Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan açıkladı! O ürünlerde artık zorunlu olacak...

Coğrafi işaretli ürünlerde amblem kullanımı zorunluluğu başladı.

Haber Giriş Tarihi: 20.01.2018 09:20
Haber Güncellenme Tarihi: 20.01.2018 09:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bakan açıkladı! O ürünlerde artık zorunlu olacak...

Konu ile ilgili konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, amblemin, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığı durumlarda, işletmede kolayca görülebilecek şekilde kullanılması gerektiğini söyledi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü yaptığı , yazılı açıklamada, coğrafi işaretli ürünleri üretenlerin, satış veya pazarlamasını yapanların, bundan sonraki süreçte ürün veya ambalaj üzerinde ürünün "tescilli" olduğunun anlaşılmasını sağlayacak amblemi de kullanmalarının zorunlu olduğunu bildirdi.

ÇOKLU PAKETE UYGULANABİLİR

Bakan Özlü, "Finike portakalı coğrafi işareti için amblem portakalın taşındığı kasaların üzerinde görünür şekilde uygulanabilir. Devrek bastonu coğrafi işareti için ürün gıda ürünü olmadığından, amblem bastonun üzerine doğrudan yapıştırılabilir ancak amblemin ürünlere tek tek yapıştırılması maliyet doğuracaksa, ürünün kalitesini bozacaksa veya boyutu açısından mümkün değilse, ambalajı veya çoklu ambalaj paketleri üzerine de uygulanabilecek." bilgisini verdi.

AMBLEM KOLAYCA GÖRÜLMELİ

Amblemin ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığı durumlarda, işletmede kolayca görülebilecek şekilde kullanılması gerektiğine dikkati çeken Özlü, şunları kaydetti:

"Örneğin Konya etli ekmek coğrafi işareti için menüde, tabelada, vitrinde, duvarda ve benzer yerlerde kullanılabilir. Buldan bezi coğrafi işareti için ürünün üzerine amblem yapıştırılması dokumaya zarar verecekse, vitrine, tezgaha veya kasanın müşterinin gördüğü yüzeyine, ürünün coğrafi işaret olduğuna dair açıklayıcı bilgiyle beraber amblem uygulanabilecek.

TÜRK PATENTTEN TEMİN EDİLEBİLECEK

Amblem coğrafi işaretli veya geleneksel ürün adını kullananlar tarafından, Türk Patent ve Marka Kurumu internet sitesinden temin edilerek, yönetmelikte belirtilen esaslara uygun şekilde kullanılacak. Uygulamayla tescil sistemi güçlendirildi. Böylece ülkenin ve yöresel değerlerin markalaşmasına, uluslararası markalar oluşturulmasına, turizme ve dolayısıyla kalkınmaya katkı sağlanacak."

385 BAŞVURU VAR

Coğrafi işaretli ürün üreticilerini taklitçiliğe karşı koruyan uygulamanın, aynı zamanda tüketicilerin de amblem taşıyan ürünleri tescilli olduğunu bilerek, kalitesine ve kaynağına güvenerek satın almalarına hizmet edeceğini vurgulayan Özlü, mevcut durumda 315 tescilli coğrafi işaretin yanı sıra inceleme işlemleri devam eden 385 başvuru bulunduğunu da belirtti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.