Hava Durumu

Alan yok, kiralık arayan çok

Bursa'nın İnegöl ilçesinde konut satışları dururken, kiralık ev sıkıntısı baş gösterdi.

Haber Giriş Tarihi: 11.10.2012 12:48
Haber Güncellenme Tarihi: 11.10.2012 12:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Alan yok, kiralık arayan çok

İlçede kiralık daire bulma sıkıntısının başladığını ifade eden İnegöl Emlakçılar Derneği Başkanı Zekayi Akyürek, yeni yapılan evler kiraya verilmediğinden dolayı kiralık ev talebini karşılayamadıklarını belirtti. 2012 yılında umduklarını bulamadıklarını ifade eden Akyürek, "Beklentilerimizin tersi çıktı. İş yönünden umudumuz vardı. Alış verişler istediğimiz seviyede olur derken, olmadı. Bu piyasadaki gerginlik, kriz söylentileri güvensizlik söylentisinden dolayı yatırımcı emlak alımına yönelmedi. Parayla ilgili konu her zaman bir güven ister. Bankaların konuttaki faiz oranlarını işlerin olacağı zaman çok yüksek tuttular. Zaten şu an piyasada nakit dönmüyor. Bugün ben peşin parayla alıyorum diyen 10 kişiden ancak biridir. Diğerleri banka kredileriyle alıyor. Bankaların da faizleri yüksek tutmasından dolayı mevsim boş geçti. İşlerimiz durgun. 4-5 aydan beri iş yapamayan bürolar var. İşin diğer tarafına baktığımızda, müteahhitlik yapan arkadaşlarımız da satışların olmadığını söylüyorlar. Emlak sektörü hem arsa olarak, hem daire olarak durgun geçmekte" dedi.
2. etap TOKİ'nin yapılması halinde İnegöl'deki emlak sektörünün bundan olumsuz etkileneceğini belirten Akyürek, "Vatandaş uygun olduğunu zannederek oraya gidiyor. Bu da emlak sektörünü vurur. Zaten olmayan işleri tamamen bitirir. Vatandaş TOKİ'den alırken diyor ki sıfır daire. Aslında ucuz değil. 80 bin lira gibi bir rakama denk geliyor. Arsa devletin, proje parası yok. Diğer inşaat yapanlara yüklenen sorumluluklar TOKİ'de yok. Malzeme ona göre. Ucuza imal oluyor. Satışlar aslında İnegöl piyasasından farklı değil. Bir de gidip-gelme masrafı hesaba katıldığında, İnegöl içinden TOKİ'den satın alınan daire pahalıya denk geliyor. Ama vatandaş için taksitin uzun olması, 10-15 yıl gibi bir zamana yayılması cazip geliyor. Yoksa ucuzluğundan değil" diye konuştu.

Kiralık ev yok
2013 yılı için beklentilerinin yüksek olduğunu ifade eden Zekayi Akyürek, "İyi olur diye düşünüyoruz. Kendimize moral vermeye çalışıyoruz. Durgunluğun devam edeceğini tahmin ediyoruz. Ama şu anki durumdan daha kötü olur mu, onu bilmiyoruz. Şu an gelen giden yok. Talep yok. Bunun karşısında yeni yapılan daireler çok. Yüzlerce konut yapılıyor ama almak için gelen yok. Hep vatandaşlar kiralık arıyorlar. İnegöl halkı ev almıyor. Kiralık arıyor. Büromuza oturduğumuzda en az 4-5 kişi kiralık ev için soruyor. Yeni yapılar kiraya verilmiyor. Kiralarda da bir yükselme yok. Normal daireler 300-350 lira, sobasız diye tabir edilen evler. Kaloriferli daireler mevksine göre 400-500 lira arasında değişiyor. Bir yükseliş yok ama kiralık sıkıntısı baş gösterdi. Şu anda satılık bekleyen daireler kiraya verilmediği için, arz-talep dengesi bozuldu" dedi.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.