Hava Durumu

Annelerin merak ettiği soru: "Bebek emmeyi neden reddeder?"

Bir bebeğin emmeyi reddetmesine kısaca "Meme reddi" denmektedir.

Haber Giriş Tarihi: 14.02.2018 13:12
Haber Güncellenme Tarihi: 14.02.2018 13:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Annelerin merak ettiği soru: "Bebek emmeyi neden reddeder?"

Bu ret, genellikle herhangi bir sağlık sorununa bağlı değil ise geçici bir süreçtir ve sağlık sorununa bağlı olan durumlarda ise sorun tedavi edildiğinde çoğu zaman bebek başarıyla emmeye devam edebilmektedir.

Her zaman söylediğimiz gibi, bir bebeğin dünyaya geldiği andan itibaren en temel içgüdüsü emme içgüdüsüdür. Bu anlamda bir bebeğin doğar doğmaz annesinin memesini reddetmesi, nadir görülen bir durumdur. Daha doğru bir ifadeyle, doğaya aykırıdır. Ancak bu son derece doğal ve temel olan davranışı başlangıçta olumsuz etkileyen bazı nedenler söz konusu olabilir.

Doğumun hemen ardından görülen meme reddinin nedenleri neler olabilir?

Öncelikle şunu belirtelim, bir bebeğin doğumun hemen ardından ağız içi sağlığı mutlaka kontrol edilmelidir. Bebeğin emme becerisi gösterebilmesi için damak, dil ve dudak anatomisinin sağlıklı olması son derece önemlidir. Eğer bir bebeğin emmeye engel bir sağlık sorunu yok ise, yeni doğan bebeğin meme reddi aşağıdaki nedenlerden kaynaklanabilir;

Doğum süreci, hem anne hem de bebek açısında son derece önemlidir. Günümüzde doğum yapma biçimleri arasındaki çeşitlilik, bir bebeğin dünyaya gelişinin doğal sürecini olumsuz etkileyebilir. Bu anlamda doğum sürecinin doğal bir akışla yönetilmemesi, doğal zincirin baştan kopuk başlamasına neden olabilir. Örneğin, hem vajinal doğumda hem de sezaryen doğumda kullanılan söz konusu analjezikler, süt salgılanışını etkileyebileceği gibi bebeğin uyanıklık ve farkındalık düzeyini de etkileyebilir. Yani, doğumdan sonra bebek uyuşuk ve/veya gergin bir yapıdaysa, meme emmeyi reddedebilir.

Aynı şekilde kullanılan bu ilaçlar, annenin de doğum sonrası adaptasyonunu olumsuz etkileyebilir ve annenin doğal olarak yapması gerekeni reddetmesine, yani, emzirmek istememesine neden olabilir.

Bir anne, doğum sürecinin işleyişine ve/veya anneliğin ilk zamanlarının kendine özgü telaş ve kaygılarına ilişkin nedenlerle emzirme başlangıcını kaygılı ve stresli olarak kurabilir. Bu durum ise, bebeklerin telaşlı bir memeden beslenmeyi istemeyecekleri için meme reddine yol açabilir. Ayrıca annenin ruhsal durumu, eğer varsa stresi, kaygıları ve mutsuzluğu bebeği tarafından taklit edilebilir. Dolayısıyla bebek, annesinden bu enerjiyi daha fazla almayı reddederek emmeyi reddedebilir.

Emzirme başlangıcında bir bebeğin emmeyi reddetmesi yukarıda sıralanan nedenlerden dolayı ise genellikle geçici bir durumdur ve bebekler kısa bir süre içinde dünyaya adaptasyonlarını tamamladıklarında sorunsuz emmeye devam ederler. Bu anlamda, bir bebeğin ortada hiçbir neden olmaksızın meme emmeyi reddetmesinin doğaya aykırı olduğunu söylemek mümkündür. Öyleyse, meme emmeyi reddeden bir bebeğin geçerli bir nedeni olmalıdır. Bu nedeni bulup çözüm yolu aramak ise, bu zor durumun atlatılmasını mümkün kılabilir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.