Hava Durumu

Bursa'nın tarihi çarşısında yeni dönem

Bursa'nın en eski çarşılarından biri olan tarihi Tahtakale Pazarı, Osmangazi Belediyesi tarafından yenileniyor. Tahtakale esnafı ile bir araya gelen Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, "Tahtakale'yi yeni bir çekim merkezi haline dönüştüreceğiz" diye konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 26.01.2017 15:00
Haber Güncellenme Tarihi: 26.01.2017 15:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa'nın tarihi çarşısında yeni dönem

Geçmişi Çelebi Mehmet dönemine dayanan, Osmanlı döneminde tenekeciler, kasaplar, sakatatçılar, zahirecilerin bulunduğu, babadan oğula esnaf anlayışının halen devam ettiği Tahtakale Çarşısı, Osmangazi Belediyesi tarafından geliştirilen proje ile ihtişamlı gönlerine dönmeye hazırlanıyor. Tahtakale ile ilgili hazırladıkları proje hakkında bilgi paylaşımında bulunmak üzere, başkan yardımcıları ile birlikte esnafla bir araya gelen Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Tahtakale'yi baştan aşağıya yenileyeceklerini söyledi.

En son 1998 yılında çıkan yangında tamamen yanan Tahtakale'nin, mütevazi esnaf kimliğini günümüzde de koruduğunu ifade eden Başkan Mustafa Dündar, "Tahtakale, Çelebi Mehmet döneminden kalma çok eski bir han. Tabi aynı zamanda da tescilli bir yapı. Günümüze kadar kalan kısmının onarılması, tadilat ve bakımı gerekiyor. Bu bölgeyle ilgili bir girişimimiz oldu ancak ihale sürecinde iptaller söz konusu oldu. Yeniden projelendirip ihale sürecini tamamladık. İnşallah burada yapılacak çalışmayı hızlı bir şekilde bitirerek, Tahtakale'yi yeni bir çekim merkezi haline dönüştüreceğiz. Tahtakale Pazarı, yapılacak düzenleme ile birlikte daha dikkat çekici bir hale gelecek" dedi.

Yapılacak çalışmada bölgedeki esnafının destek ve katkısının da son derece önemli olduğunu belirten Başkan Dündar, "Burada asıl işi yapan esnafımız. Belediye olarak buradaki 54 dükkanın cephe doğramaları, saçakları, dükkan tabelaları ve ürün teşhir tezgahları yeniden düzenlenecek. Hem depolama, hem de teşhir imkanı olan tezgahlar yapılacak. 24 adet tezgahın üst örtüleri demir konstrüksiyon ve yarı şeffaf polikarbon malzeme ile kapatılacak. Orta bölümdeki yaklaşık 1.500 metrekare alanda zemin kaplama ve peyzaj çalışması yapılacak. Anıt çınarların bakım ve korunması yapılacak. Tüm bu işler için 3 milyon 116 bin liralık bir kaynak ayırdı. Şu anda ihale süreci tamamlanmış durumda. Bir yıldan kısa sürede bitirmeyi planlıyoruz" diye konuştu.

Tahtakale'nin canlanması, ticari hareketliliğin artması için geliştirdikleri projeye esnafın da sahip çıkmasının son derece önemli olduğuna vurgu yapan Dündar, "İhale süreci tamamlanan projenin yer teslimini de yaptık. Son bir kez bölge esnafı ile bir araya gelip bilgi paylaşımında bulunalım, sizlerin de önerilerinizi alalım istedik. Bir aksilik olmazsa önümüzdeki sonbahara projeyi bitirmeyi planlıyoruz. Şimdiden hayırlı olsun" dedi.

Tarihi Tahtakale Çarşı Derneği Başkanı Cihat Bagin, 500 yılı aşkın bir geçmişe sahip çarşının Osmangazi Belediyesi tarafından hazırlanan proje ile yeniden canlanacağını söyledi. Bagin, "Bölge esnafı olarak bizlerin herhangi bir sıkıntısı yok. Hatta projenin başlayacak olmasından dolayı da oldukça heyecanlıyız. Bizler de gerek esnaf, gerek dernek yönetimi olarak elimizden gelen desteği vermeye hazırız. Başkanımız Mustafa Dündar ve ekibine, böyle bir proje hazırladıkları için teşekkür ediyoruz" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.