Hava Durumu

Başbakanlık için yeşil ışık! Erdoğan istiyorsa...

Cumhurbaşkanlığını en çok Erdoğan’ın hak ettiğini söyleyen Maliye Bakanı Şimşek, Ali Babacan’ın mutlaka kabinede kalması gerektiğini ve Babacan’ın başbakanlık dahil her konuda doğru isim olabileceğini kaydetti.

Haber Giriş Tarihi: 23.06.2014 12:44
Haber Güncellenme Tarihi: 23.06.2014 12:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Başbakanlık için yeşil ışık! Erdoğan istiyorsa...

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, küresel gelişmelerin gelişmekte olan ekonomilerin aleyhine olduğunu ve jeopolitik gerginlikler yaşandığını hatırlatarak, “Bu noktada en son istenecek şey siyasi istikrarsızlık ve Köşk’le hükümet arasındaki çatışmadır. Çatışma bizi 90’lı yıllara götürür” dedi.
Kanal 7 televizyonunda gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Şimşek Türkiye ekonomisinin zorlu testlerden geçtiğini vurguladı. Büyük bir kriz yaşayan Irak’ın Almanya’dan sonra Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı olduğunu hatırlatan Şimşek petrol fiyatları 10 dolar arttığında ise Türkiye’nin cari açığının yaklaşık 5 milyar dolar yükseldiğini dile getirdi.
 
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığına aday olması ve seçilmesi durumunda Ak Parti’de kimin başbakan olması gerektiği yönündeki soru üzerine Şimşek, “Başbakanımız aday olursa, ondan daha fazla cumhurbaşkanlığını haketmiş başka bir insan bilmiyorum ben bu ülkede. Kendisi, ülkeyi uçurumun eşiğinden almış, ülkede dönüşümü başlatmış, yakın dönemdeki en güçlü liderdir” dedi.
Şimşek, partideki 3 dönem kuralının risk yaratıp yaratmadığının sorulması üzerine, “Bir taraftan diktatör, otoriter, güç bağımlısı diyorsunuz ama diğer taraftan Başbakanımız 3 dönem kuralını getiriyor ve uyguluyor. Bu anlamda prensibin korunması lazım” yorumunu yaptı.
 
Türkiye ekonomik krizleri iyi yönetmişse, bunda Ali Babacan’ın rolünün herkesten büyük olduğunu söyleyen Şimşek, “Ali Babacan gibi bir tecrübenin de ne yapılıp edilip korunması gerekiyor. Dışarıdan Türkiye’yi objektif olarak değerlendirenlerin de görüşü bu olur. O nedenle 3 dönem kuralı dışarıdan bakanlık yapmaya engel değil, dolayısıyla o hususlar değerlendirilebilir” diye konuştu.
 
Başbakan adayı kim?

Ali Babacan isminin, başbakan adayı olarak da geçmesi konusunda ise Şimşek, şunu söyledi:
“Piyasalar açısından, reformlar açısında son derece doğru bir kişilik. Türkiye ekonomideki sorunları ciddi bir tahribat yaşamadan atlattıysa, en başta Başbakanımızın da liderliği var ama ekonomi koordinasyonu noktasında Ali Babacan’ın katkısı inanılmaz büyüktür.”

Faizler çok hızlı düşürse, sadece yatırımın değil tüketimin de arttığını belirten Mehmet Şimşek, “Geçen sene vatandaşımız 100 liralık gelir elde ediyorsa bunun sadece 13 lirasını tasarruf ederken, 87 lirasını harcadı.
 
Halbuki ortalama gelişmekte olan ekonomilerine bakarsanız, vatandaş 67 lira harcıyor” dedi.
 
 Şimşek, Köşk’ün “hükümet ile Cumhurbaşkanı arasında bir uyumsuzluk olursa, işleri tıkama noktasında muazzam güçle donatılmış bir makam” olduğunu da söyledi.
 
Türkiye için ideal modelin başkanlık sistemi olduğunu belirten Şimşek, Ekmeleddin İhsanoğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığının sorulması üzerine kişiler üzerinden yorum yapmayı doğru bulmadığını belirterek, şunları söyledi:
 
“Siyasetin içinden gelmiş olmak, ülke sorunlarına vakıf olmak her makam için çok kritik.
 
‘Siz de dışarıdan geldiniz’ diyebilirsiniz ama ben 40’lı yaşlarda geldim. Türkiye ekonomisini ve bölgeyi çok yakından takip ediyordum, öğrenme eğrisi çok önemli.
 
Türkiye, küresel ve bölgesel konjonktür açısından, zor bir dönemeçte.
 
Bu anlamda siyasi istikrarın korunması ve Köşk’le hükümet arasındaki uyum tekrar hayati önem kazanmaya başladı.”
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.