Hava Durumu

Başbakan Yıldırım'dan uçakta flaş açıklamalar! 'Anlık çözüm için mutabık kaldık'

Başbakan Yıldırım, Pence ile yaptığı görüşmenin çok verimli geçtiğini ifade ederek, bundan sonraki süreçte sorunların anlık çözümü için çabalanması konusunda mutabık kalındığını belirtti

Haber Giriş Tarihi: 10.11.2017 08:17
Haber Güncellenme Tarihi: 10.11.2017 08:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Başbakan Yıldırım'dan uçakta flaş açıklamalar! 'Anlık çözüm için mutabık kaldık'

Başbakan Binali Yıldırım, ABD ziyaretinde dün en kritik görüşmesini gerçekleştirdi. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile Beyaz Saray'da bir araya gelen Yıldırım, görüşmenin ardından Yıldırım, "Sorunların anlık çözümü konusunda mutabık kaldık. Telefonlarımız, 24 saat karşılıklı ulaşılabilir olacak" ifadelerini kullandı.

Gülen'in iadesi

40 dakika olarak planlanan ancak 1 saat 10 dakika süren görüşmede vize krizindeki süreç olumlu olarak değerlendirilirken kısa sürede normale dönmesine dair beklenti karşılıklı olarak ifade edildi. Başbakan Yıldırım, görüşmeye dair, "Çok verimli geçti. Samimi ve dürüstçe birbirimizle sorunlarımızı konuştuk. İki ülke arasındaki son zamanlardaki gelişmelerin ne Türkiye'ye ne ABD'ye bir faydasının olmadığını söyledik. Mutlaka siyasetçiler olarak ülkeyi yönetenler olarak daha fazla sorumluluk oalarak ilişkileri zedeleyen konuları aradan çıkarmalıyız" dedi.

Rıza Zarrab davası, Gülen'in iadesi konularında görüş alışverişinde bulunduklarını ifade eden Yıldırım, "Burada davalarla ilgili delillerin elde ediliş şeklinde, ambargoyu delme davası gibi görülmesi gibi bu konuların hukuki olmadığı, bunları hazırlayanların Türkiye'de de yargılandığını, bu şeklide bir yargılamanın sonuçlarının hukukun temel kurallarına aykırı olacağından bahsettik. Gereken hassayiyetin gösterilmesini, kaldı ki bu davanın bir ambargo ihlali olarak düşünülmesinin doğru olmadığını söyledik" diye konuştu. Yıldırım, "Bu davalar Türkiye-Amerika ilişkilerini zehirliyor dedik" dedi.

Somut adım istedik

FETÖ konusunda da somut adım atılmasını Pence'den istediklerini vurgulayan Yıldırım, "Belgeleri bilgileri verdik. Bizim kanaatimiz bu darbenin arkasında FETÖ var. İadesi için gereken işlemin başlatılmasını istiyoruz. Bu konuda ülke olarak hassasiyetimizin en üst seviyede olduğunu söyledik" dedi. Pence'in de buna karşılık Türkiye'deki rahip davası ve konsolosluk çalışanı davasını gündeme getirdiğini söyleyen Yıldırım, "Bu davaların seyriyle ilgili tedirgin olduğunu söyedi. 'Hukuk devleti ilkeleri siz de de bizde de geçerli' dedik. Büyük fotoğrafa odaklanmamız lazım. Buradaki hukuki süreçlerin ilişkilerimizi tamiri imkansız hale getirmemesine özen göstermemiz lazım. İkimizin de hedefi ilişkilerin geldiği noktana müsbet bir noktaya taşımak. Bu konuda Amerika ve Türkiye tarafı da müsbet düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

'YPG ile ortaklığı bozun'

Irak ve Suriye başta olmak üzere bölgesel gelişmelerin de ele alındığını kaydeden Yıldırım, "YPG konusunu çok açık bir şekilde konuştuk. 'Bu konudaki hassasiyetinizi çok iyi biliyoruz' dediler. 'DEAŞ gitti artık; ortaklığı bozun' dedik. Silahlar PKK'ya geçiyor tespitini yaptık. Bu konuda 'bir şeyler yapmak lazım' dedik. Hassasiyetinizi anlıyoruz dedi. 'Ortaklığımız biraz daha devam edecek' dedi. Silahların kontrolünü daha yakından takip edeceklerini söylediler" açıklamasını yaptı. Vize konusuna ilişkin de Yıldırım, "İlişkileri çok iyi noktaya getirelim derken vizeler kapandı. Bundan sonra normal seviyesine dönmesini bekliyoruz dedik. Genel atmosfer içerisinde samimiyetle güven çerçevesinde ortak bir iradenin oluştuğunu gördük. Başkan yardımcısının Türkiye'ye karşı olumlu bir bakış açısı olduğu izlenimini edindim" dedi.

ABD: Yeni bir sayfa açılacağını umuyoruz

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, görüşmenin ABD-Türkiye ilişkilerinde yeni bir sayfa açılmasına yardımcı olacağını umduklarını söyledi ve ortak zorluklar karşısında dost ve müttefik ülkeler olarak yapıcı diyaloğa itiyaç duyulduğu konusunda anlaştı. ABD ve Türkiye'nin Ortadoğu'daki ortak çıkarları istikrar ve güvenliğin altını çizen iki lider, bu bağlamda hükümetler arası istişarelerin devam etmesi konusunda anlaştı. Pence, ABD'nin Türkiye'deki temsilciliklerindeki yerel çalışanların, gazetecilerin, sivil toplum kuruluşlarının yöneticilerinin olatutuklanmasına dair derin endişelerini dile getirdi ve hukuki sürecin şeffaf ve esaslara uygun olarak yürütülmesi çağrısı yaptı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.