Hava Durumu

Bursa'daki şeftali isyanı Meclis'e taşındı

Türkiye'nin bir numaralı şeftali üretim merkezi Bursa'da, üreticiler isyan etti.

Haber Giriş Tarihi: 04.07.2019 16:38
Haber Güncellenme Tarihi: 04.07.2019 16:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa'daki şeftali isyanı Meclis'e taşındı

HABER I Seray SAYGILIOĞLU

Bursa'nın Kestel İlçesinde meyve suyu için toplanan küçük ve olgunlaşmış şeftalinin 30 kuruştan alınmasına tepki gösteren üreticiler, şeftali ağaçlarını kesti. Bir şeftali ağacının 15 yılda yetiştiğini söyleyen Kestel Ziraat Odası Başkanı Eyüp Kılıç " Bir sakız 50 kuruş. Bir sakız kadar benim ürünüm para yapmıyor mu? Bu benim meselem değil, tüm ülkenin meselesi. Meyve veren şeftaliyi kestik peki biz ne yiyeceğiz?" dedi.

FABRİKALAR FİYATLARI ÖLDÜRDÜ

Bir işçinin günlük maliyetinin 100 lira olduğunu belirten çiftçiler, meyve suyu için toplanan şeftalinin masraflarını karşılamadığını ifade etti. Barakfaki Mahallesi Kooperatif Başkanı Bekir Sarıpınar "Şuan meyve veren maliyet fiyatları 1.50 ile 1.75 kuruş arasında seyretmekte. Bizim yapmış olduğumuz bu maliyetler vermiş olduğumuz emekler, anayla babayla herkesle verdiğimiz bir mücadeledir. Bunlar bize karşılığını ödemiyorlar" ifadesinde bulundu.

TATLIOĞLU KONUYU MECLİSE TAŞIDI

Çiftçilere destek İYİ Parti Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu'ndan da geldi. Tatlıoğlu konuyu meclise taşıdı. Tatlıoğlu tarım sektörü ve tarım üreticilerinin ekonomik krizden etkilenmeleri hakkında konuşarak " Bursa'da bütün Türkiye'de tarım kesimi maliyetler nedeniyle mağdur durumdadır. 1 kg şeftalinin maliyeti 1.75 lira depolama ve paketleme maliyeti 1.60 lira olmasına rağmen sulu şeftalinin alım fiyatı 40 kuruş civarındadır. Bu nedenle bu maliyetlerle tarım sektöründe geçtiğimiz dönem görüldüğü gibi patates ve soğanda görülen yönetememe problemler meyvede de görülmeye başlanacak" dedi. Üreticilerinde talebini dile getiren Tatlıoğlu " Satın alıcıların tekelleşmesi konusunda tedbir alınması gerektiği şeklinde talepleri vardır" şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.