Hava Durumu

Altın hızla düşmeye devam ediyor

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, 'Fiyatta bundan böyle de aşağı yönlü dalgalı seyrin süreceği sinyali veriyor' dedi

Haber Giriş Tarihi: 13.05.2013 10:43
Haber Güncellenme Tarihi: 13.05.2013 10:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Altın hızla düşmeye devam ediyor

Altın fiyatlarını değerlendiren Yıldırımtürk, küresel piyasalarda işlem gören altının haftalık seyrine bakıldığında cuma günü yaşanan düşüşle fiyatlarda sağlanan konumun sağlam olmadığının anlaşıldığını söyledi.

Haftaya yön arayışı şeklinde kararsız başlayan altın fiyatının, haftanın ilk yarısında önce düşüşe yöneldiğini dile getiren Yıldırımtürk, kısa süreli düşüş sonrası gelen tepki ve teknik düzeltme alımlarıyla haftanın ikinci yarısında hafta başı fiyatına doğru artış yaşandığını hatırlattı.

Perşembe günü öğleden sonra başlayan gerilemenin cuma günü de piyasalarda devam ettiğini aktaran Yıldırımtürk, "Özellikle cuma günü öğleden sonra, New York borsasında gelen satışlarla altın iki hafta önceki seviyesine geriledi. Altının iki haftalık yükseliş denemesinin de kalıcı olamaması fiyatın bundan böyle de aşağı yönlü dalgalı seyrin süreceği sinyali veriyor" değerlendirmesini yaptı.

Altın fiyat seviyelerine ilişkin ise Yıldırımtürk, hafta başında 1,477 dolar/ons seviyesinden işleme başlayan altının bu düzeyden gelen satışlarla salı günü 1,442 dolar/ons’a kadar gerilediğini anımsatarak, "Bu düzeyden gelen tepki alımlarıyla hafta ortasında altın 1,473 dolar/ons’a kadar yükseldi. Perşembe günü altını 1,473 dolar/ons’tan daha yukarı taşıyacak alım olmayınca ’Yükselemeyen fiyat düşer’ prensibiyle perşembe günü öğleden sonra başlayan aşağı yönlü seyir, artan satışlarla birlikte cuma günü daha da ivmelenerek Kapalıçarşı Altın Piyasası’nın kapanışı itibariyle 1,420 dolar/ons’tan işlem gördü" ifadelerini kullandı.

Amerikan dolarındaki artışın altın fiyatını artırıcı etki yaptığını anlatan Yıldırımtürk, "Geçen haftanın başında pariteden bağımsız seyreden altın fiyatı, haftanın son iki gününde doların yükselişinden olumsuz etkilendi. Böylece altın yükselişte bir önceki yükseliş seviyesinin aşağısında kalırken düşüşte de bir önceki düşüşünün daha aşağısına sarkarak aşağı yönlü dalgalı seyrini teyit etti" diye konuştu.

-"Geçen hafta 24 ayar altının haftalık kaybı 2,50 TL/Gr ve yüzde 0,3 oldu"- Kapalıçarşı Altın Piyasası’nda haftaya 85,50 TL/Gr’dan başlayan altın fiyatının, hafta ortasında ortalama 84,50-85,00 TL/Gr aralığında küçük çaplı dalgalandıktan sonra hafta kapanışında 83,00 TL/Gr seviyesinde bulunduğunu aktaran Yıldırımtürk, "Geçen hafta 24 ayar altının haftalık kaybı 2,50 TL/Gr ve yüzde 0,3 oldu" dedi.

-"Haftayı en istikrarlı seyirle geçiren bakır fiyatı oldu"- Hafta başında Çin’den gelen Hizmet PMI endeksinin beklenenden düşük gerçekleşmesiyle haftaya negatif başlayan bakır fiyatının ise, hafta ortasında yine bu ülkeden açıklanan enflasyon verisinin beklentilerden yüksek gelmesiyle yükseldiğini anlatan Yıldırımtürk, "Daha önce Çin’de bakır stoklarının yüksek olması, fiyat üzerinde satış baskısı oluştururken bunun göz ardı edildiği gözlendi. Cuma günü altın fiyatında gerileme olmasına rağmen bakır fiyatının gün içinde yatay seyir izledikten sonra iç piyasanın kapanışında gün açılışının bir miktar üzerinde yer tuttu" bilgisini verdi.

Rakamsal olarak analiz edildiğinde haftaya ortalama 7,250 Dolar/Ton’dan başlayan bakır fiyatının daha sonra 7,300 Dolar/Ton’un üzerine yerleştiğini söyleyen Yıldırımtürk, şunları kaydetti: "Cuma gün açılışında 7,373 dolar/ton’dan işleme başlayan bakır fiyatı gün içinde 7,285 dolar/ton’a kadar gerilediği gibi 7,425 dolar/ton’a kadar da yükseldi. İç piyasanın kapanışında bakır gün açılışının üzerinden 7,402 dolar/ton’dan işlem görerek altın fiyatından oldukça farklı bir görünüm sergiledi. Bu yönüyle haftayı en istikrarlı seyirle geçiren bakır fiyatı oldu diyebiliriz."
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.