Hava Durumu

Büyükşehir'e süper kaynak

Yeni düzenleme, il özel idarelerinin ekonomik hakimiyetini de belediyelere geçirecek. Büyükşehir Belediyesi, 107 milyon liralık bütçenin sahibi olacak.

Haber Giriş Tarihi: 21.10.2012 11:05
Haber Güncellenme Tarihi: 21.10.2012 11:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Büyükşehir'e süper kaynak

Rabia DENİZ

İçişleri Bakanlığı'nın TBMM'ye sunduğu Büyükşehir Yasası'yla ilgili kanun taslağıyla birlikte 29 ilde il özel idarelerin kapatılması gündeme geldi. Yerel yönetimlerde reform yapan kanun taslağı Bursa'yı da yakından ilgilendiriyor. Büyükşehir Belediyesi'ne süper yetki veren yasa değişikliğiyle birlikte 2012 yılında 107 milyon TL olan İl Özel İdaresi'nin bütçesi, Büyükşehir'e geçecek. Öte yandan İl Özel İdare binası dahil olmak üzere; içinde özel hastane binalarından, kent tarihine mal olmuş çok özel işletmeler ve otellerin de bulunduğu yaklaşık 900 taşınmaz, maddi değerler ile birlikte büyükşehir kasasına aktarılacak. Yasa bu yönüyle hem Büyükşehir Belediye bütçesini, hem de başkanını "süper" kılacak.

Kapanması gerekir ama…
TBMM'nin kararına saygı duyacaklarını belirten İl Genel Meclisi Başkanı Nedim Akdemir, "Gönlümüzün yarısı kaldırılmasın istiyor ancak, Büyükşehir'in kapsamı il sınırları olduğu takdirde il özel idarelerinin işleri de azalmış olacak. İl özel idareleri yaptığı işleri Büyükşehir'e devredecek. İl özel idarelerinin ağırlık verdiği konular içinde köy yolları, içme suları, sulama göletleri yapmak ve eğitim var. Bunların yürütmesi Büyükşehir'e geçecek.
Büyükşehir Belediyeleri bu yükün altından kalkabilecek mi? Esas soru budur bence" diye konuştu.

Hangi illerde kapanacak?
Taslağa göre Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Van Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin, Sakarya, Samsun, İstanbul ve Kocaeli illerindeki il özel idareleri kapatılıyor. Tasarı komisyonda görüşüldükten sonra bir kez de, Genel Kurul'da ele alınacak. Genel Kurul'un kabul ettiği tasarı Cumhurbaşkanı tarafından onaylanıp, Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra yürürlüğe girecek.

Personel ne olacak?
Kanundaki devir, tasfiye işlemlerini yapmak üzere, bir vali yardımcısının başkanlığında komisyon kurulacak. Kapatılan il özel idare personelinin devrine bu komisyon karar verecek. Valilikteki komisyon, kurumun bütçe dengesi, norm kadrosu ve yürütmekle görevli olduğu hizmetin gereği ile nüfus kriterleri gibi hususlara bakarak ihtiyaç fazlası personelin tespitini yapacak. Hazırlanan rapor valilere sunulacak ve valinin onayının ardından listeler İçişleri Bakanlığı'na, oradan da atama teklifleri yapılmak üzere Devlet Personel Başkanlığı'na bildirilecek.  Rabia DENİZ
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.