Hava Durumu

Bursa'nın tarihi ve kültürel mirası dünya gündeminde

Tarihi şehirlerde akıllı, sürdürülebilir ve kapsamlı büyümeyi masaya yatırmak ve örnek uygulamaları dünyanın önde gelen kurumlarına göstermek üzere Hırvatistan'da yapılan uluslararası konferansta Bursa'nın tarihi mirası dünya gündemine sunuldu.

Haber Giriş Tarihi: 08.10.2012 16:44
Haber Güncellenme Tarihi: 08.10.2012 16:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa'nın tarihi ve kültürel mirası dünya gündeminde

Hırvatistan'ın Dubrovnik şehrindeki konferansta, Büyükşehir Belediyesi Tarihi Miras Projeler Koordinatörü Aziz Elbas'ın sunum yaptığı oturumu yöneten Avrupa Tarihi Ketler Birliği Genel Sekreteri Brian Smith, son dönemde Türkiye'de yürütülen çalışmalara dikkat çekti ve özellikle Bursa'daki proje uygulamalarının, konferansa katılan dünyanın önemli tarihi şehirleri için örnek olduğunu söyledi.

UNESCO'nun korunması gereken kültür mirası listesinde yer alan Dubrovnik şehrinde Avrupa Tarihi Kentler Birliği, Türkiye Tarihi Kentler Birliği, Dünya Tarihi Şehirler Birliği ve Akdeniz Tarihi Şehirler Birliği'nin işbirliği ve Dubrovnik Belediyesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen uluslararası konferans 3 gün sürdü. Konferansta Türkiye'nin yanı sıra, İspanya, Kanada, Hırvatistan, İtalya ve Malta gibi ülkelerden şehirlerin temsilcileri, bu alanda yürüttükleri çalışmaları anlattı. Enerji kullanımından eğitime, yerel halkların katılımının sağlanmasından restorasyona ve kaynak oluşturulmasına kadar pek çok konunun konuşulduğu konferansta, Avrupa'da sayıları bini aşan tarihi şehirler için de yol haritası çıkarıldı.

Konferansa katılan Avrupa Konseyi temsilcisi Dr. Louis Roppe, Avrupa'daki tarihi şehirler için 2013-2020 stratejisinin bu toplantıda alınan kararlar doğrultusunda oluşturulacağını belirtti. Roppe, gelecek 10 yıl içinde Avrupa'daki tarihi şehirlerin ne oranda ve ne şekilde destekleneceği, fonların nasıl dağıtılacağı, bu desteklemenin hangi süreçleri kapsayacağı gibi konuların da belirleneceğini bildirdi.

Diğer yandan, özellikle UNESCO dünya kültür mirası listesindeki kentlerin bakış açılarını ve tecrübelerini paylaştığı konferansta, hem Avrupa politikasının geleceğini etkileyecek ve şekillendirecek kararlar alındı hem de 'tarihi kent, 21. Yüzyılın önemli küresel sorunlarına cevap verebilir mi, sürdürülebilir büyüme hedefine ulaşabilir mi?' sorularına cevap arandı. Konferansta bilgi ekonomisi, sosyal uyum, iklim değişikliklerine odaklı, akıllı, sürdürülebilir ve kapsamlı büyüme açısından örnek şehirler diğer üyelere model olarak sunuldu.
Bu çerçevede Türkiye'den başarılı uygulamalar da dünya temsilcilerine sunuldu. Avrupa Tarihi Ketler Birliği Genel Sekreteri Brian Smith'in başkanlığını yaptığı "Büyümekte olan tarihi kentler; Türkiye örneği" başlıklı oturumda konuşan Büyükşehir Belediyesi Tarihi Miras Projeler Koordinatörü Aziz Elbas, yürütülen projelerin arka planındaki yaklaşımları katılımcılarla paylaştı. Elbas, Bursa'nın 8 bin yıldan günümüze kadarki tarihi mirasının nasıl değerlendirildiğini anlattı. Proje hazırlama, ilgili kurullardan geçirme, paydaşların katılımını sağlama, kaynak sağlama, koruma-kullanma dengesini doğru kurma ve restorasyonlarda bilimsel yaklaşım konularında Bursa'daki çalışmaları anlatan Elbas, "Bizim için gelinen nokta artık, bir tarihi eseri restore etmek kadar onu doğru işlevlendirmektir. Sosyal hayata katılamayan tarihi unsurlar gerçek anlamda ayağa kalmış olamazlar" dedi.

45-50 bin civarındaki nüfusuna rağmen yılda 2-2,5 milyon turist alan ve 'Adriyatik'in incisi' olarak anılan tarihi Dubrovnik şehrinde gerçekleştirilen konferansta Türkiye'den Tarihi Kentler Birliği'nin yanı sıra, Gaziantep, İzmir, Muğla ve Side belediyeleri de çalışmalarını anlatan sunum yaptı. Konferans kapsamında, Adriyatik Denizi kıyısında yer alan Dubrovnik şehrinin başta kalesi olmak üzere turistik mekanları gezildi.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.