldı. Operasyona; bölgedeki peşmerge güçleri, Zerevani adlı özel harekât ve operasyon birlikleri, tank ve topçulardan oluşan kara birlikleri ile Saddam döneminde savaşa katılan eski peşmergeler ve gönüllüler katıldı.

Navaran’da Arap, Hıristiyan Kürt Şebek ve Ezidiler yaşıyordu. Tılskof kazasına bağlı olan Navaran’ın da içinde yer aldığı bölgede yaklaşık 40 köy bulunuyor. Köylerin büyük bölümü DAEŞ’in işgali altındaydı. DAEŞ’in kontrolünde olan Arap ve Hristiyan ailelerin yaşadığı bölgenin sınırında Başika ve Bartella kasabaları bulunuyor. Operasyona 04.00’te başlandı. 06.35’te DAEŞ mevzileri obüs topları ile vuruldu. Ardından koalisyon ülke uçakları DAEŞ üstlenme alanlarını bombaladı. Yoğun bombardıman, top ve Katyuşa roketlerinin atışı eşliğinde yüzlerce peşmerge, tank, zırhlı personel taşıyıcılar ve ‘hummer’lerle köye doğru hareket etti. Bu sırada kutlama amacıyla peşmergeler havaya binlerce mermi sıkarken bazı peşmerge gruplarının Kürtçe türküler eşliğinde halay çektikleri görüldü.

ABD’li doktorların da yer aldığı bir tıbbi müdahale ekibi de yaralılara müdahale için cephenin gerisinde ambulanslarda bekledi. ABD’li sağlık görevlilerinin de askeri üniforma giydikleri ve Kürdistan bayraklı arma taşıdıkları gözlendi. Operasyonda Türkiye, Suriye ve İran’dan gönüllü katılan çok sayıda Kürt yer alırken, yine Suriye’nin Rojava bölgesi ve İran’dan KDP’ye yakın bazı Kürt parti, örgüt ve grupları da destek verdi.

Navaran köyüne girdiler

Harekâtta cephenin önünde ağır silahlarla donatılmış kadın peşmergelerin yer alması dikkati çekti. Üniformalarında partilerinin armasını taşıyan kadın peşmergelerin İran Kürdistanı Özgürlük Partisi oldukları belirtildi.

Güneş doğmadan önce Navaran’a yönelik başlatılan harekâtta Sabahın ilk ışıkları ile köye girildi. Navaran’ın ardından peşmergeler üç cepheden Barima, Hursibat, Faziliye Tılskof köylerine yönelik harekâtı gerçekleştirdi.

DAEŞ’in İHA’sı düşürüldü

Operasyonun başladığı dakikalarda DAEŞ, peşmerge cephesine insansız hava araçları uçurdu. Peşmergelerin yerini tespit eden hava aracı fark edilince düşürülmesi için harekete geçildi. Hava aracına yüzlerce peşmerge aynı anda ateş açtı. Açılan ateş sonrası hava aracı düşürüldü.

Peşmergelere havanlı saldırı

Cephedeki Kürt kuvvetlerini yöneten Kürt yönetiminin Genelkurmay Başkanı General Cemal Eminki, cephede gazetecilere operasyona bilgi verdi. Operasyonun önemli iki ayağının olduğunu ifade eden Eminki, işgal altındaki köylerden DAEŞ’i atmak ve Başika sınırına dayanmak, ardından Musul’a yönelik yakın zamanda başlatılacak büyük operasyona bölgeden büyük destek vermek olduğunu söyledi. Eminiki, Musul’a 10 kilometre kadar yaklaştıklarını kaydetti. 

Sabah saatlerinde peşmergenin saldırısı ve Navaran’a ilerleyişine karşılık vermeyen DAEŞ, peşmergenin bulunduğu noktalara havan ve top atışları ile saldırdı. 

Havanların bazıları peşmerge grupları ile operasyonu izleyen gazetecilerin yakınına düştü. Mayın ve tuzaklar nedeniyle ilerleme ağır olurken dün Navaran’la birlikte beş köyde denetim peşmergeye geçti. 

Komutan yardımcısı öldü

Musul’un kuzeydoğusundaki Başika Cephesi Komutan Yardımcısı Mustafa Goran’ın bombalı araç saldırısı sonucu öldürüldüğü belirtildi. AA muhabirine konuşan çatışma bölgesindeki Peşmerge Komutanı Şerzad Zaholi, “DAEŞ’in bombalı araç ile yaptığı intihar saldırısı sonucu Başika Cephesi Komutan Yardımcısı Mustafa Goran öldü” dedi. 

‘DAEŞ liderleri Musul’dan kaçıyor’

Musul operasyonunun, DAEŞ liderlerini kentten kaçmaya zorladığı ifade edildi. Uluslararası koalisyon güçlerinin komutanlarından ABD’li Tümgeneral Gary Volesky, Musul’da yaklaşık 5 bin DAEŞ militanının kaldığını belirtirken, “Musul’dan dışarıya doğru hareketlilik gördük. Liderlerin kenti terk ettiklerine dair belirtiler var” dedi. DAEŞ lideri Ebu Bekir el-Bağdadi’nin nerede olduğu ise henüz bilinmiyor. Öte yandan, ABD’li yetkililer, Musul’da hükümet güçlerinin yanında savaşan Şii Haşdi Şabi milislerinin bölgedeki Türk askerlerine saldırmasından korktuklarını ifade etti. 

Abadi: Operasyon  hızlı ilerliyor

Irak Başbakanı Haydar el Abadi, Musul’da DAEŞ’e karşı verilen mücadelenin beklenenden hızlı ilerlediğini söyledi. Reuters’ın haberine göre Abadi, peşmerge güçlerinin harekâta katılmasının, Irak’ın DAEŞ’i yenmek için birlik içinde olduğunu gösterdiğini belirtti. Paris’teki toplantının açılışında konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, ellerinde DAEŞ militanlarının şimdiden başkent kabul ettiği Suriye’nin Rakka kentine kaçmakta olduğunu gösteren kanıtlar bulunduğunu ifade etti.

Kuzey Irak’ta bir ABD askeri öldü

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Kuzey Irak’ta bir Amerikan askerinin öldüğünü bildirdi. CENTCOM, DAEŞ’e karşı yürütülen Doğal Kararlılık Operasyonu kapsamında, Amerikan askerinin ölümüne ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “20 Ekim 2016 tarihinde bir Amerikan askeri, Irak’ın kuzeyinde el yapımı güçlendirilmiş bir patlayıcının infilak etmesi sonucundaki yaralardan dolayı hayatını kaybetmiştir” denildi. Açıklamada patlamayla ilgili detaylı bilgiye yer verilmedi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.