Hava Durumu

Bunun adı 'kabahat' değil vahşet! Köpeğe işkence...

İnsanoğlunun hayvanlara eziyetinin son mağdurlarından biri Gaziantep'te boynuna kemer takılıp yerlerde sürüklenerek uçurumdan atılan 'Garip' oldu. Ona bu işkenceyi yapanlar henüz yakalanmadı. Son zamanlarda artan bu tür işkence haberleri üzerine hayvan hakları savunucuları, hukukçular ve siyasetçilerden ortak bir ses çıkıyor: Bu işkenceye para değil caydırıcı hapis cezaları verilmeli.

Haber Giriş Tarihi: 01.10.2017 10:19
Haber Güncellenme Tarihi: 01.10.2017 10:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bunun adı 'kabahat' değil vahşet! Köpeğe işkence...

"Hayvanlara karşı işlenen 'suçların' Kabahatler Kanunu kapsamında değil Türk Ceza Kanunu kapsamında değerlendirilmesi, olayla ilgili bir savcının atanması, delil toplanması ve tanık dinlemesini de beraberinde getirecek."

Hayvan haklarıyla ilgili yasal durumu sorduğumuz İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi'nden avukat Deniz Tavşancıl, hayvanlara karşı işlenen suçlarla ilgili soruşturma yürütülmesi gerektiğini ve cezaların artırılması gerektiğini söylüyor.

SABIKAYA İŞLENMİYOR...

Halihazırda bu tür suçların Kabahatler Kanunu kapsamında kaldığını vurgulayan avukat Tavşancıl, çok önemli bir noktaya daha işaret ediyor: "Kabahatler Kanunu kapsamında olması cezanın sabıka kaydına işlenmeden sadece para cezasıyla sınırlı kalması demek. Yani bu durum, suçun sabıka kaydında veya sicilinde gözükmemesi ayrıcalığını da beraberinde getiriyor. Peki bu ne demek? Hayvana tecavüz eden biri çocuğumuzun kullandığı servisin şoförü dahi olabilir demek. Hayvanlara karşı işlenen 'suçların' Kabahatler Kanunu kapsamında değil TCK kapsamında değerlendirilmesi bir savcının atanması, delil toplanması ve tanık dinlemesini de beraberinde getirecek. Şu an sadece Osman ve Su İşleri Bakanlığı'na şikâyette bulunuyoruz, ötesine geçemiyoruz. Canlılar bileziktir. Bir halka koparsa gider, çocuklar, hasta, yaşlılar olarak zincir devam ediyor. Bu nedenle 'itle köpekle uğraşmaktan' fazlasını içeren bir konudan bahsediyoruz. Yani işin ucunda toplum güvenliği de var."

CHP YASA TEKLİFİ VERMİŞTİ

Hayvana eziyet olaylarının giderek artması üzerine CHP, ağustos ayında hayvanların kasten ve taksirle öldürülmesi ve yaralanması eylemlerinin suç sayılarak Türk Ceza Kanunu (TCK) kapsamında değerlendirilmesi için kanun teklifi verdi.

CHP İstanbul milletvekili Gürsel Tekin'in sunduğu teklif, hayvanları öldürenlere '2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası' öngörüyor. Hayvanları yaralayan, sağlığını veya algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişilerin de 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması gerektiği belirtiliyor.

KANUN ÇIKINCA HAPİS GELECEK

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, haziran ayında Ankara büromuzdan Meltem Özgenç'e verdiği röportajda şunları söylemişti: " Bütün hayvansever dostlarla, derneklerle oturduk ve kanun için hazırlık yaptık. Şunu söyleyebilirim. 'Avrupa, medeniyet falan' diyorlar ama bunlar hayvanlara hiç önem vermezler. Ancak kendi evinde beslediği hayvan varsa ona değer verir ama sokak hayvanına müsaade etmez, uyuturlar. Onlar öldürmeye, uyutma diyorlar. Bizde uyutma kesinlikle yasak. Hatta öldüren, işkence eden herkese gerekli işlemler yapılıyor. Şu anda para cezası var. Kanun çıkınca hapis cezası gelecek."

İzmir'de yaşayan Remzican Akansu, sosyal medyada paylaştığı güvenlik kamerası görüntüleriyle 'Mia' ismini verdiği köpeğinin bir kişi tarafından tekmeli saldırıya uğradığını duyurmuştu. Köpeğe tekme atan N.Y. gözaltına alınıp serbest bırakılmıştı. Bir süre kaybolan 'Mia' ise bulunup Remzican Akansu'ya teslim edilmişti.



BİR KİŞİLİK BOZUKLUĞU

Üsküdar Üniversitesi Psikiyatrist Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Alper Evrensel, hayvana eziyet edenlerle ilgili şunları söylüyor:
"Önemli olan nokta, karşısındakinin canlı olduğunu ve acı çekeceğini gözetmeden zarar vermek. İnsan da olsa hayvan da olsa birbiriyle ilişkilidir. Hayvanlara uygulanan şiddet, karşısındakinin savunmasız olduğunu bilmekle ilgilidir. Yani fırsat ve ortam yaratılsa karşısındaki çocuğa veya herhangi bir kişiye de bu şiddeti uygulama durumu söz konusudur.

Yetişkinlikte ortaya çıkan saldırganlıklar, çocukluğa dayanır. Bunu söylememiz gerekir. Çocukken hayvana, bitkiye, eşyaya verilen zarar birikerek ilerler. Hayvana şiddet bir kişilik bozukluğudur. Fevrice yapılan eylemler dışında, psikopatlıkta kişi bu eylemleri kendi hakkı gibi görmektedir. Örneğin, kısa sure önce sosyal medyaya yansıyan İzmir'de köpeğe tekme atan adam bu klasmandadır; tekmeyi kendi hakkı görmüş, köpekleri aşağılamış, doğaya üstünlük taslamış bir narsistlik söz konusudur."

2016 yılında 8 milyon hayvan işkence gördü

Hayvan Hakları İzleme Merkezi (HAKİM), 2016 yılı boyunca raporlanan hayvan hakları ihlallerini açıkladı. 2016 yılında en az 1 milyar 156 milyon 407 bin 473 hayat hakkı ihlali yapıldığını ifade eden Özgüner, şunları kaydetti: ''2016 yılında en az 8 milyon 216 bin 506 işkence vakası, en az 1 milyar 505 milyon 382 bin 792 özgürlüğü kısıtlama vakası, en az 42 milyon 711 bin 818 beden dokunulmazlığı vakası, en az 2 milyon 979 bin 758 cinsel şiddet vakası raporlanmıştır. 2016 yılında hayvanlara yönelik kötü muamele, işkence ve öldürme gibi fiiller nedeniyle 229 şahsa para cezası uygulanmıştır. Bu tür haksız fiillere ise 526 lira idari para ceza uygulanmaktadır. 2017 yılında ise bu ceza 546 liraya çıkartılmıştır. 2016 yılında kötü muamele nedeniyle el konulan hayvan sayısı ise Orman ve Su İşleri Bakanlığı verilerine göre 157'dir.''

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.