Hava Durumu

Bakan Işık'tan Bursa'ya müjde!

Bursa Ticaret ve Sanayi Odasının düzenlediği Meclis Üyeleriyle İstişare toplantısına katılan Bilim Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Bursa'nın sanayi etkinliği alanında Türkiye'de üçüncü il olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 13.04.2016 08:15
Haber Güncellenme Tarihi: 13.04.2016 08:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bakan Işık'tan Bursa'ya müjde!
Bursa denince akla, otomotiv ve tekstil sektörleri geldiğini ifade eden Bakan Işık, "Bursa'daki iş insanlarımıza bazı müjdeler vermek istiyorum. Mustafakemalpaşa Mermerciler İhtisas Organize Sanayi Bölgesi 2016 yılı yatırım programına girdi. İlk planda kamulaştırmayı bitireceğiz. İhtiyaç ve talep doğrultusunda kamulaştırma kredisi verebiliriz. Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi hizmet binası yapım işi de 2016 yılı yatırım programına girdi. İhalesini en kısa süre içerisinde yapacağız. 2017’de tamamlayacağız. Bursa Organize Sanayi Bölgesi Arıtma Tesisi yapımını da yatırım programına aldık. Yakında ihalesini yapacağız" dedi.

"BURSA TEŞVİK SİSTEMİNDE 1’İNCİ BÖLGEDE YER ALIYOR" 

3 aylık reformların yüzde 70’ini tamamladıklarını söyleyen Bakan Işık, 6 aylık reformların da yüzde 15’inin zamanında önce gerçekleştirdiklerini söyledi. Bakanlık olarak yaptıkları çalışmaları anlatan Işık, "Bursa teşvik sisteminde 1’inci bölgede yer alıyor. Eğer yatırımlar OSB’ye yapılırsa, 2’inci bölge desteklerinden yararlanıyor. Geçtiğimiz yıl çok önemli bir adım attık ve yüksek teknolojili yatırımların, nerede yapılırsa yapılsın, 5’inci bölge desteklerinden yararlanmasının önünü açtık. Şimdi ise ekonomi yönetimi olarak, seçeceğimiz bazı orta-yüksek teknolojili sektörlerde yapılacak yatırımların da 5’inci bölge desteklerinden yararlanmasını sağlamak amacıyla bir çalışma yürütüyoruz. Bu adım, Bursa için çok önemli olacak, zira Bursa’da orta-yüksek teknolojili sektörlerin önemli bir ağırlığı bulunuyor" diye konuştu.

"YAKINDA BURSA’DAKİ HASTANELERDE PARDUS KULLANILACAK" 

Yine yerli otomobil, yerli uydu projeleri, milli işletim sistemi Pardus, milli aşı projeleri gibi önemli çalışmaları TÜBİTAK enstitülerinde yürüttüklerinin altını çizen Bakan Işık sözlerine şöyle devam etti:

"Kamunun politikaları; insanımız, firmalarımız ve şehirlerimiz tarafından sahiplenilirse daha etkili olacaktır.İşte Bursa, bu açıdan örnek bir şehirdir. Büyükşehir Belediyemiz, kamu ihalelerinde yerli ürünleri tercih etme konusunda değerli bir hassasiyet gösteriyor. Valimiz, kamu kurumların işletim sistemi olarak Pardus’u kullanmaya büyük önem veriyor. Yakında Bursa’daki hastanelerde Pardus kullanılacak. Bursa’daki sanayicilerimizin, özellikle yerli otomobil projemizde yer almaya çok istekli olduğunu da biliyorum. Bursa Ticaret ve Sanayi Odamızın çalışmaları da kamu ve özel sektör işbirliği açısından güzel bir örnek teşkil ediyor."

Patent Kanunu ile ilgili çalışmaların sürdürüldüğü bilgisini veren Işık, "Geçen hafta itibariyle çok kapsamlı hazırlanmış ve çok güçlü bir istişareyle hazırlanmış Patent, yani Sınai Mülkiyet Hakları Kanunu'nu meclise sevk ettik. Bugün aldığım bilgiye göre, 26 Nisan'da Sanayi Ticaret Komisyonu'nda görüşmeye başlayacağız. Arzumuz ve hedefimiz, mayıs ayı içinde Türkiye'nin modern bir Sınai Mülkiyet Hakları Kanunu'na kavuşması" diye konuştu.

"SANAYİ GAYRİMENKUL YATIRIM MODELİ'Nİ GETİRMEYİ HEDEFLİYORUZ" 

Işık, çok önemli düzenlemeler içeren Üretim Reform Paketi ile ilgili de yoğun çalışmalar gerçekleştirdiklerini, paketin şu anda olgunlaşma sürecinde olduğunu ifade ederek, "Sanayinin finansmana erişiminden Endüstri 4.0'a kadar Organize Sanayi Bölgelerindeki boş arazilerin değerlendirilmesinden Islah Organize Sanayi Bölgelerine kadar pek çok düzenlemeyi hayata geçireceğiz. Artık 'Benim sermayem araziye, bina yapmaya yetmiyor' diyenler için 'Sanayi Gayrimenkul Yatırım Modeli'ni getirmeyi hedefliyoruz. Sanayi 4.0'a Türkiye'yi önceden hazırlamak istiyoruz. Bununla ilgili yasal düzenlemeyi de bu paketle hayata geçiriyoruz" ifadelerini kullandı. 

Ar-Ge ve inovasyon ile kamu-özel işbirliğini güçlendirme hedefi doğrultusunda TÜBİTAK'ı yeniden yapılandıracaklarını vurgulayan Bakan Işık, "TÜBİTAK, özel sektörün yaptığı işlerden çekilecek. Özel sektörün yaptığı veya yapabileceği Ar-Ge'ye TÜBİTAK'ı sokmayacağız. Gerekirse özel sektörden hizmet satın alacağız" dedi. 

TÜBİTAK'ın 'Temel Ar-Ge', 'Nitelikli Ar-Ge' ve 'Öncül Ar-Ge' olmak üzere 3 alana yoğunlaşacağını anlatan Işık, "TÜBİTAK, proje yönetim kabiliyetini geliştirecek, sistem entegrasyonuna çok daha fazla yoğunlaşacak. Bütün bunları yaptığımızda inanıyorum ki Türkiye'deki yaratıcı insan kabiliyeti, bizim gelişmiş dünyayla aramızı çok çok hızlı şekilde kapatmamızı sağlayacak" diye konuştu.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.