Hava Durumu

Bursa'da organ nakli için sıraya girip beklediler

Balıkesir’de aynı gün beyin ölümü gerçekleşen 3 kişiden alınan 6 böbrek, 2 karaciğer, 1 kalp ile Adana Tarsus’tan gelen 1 böbrek, Bursa’da organ bekleyen hastalara umut oldu.

Haber Giriş Tarihi: 10.05.2013 17:01
Haber Güncellenme Tarihi: 10.05.2013 17:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa'da organ nakli için sıraya girip beklediler

Balıkesir Atatürk Devlet Hastanesi’nin yoğun bakım ünitesinde tedavi gören 2 kişinin dün beyin ölümlerinin gerçekleştiği belirlendi. Beyin kanaması nedeniyle 3 gündür tedavi gören İsmail Ç. (53) ve geçirdiği kalp krizi sonucu hastaneye kaldırılan Nermin K. (55) yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtulamadı. Aynı saatlerde geçirdiği trafik kazası nedeniyle Balıkesir Devlet Hastanesi’nin yoğun bakımında yatan 29 yaşındaki Erkan K. de hayatını kaybetti.

Balıkesir Atatürk Devlet Hastanesi ve Balıkesir Devlet Hastanesi’nin organ nakil koordinatörlerinin ailelerle görüşmesinin ardından 3 aile de yakınlarının organlarını bağışlama kararı aldı. Yapılan taramalar sonucunda bağışlanan organların Özel Bursa Acıbadem Hastanesi, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde organ bekleyen hastalara uyumlu olduğu tespit edildi. İlk defa aynı gün 3 kişinin organ bağışıyla 9 hastaya yeniden yaşama umudu olurken, Adana Tarsus geçirdiği beyin kanaması sonrası beyin ölümü gerçekleşen 50 yaşındaki Abdulkadir İpekoğlu’nun bir böbreği de nakledilmek üzere Bursa Acıbadem Hastanesi'ne gönderildi.

ZAMANA KARŞI YARIŞ

Özel Bursa Acıbadem Hastanesi ve Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden gelen nakil ekipleri 3 donör için aynı anda sabaha karşı saat 04.00 sıralarında Balıkesir Atatürk Devlet Hastanesi ve Balıkesir Devlet Hastanesi’ne gelerek operasyona başladı. 3 böbrek,1 karaciğer Özel Bursa Acıbadem Hastanesi’nde, yine 3 böbrek, 1 karaciğer Uludağ Üniversitesi'nde ve 1 donörün kalbi Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde kayıtlı bulunan hastalara nakledilmek üzere çıkarıldı. Donörlerden alınan organlar, öğle saatlerinde Acıbadem Bursa Hastanesi ile Uludağ Tıp Fakültesi Hastanelerine getirildi.

3 GÜN ÖNCE BABA OLMUŞTU

Balıkesir’de geçirdiği trafik kazası sonrası beyin ölümü gerçekleşen Erkan Kocagöz’ün organları 4 kişiye umut olurken, Karagöz’den alınan organlar Bursa ve İzmir’de organ bekleyen hastalara gönderildi. Baba Kurban Ali Kocagöz, ağabeyler Erdoğan Kocagöz ve Hüseyin Kocagöz ile kardeş Muhammet Kocagöz’ün onayının ardından cerrahlar gözetiminde çıkartılan organlar, doku uyumu sağlanan hastalara gönderildi. Organları 4 kişiye hayat verecek olan Erkan Kocagöz’ün 3 gün önce baba olduğu öğrenildi.

ORGAN NÖBETİ

Öte yandan bağışlanan organların hastaneye getirilmesi anında yaşanan mutluluk organ bağışının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Acıbadem Bursa Hastanesi'nde organ nakil testi için bekleyen çok sayıda hasta, sedye üzerinde steril kutularda getirilen organları görünce kendilerine çıkması için dua etti. 5 senedir diyalize girdiğini belirten 61 Yaşındaki Hüseyin Çapacı, organ bağışının az olduğunun ifade ederken, 10 senedir diyaliz makinesine bağlı olarak hayatını sürdürmeye çalışan 46 yaşındaki Hacer Yanar ise 4 aydır sıra beklediğini belirterek, "İnşallah bu sefer hayırlı haberler alacağız. Bu şekilde yaşamak çok zor" şeklinde konuştu.

Öte yandan Çanakkale’den organ sırasına girmek için 15 hasta ile birlikte Bursa’ya geldiğini belirten Çanakkale Diyaliz Hastaları Dayanışma Derneği Başkanı Yalçın Yan ise, “Diyaliz insanların yaşam standartlarını olumsuz yönde etkiliyor. Nakil olan arkadaşların durumunu görüyoruz. Onların durumu gayet iyi. Türkiye’de şu anda organ bağışı yok denecek kadar az. Organ bağışı ne kadar çok olursa bizim gibi hastaların şifa bulması o kadar kolay olur" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.