Hava Durumu

Berkin Elvan savcısı rehin alındı

Berkin Elvan soruşturmasına bakan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın rehin alındı. Yasa dışı bir örgüte yakınlığı ile bilinen kişiler Twitter hesabından Savcı Kiraz’ın başına silah dayalı halde fotoğraf yayınlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili yaptığı ilk açıklamada savcıyı rehin alanlarla görüşmeye başlandığını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 31.03.2015 13:52
Haber Güncellenme Tarihi: 31.03.2015 13:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Berkin Elvan savcısı rehin alındı
Berkin Elvan soruşturmasına bakan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın rehin alındığı iddia edildi. Yasadışı bir örgüte yakınlığı ile bilinen Twitter hesabından Savcı Kiraz’ın başına silah dayalı halde foto yayınlandı.

Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı'nda hareketli saatler yaşanıyor...

Berkin Elvan'ın ölümüne ilişkin soruşturmayı yürüten Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın odasına öğle saatlerinde gelen bazı kişiler, savcıyı silahla rehin aldı. 

KATİBİ SİLAH ZORUYLA ÇIKARTTILAR

Saat 12.36 sırasında terör örgütü  üyesi iki kişinin odasında savcıyı rehin aldığı belirtiliyor. Ancak olay 13.30'dan sonra duyuldu. Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde, savcı Kiraz'ın odasının bulunduğu 6. kata çıkan kişi ya da  kişiler, içerideki savcı katibini silah tehdidiyle dışarı çıkartarak, Kiraz'ı  rehin aldı. Katip, yaşananları güvenlik güçlerine bildirdi.

Yasadışı sol örgüt üyesi olduğu belirtilen bu kişiler, savcının odasına örgüt pankartlarını astı.

ADLİYEDE SİLAH SESLERİ

Adliyede art arda silah sesleri geldi. Örgüt üyelerinin havaya ateş açtığı tahmin ediliyor.

Olayın ardından adliyeye çok sayıda polis ekibi, ambulans ve itfaiye ekibi sevk edildi.

Özel harekat timleri de adalet sarayına geldi. Bu timler, daha sonra adliyeye girdi.

BAŞINA SİLAH DAYADILAR

Öte yandan, savcı Mehmet Kiraz'ın başına silah dayalı bir halde gösteren fotoğraflar sosyal medyada paylaşıldı.

Fotoğraflarda ağzı bantla kapatılan savcının elinde kelepçe olduğu da görülüyor.

İSTANBUL VALİSİ ADLİYEDE

Yasadışı örgüt üyelerinin Berkin Elvan'ı öldüren polislerin yargılanmasının istediği belirtildi. İstanbul Valisi Vasip Şahin de adliyeye gitti.

SAAT 15:36'YA KADAR SÜRE VERDİLER

Terör örgütü saat 15.36'ya kadar süre verdi, 5 taleplerinin yerine getirilmesini istedi.

Yasa dışı sol örgüt üyeleri sosyal medya üzerinden taleplerini sıraladı:

1-Berkin Elvan’ı katleden polislerin canlı yayına çıkarak itirafta bulunmaları…

2-Polislerin Halk Mahkemelerinde yargılanmaları…

3-Bugün kadar, Berkin Elvan için yapılan eylemlere katıldıkları gerekçesiyle haklarında soruşturma açılan, işten atılan, tutuklanan herkesin suçlamalarının kaldırılması…

4-Bu üç saatin ardından güvenli bir şekilde ayrılmalarının sağlanması…

5-Oluşturulacak bir heyetle iletişim kurmak… Oluşturulacak heyette bulunmasını istedikleri kişiler: Ümit Kocasakal, Sezgin Tanrıkulu, ÇHD’den bir avukat, Halk Meclislerinden bir kişi, Haziran Şehitleri Aileleri ve TAYAD'lı Aileler...

MÜZAKERE TİMİ OLAY YERİNDE

Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın odasının bulunduğu 6'ncı kat tamamen kapatıldı. Olay yerine gelen güvenlik güçlerinin kapıyı açmaya çalışması üzerine içeriden iki el silah sesi geldi. Terörle Mücadele ve Özel Harekat şube müdürlüklerine bağlı ekiplerle Emniyet'in müzakere timi olay yerine sevk edildi.

EYLEMİ YAPAN Ş.Y İDDİASI

Savcı Mehmet Selim Kiraz'ı rehin alan kişilerden birinin Ş.Y olduğu ileri sürüldü. Ş. Y'nin İstanbul'da geçmiş tarihte yasadışı örgüte yönelik bir operasyonda gözaltına alınan isimlerden biri olduğu belirtiliyor.

AK PARTİ’DE OLAĞANÜSTÜ ZİRVE

AK Parti Genel Merkezi'nde seçim çalışmalarını sürdüren Başbakan Ahmet Davutoğlu, Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alınmasına ilişkin İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk, eski İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Adalet Bakanı Kenan İpek'ten bilgi alıyor.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan da AK Parti Genel Merkezi'ne geldi.

BAŞSAVCI ÇAĞIRDI, ÜMİT KOCASAKAL ADLİYEYE GİTTİ

İstanbul Başsavcısı'nın talebi üzerine, İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal'ın Çağlayan Adliyesi'ne gittiği ortaya çıktı. 
Ümit Kocasakal, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, "Bu konuda hiçbir şey söylemeyeceğim. Şimdi Adliyeye gidiyorum. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bana haber verildi. Şimdi Adliyeye gidiyorum. Başka birşey söylemeyeceğim" dedi.

Kocasakal adliye girişinde ise, sorular üzerine "Ne kadar hassas görüyorsunuz. Hangi açıklamayı yapayım.  Çağrıldık geldik"diye konuştu.

GAZETECİLER UZAKLAŞTIRILDI

Adliyenin A kapısı önündeki basın mensupları, pencereden silahla ateş açılması ihtimaline karşı buradan uzaklaştırıldı.
İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal'ın adliyeye girdiği görüldü.

AÇIKLAMA YAPILDI

İstanbul emniyet Müdürü Selami Altınok gazetecilere şu açıklamayı yaptı:

Hiç kimsenin canı yanmadan bir an önce sonuçlanabilmesinin gayretini gösteriyoruz. İnşallah umudumuz odur ki bu eylemde kimsenin canı yanmadan, hiçbir arkadaşımızın zarar görmesine imkan vermeden sonuçlanmış olur diye düşünüyoruz. An itibariyle herhangi bir sıkıntımız yok. Herhangi bir arkadaşımızın sorunu yok.
Müzakereci arkadaşlarımız, bize katkı veren İstanbul barosu başkanımız, diğer arkadaşlarımız eylemcilerle görüşüyor. 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Orhan Kapıcı ise şunları söyledi:

Bu süreçte devletin tüm kurumları, bu konuda yardımcı olması gereken insanlar gerekli yardımları yapıyorlar. Tabi eylemin amacı, anladığımız kadarıyla berkin elvan soruşturması nedeniyle gündeme geldiğini öğreniyoruz. Berkin elvan, bizim çocuğumuzdur, kardeşimizdir. Onun ölüm olayı hepimizi üzmüştür. Biz  hukukçular olarak soruşturmayı etkin ve zamanında yapmak zorundayız. Elimizden gelen her türlü gayreti sarf ediyoruz. Bu eylemin faili de devletin bize verdiği yetki, hukuk sınırları içerisinde faili de bulunmaya çalışılacaktır. Başsavcılık ve emniyet olarak her türlü gayreti sarf edeceğiz. Bu konuda tüm halkımızın emin olmasını canı gönülden istiyoruz.

Biz istiyoruz ki başka bir müessip hadise olmasın. Gerekli girişimler yapılıyor. İnşallah herhangi bir kaza olmadan bu eylem sonuçlanır.

İÇERDEKİLER AVUKAT MI?

O konuda net bir durum yok. Biz şu an itibariyle kimdir nedir onda değiliz. Burada bir hadise var, savcımızın can güvenliği. 

Gezi Parkı eylemleri sırasında 14 yaşındaki Berkin Elvan, 16 Haziran 2013'te polisin attığı gaz fişeğiyle başından vurulmuştu.

269 gün komada kalan Berkin Elvan, 11 Mart 2014'te hayatını kaybetmişti.

14 YILLIK SAVCI 

Savcı Kiraz’ın Gaziosmanpaşa’da 4 yıl kadar görev yaptığı öğrenildi. Savcı Kiraz’ın İstanbul’dan önce Osmaniye’de görev yaptığı öğrenildi.

DURUŞMANIN 5. SAVCISI OLARAK ATANMIŞTI 

Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’ndaki odasında rehin alınan Savcı Mehmet Selim Kiraz, Berkin Elvan soruşturmasındaki beşinci savcı olarak atanmıştı. Savcı Kiraz, son olarak fail olduğundan şüphelendiği 3 polisin açık kimliğinin tespiti için emniyetten gelen 21 polisin açık kimlik bilgileri ve fotoğraflarını Adli Tıp Kurumu’na yollamıştı.

TBB BAŞKANI FEYZİOĞLU ADİYEYE GELDİ

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, Bakanlar Kurulu kararı ile Berkin Elvan’ın ölümüyle ilgili soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın Çağlayan Adliyesi’nin 6’ncı katındaki odasına silahlı kişilerin girmesi ile ilgili sosyal paylaşım sitesi Twitter’dan yayınladığı mesajında, "Cumhuriyet Savcısını rehin alma eylemi bir terör eylemidir. Hiçbir gerekçe bunu masum ve haklı gösteremez. Dualarımız savcımızla" dedi.
Feyzioğlu, ilerleyen saatlerde Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na geldi. Feyzioğlu adliyeye girişinde açıklama yapmadı.

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.