Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa iş dünyasından cari açık yorumu

Bursalı sanayiciler, bu yılın ocak-ağustos dönemindeki cari açıktaki azalmanın önemli bir gelişme olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 11.10.2012 14:33
Haber Güncellenme Tarihi: 11.10.2012 14:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa iş dünyasından cari açık yorumu

Merkez Bankası tarafından bugün açıklanan, 2012 yılı Ocak-Ağustos dönemine ilişkin ödemeler dengesi verilerine göre, yılın 8 ayında kaydedilen cari işlemler açığı, geçen yılın aynı dönemine göre 18 milyar 128 milyon dolar azalarak 36 milyar 82 milyon dolara geriledi. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın cari açıkla ilgili olarak 'ekim 2009'dan bu yana en düşük seviyesi' açıklamasının ardından Bursalı sanayiciler cari açık oranını değerlendirdi. İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Metin Anıl, Türkiye ekonomisinin yumuşak karnının bütçe ve cari açık olduğunu dile getirerek, "Bunlarla alakalı hükümet köklü önlemler aldı. Bu önlemler de sonuçlarını göstermeye başladı. Cari açık gerilerken bütçe açıklar kapanırken Türkiye'deki piyasa hareketinin durmaması, tüketimin ve üretimin devam etmesini istiyoruz. Bu yıl büyüme geçen seneye göre daha düşük. Ekonomik önlemlerden dolayı. Avrupa'daki krizler ve Ortadoğu'daki gelişmelerin de buna etkisi oldu. İç piyasa ve ihracattaki tıkanıklıkların önü açılmalı. Bu yüzden bu gerilemeyi olumlu buluyoruz. Takdirle karşılıyoruz. Cari açığı düşürürken piyasalardaki dengeleri iyi gözlemlemek lazım" dedi.

GESİAD Başkanı Emre Varlık, büyüme hızı rakamlarıyla 2023'teki hedeflenen oranlara ulaşılamayabileceklerini söyledi. İstenilen iş hacmini yakalayamadıklarını ifade eden Varlık, "Büyüme hızı tahmin ettiğimiz gibi devam ediyor. Geçen seneden daha düşük. Merkez Bankası bu yıl 3,4'ü hedefliyor. Ama her sektörde bu oran geçerli olmayacaktır. 2012 için yüzde 4, 2015 için yüzde 5 büyüme oranlarına ulaşma düşüncesi hakim. 2023'e bu hedeflerle ulaşamayız. Ticarette bir şişkinlik var. Bu konuda gereken tedbirler alınmalı" diye konuştu.
Bursa Muhtelif Esnaf ve Sanatkarlar Odası (MESO) Başkanı Fehmi Duban da, cari açıktaki azalmanın önemli bir gelişme olduğunu belirterek, bunun iç piyasaya bir an önce yansımasını beklediklerini vurguladı. Duban, şöyle devam etti:
"Türkiye'de bazı şeyler olumlu gidiyor. Cari açığın fazla olması ve ithalatın patlaması bizi etkiliyordu. Türkiye'nin önünün açılması için önemli bir gelişme. Bu azalma, iç piyasayı canlandırır. Esnafın işlerin yavaş olduğu bu dönemlerde moral olacağını umuyorum. İç piyasadaki hareketlenmeyi diri tutmalıyız. İç piyasanın güçlü olması Türkiye'nin güçlü olması demektir."
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.