Hava Durumu

AB Türkiye İlerleme Raporu'nu açıkladı

Avrupa Birliği Türkiye ile ilgili raporunu açıkladı. Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, Türkiye ile yürütülen müzakere sürecinde hiçbir faslın açılmasının öngörülmediğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 29.05.2019 15:31
Haber Güncellenme Tarihi: 29.05.2019 15:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
AB Türkiye İlerleme Raporu'nu açıkladı

Avrupa Birliği, Türkiye ile ilgili raprunu yayınladı. Raporu, Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn açıkladı.

Buna göre Avrupa Komisyonu, Türkiye raporunda iki başlıkta ilerleme kaydedildiğine yer verdi. Enerji ve ulaştırma başlıklarında AB müktesebatına uyumun arttığının altı çizildi.

Avrupa Komisyonu'nun bugüne kadar müzakereye açılmış 16 başlıktan 10 tanesinde bir önceki yıla oranla ilerleme kaydedilmediği ifade edildi.

Temel hak ve özgürlükler, adalet, içişleri, ekonomi gibi alanlarda ise Türkiye'nin AB müktesebatından uzaklaştığına dikkat çekildi.

Arupa Komisyonu'nun genel değerlendirmesinde Türkiye'nin AB için stratejik öneme sahip bir ülke olduğuna, 3 milyonu aşkın mülteciye ev sahipliği yaptığına vurgu yapıldı.

Türkiye'nin ek protokolden doğan yükümlülüklerini yerine getirmediğini hatırlatan Avrupa Komisyonu, Ankara'nın Güney Kıbrıs Rum kesimini tanımamaya devam ettiğine dikkat çekti.

Hahn, Avrupa Parlamentosu Dış İşleri Komitesi'nde Türkiye'yi de yakından ilgilendiren ve 7 ülkeyi kapsayan genişleme paketini sundu. Raporda önceki senelerde olduğu gibi Türkiye'de insan hakları ve demokrasi konularında ciddi bir gerileme olduğu belirtilirken ilk defa ekonomi ve serbest piyasa konusunda endişeler öne çıkarıldı. Euronews'ün haberinde Türkiye'de insan hakları ihlallerinin derinleştiğini ve ekonomi dahil birçok alanda 'geriye gidildiğini' söyleyen Hahn'ın 'Türkiye AB'den uzaklaşmaya devam ediyor" dediği aktarıldı.

Ankara ile yapılan mülteci anlaşmasından memnun olduklarını belirten Hahn, "Ortak çıkarlarımız doğrultusunda işbirliğimiz devam ediyor" diye konuştu.

Avrupa Komisyonu'nun raporunda ilk kez ekonomide piyasa ekonomisinin işleyişine dair endişe vurgusu yapıldı. Raporda yerel seçimlere de geniş yer ayrıldı. Raporda, YSK'nın İstanbul'daki seçimleri tekrarlama kararının YSK'nın güvenilirliğine zarar verdiğine dair ifade yer alırken, "Demokratik seçim sürecinin temel amacına terstir" yorumu yapıldı.

Raporda, YSK'nın İstanbul seçimlerinin iptaline ilişkin kararının dikkat çekici olduğu belirtildi. Gerekçeli kararın "ikna edici olmadığı" ve AB'deki hukuki uygulamalar ile bağdaşmadığı ifade edildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.