Hava Durumu

AB'de Türkiye açmazı

Türkiye konusunu tüm boyutlarıyla önce pazartesi günü Dışişleri bakanları daha sonra da 17-18 Ekim'de Brüksel'de yapılacak zirvede liderler düzeyinde ele alacak olan Avrupa Birliği, zor bir denklemle karşı karşıya kaldı.

Haber Giriş Tarihi: 13.10.2019 10:24
Haber Güncellenme Tarihi: 13.10.2019 10:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
AB'de Türkiye açmazı

AB, üye ülkeler arasındaki görüş ayrılıkları nedeniyle Suriye'deki gelişmeler, mülteciler ve Kıbrıs açıklarındaki sondaj çalışmaları konusunda takınacağı tavrı belirlemekte zorlanıyor.

ORTAK TAVIR ARAYIŞI

AB Zirvesi'nde, Brüksel-Ankara hattındaki ilişkinin kilit unsurlarından olan göç konusunda Türkiye'ye ek mali yardıma ilişkin ilk değerlendirmenin yapılması öngörülüyordu. Suriye'deki operasyon sonrasında bu konunun gündeme gelme ihtimali iyice düştü. Almanya ve Yunanistan'ın özellikle desteklediği ek mali yardım konusunun 'mevcut ortamda' açılmasının iç siyasi sonuçlarına yönelik çekinceler öne çıkmış durumda. Barış Pınarı Harekâtı konusunda AB'de operasyondan rahatsız olanların sayısı oldukça fazla. Ancak operasyonun 'işgal' olarak nitelenmesi ve güçlü kınama yaklaşımına sıcak bakmayan ülkeler de söz konusu. Aynı durum operasyon bağlantılı yaptırım söylemleri için de geçerli. AB'nin hedefi güçlü bir ortak tavır takınılması olacak ve bu konuda da son sözü liderler söyleyecek. Kıbrıs açıklarında Türkiye tarafından yürütülen sondaj çalışmaları da AB'nin kafa yoracağı unsurlar arasında. Temmuzda bu konuda bazı göstermelik önlemler devreye sokulmuş ancak Rum Kesimi'nin 'hedef odaklı yaptırım' talebi sonuç doğurmamıştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.