Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gün burada ciğer kebabıyla başlıyor

Kebabıyla ünlü Adana'nın tarihi Kazancılar Çarşısı'nda her pazar gün ağarırken ciğer kebabıyla kahvaltı yapma geleneği, bir asrı aşkın zamandır devam ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2016 14:38
Haber Güncellenme Tarihi: 23.10.2016 14:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Gün burada ciğer kebabıyla başlıyor
Zengin mutfağı ve kebap geleneğiyle ünlü kentin tarihi dokusu içinde yer alan çarşıda artık herkes tarafından "Ciğerciler Sokağı" adıyla anılan caddede, pazar gününün ilk ışıklarıyla bir telaş başlıyor. Burada mangallarını kuran esnaf, ciğerleri şişe saplayıp tabure ve masalarını hazırlayarak müşterilerin gelmesini bekliyor.

Masalarda soğan salatası, ezme salata, yeşillik, şalgam ve ayranlar yerini alırken, Adana'dan ve Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen müşterilerin çarşıya akın etmeye başlamasıyla, ciğer kebabının dumanları yükseliyor.

Tarihi çarşıda yaklaşık 15 yıldır ciğer kebabı ustalığı yapan Seyfettin Danış, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müşterilerinin sabahın erken saatlerinde gelip ciğer kebabı yediğini söyledi.

02.00-03.00'DE GELMEYE BAŞLIYORLAR

Ciğer kebabının lezzetinin sırrının erkek kuzudan yapılması olduğunu anlatan Danış, "Atalarımız bunu bize miras bıraktı. Cumartesi gece yarısından sonra tezgahımızı kurmaya başlıyoruz. Saat 02.00-03.00 gibi müşteriler yavaş yavaş gelmeye başlıyor. Günün ağarmaya başlamasıyla asıl yoğunluk yaşanıyor. Gelenler ciğer yiyip şalgam içiyor. Türkiye'nin birçok şehrinden uçakla gelip, ciğerini yiyip gidenlerin sayısı çok fazla. Burası 100 yıllık bir yer. Bu ciğeri ancak yiyen bilir." diye konuştu.

MÜŞTERİLER ASIRLIK GELENEĞİ YAŞATIYOR

12 yaşındaki oğluyla ciğer yemeye gelen Ferhat Taştan da ciğer kebabıyla kahvaltı yapmanın, çocukluktan öğrendikleri bir gelenek olduğunu dile getirdi. 

Taştan, "Bu artık kültür olmuş. Atalardan dedelerden geliyor. Biz çocukken buralar kuş pazarıydı. Pazara gelir kuşları izlerdik, sonra da ciğerimizi yerdik. Kebap ve ciğer yemek Adana'da bir kültürdür. İnsanlar yatmayı tercih ediyor ama biz gece kalkıp ciğer yemeyi tercih ediyoruz. Çünkü bunun özelliği, sabah kuzu kesildiğinde taze olmasıdır." ifadelerini kullandı.

100 YILDIR SÜRÜYOR

Akrabalarıyla tarihi çarşıda ciğer kebabı yemeye gelen Ahmet Özdem de Adana'nın geleneğini yaşatmaya çalıştıklarını aktararak, "Bu gelenek 100 yıldır devam ediyor. Biz de Adanamızın geleneklerinden memnunuz. Biz bunu hobi yapmışız. Pazar sabahı ciğer yemek için cumartesi akşam bir şey yemiyoruz." şeklinde konuştu.

Yusuf Aksu da sabah kahvaltısını ciğer kebabıyla yapmanın kentte gelenek olduğunu ifade ederek, "Bu gelenek bana babadan kalma. Biz büyüdük, şimdi de biz oğlumuzla geliyoruz." dedi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.