Hava Durumu

CHP'de bildiri krizi

CHP'nin ulusalcı kanatta yer alan milletvekilleri basın toplantısı yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 09.05.2013 21:01
Haber Güncellenme Tarihi: 09.05.2013 21:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
CHP'de bildiri krizi

CHP’de ulusalcı ve yenilikçi kanatlar arasındaki yaşanan gerilim, bu kez 111 imzalı süreç bildirisiyle ortaya çıktı. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun bilgisi dahilinde 15'i milletvekili yaklaşık 25 CHP'linin de bildiriye imza koyması ve bildirideki bazı bölümler, ulusalcı kanatta tepki gördü. Ulusalcı kanatta yer alan milletvekilleri, dün basın toplantısı düzenleyerek, bu bildiriye karşı açıklama yaptı.

"Kalıcı barış" için kaleme alınan bildiri CHP'de yeni bir kriz çıkardı. 15'i milletvekili 25 CHP'linin de imzaladığı 111 imzalı süreç bildirisine ulusalcı kanattan tepki geldi. Ulusalcı kanatta yer alan Dilek Akagün Yılmaz, Şevki Kulkuloğlu, Nur Serter, Gürkut Acar, Birgül Ayman Güler, İsa Gök ve Süheyl Batum'un katıldığı basın toplantısında "Kalıcı barış" bildirisi eleştirilerek şu değerlendirmeler yapıldı:

HERHANGİ BİR KANAT DEĞİLİZ

CHP içindeki herhangi bir kanadın temsilcileri olarak bulunmuyoruz. CHP gücünü ilkelerinden, ideolojisinden, Cumhuriyetin kurucu iradesine sahip çıkmaktan ve bu konularda asla ödün vermeyen örgütüyle partililerinden almaktadır. CHP, PKK ile pazarlık sürecinin ve barış adı altında sergilenen çözülme senaryosunun paydaşı olmamıştır ve olmayacaktır. Partimizin ilkeleri ve ideolojisi ile bağdaşmayan, CHP'nin öncülük etmediği ve CHP kurumsal kimliğini taşımayan bildirilere imza atmak, partinin birlik ve bütünlüğüne zarar vermektedir.

PKK TEZLERİNİ DESTEKLİYOR

Basında Barış için Demokrasi adı ile yer alan bildiri, terör örgütünün silah bırakmayacağını görmezden gelerek PKK, BDP tezlerini desteklemektedir. Etnisite temelli olmayan bir yurttaşlık tanımı önererek, Türk milleti ve Türk vatandaşlığı kavramının anayasadan çıkarılmasını öngörmektedir. Bu, yurttaşların eşitliği yerine etnik yapıların eşitliğini öngörmek demektir. Bu öneri, PKK, BDP ve AKP taleplerine açık bir destek anlamı taşımakta ve PKK siyasetinin anayasal taleplerine destek vermektedir. Türkçe dışındaki dillerde siyaset yapılabilmesi talebine yer vererek, parlamento çalışmalarını Türkçe dışındaki dillere açma girişiminde bulunmaktadır. Özel Yetkili mahkemelerin verdiği tüm kararlara karşı yeniden yargılama süreçlerinin işletilmesini öngörmektedir. Bu yolla Öcalan'ın yeniden yargılanıp salıverilmesinin yolu açılmaktadır. Yerel yönetimlerden değil yerel iktidarlardan söz ederek federasyonun da yolunu açmaktadır.

YENİDEN DEĞERLENDİRİN

CHP, yerel yönetimlerin güçlendirilmesine her zaman destek vermiştir, ancak muğlak ifadeler altına gizleyerek Öcalan ve Karayılan tarafından dile getirilen "ulus devletin ortadan kaldırılması" ve "federasyon" önerilerine tamamen karşıdır. Öcalan'ın taleplerinin anayasa çalışmasında yer almasını amaçlayan ve buna Barış Süreci adı veren anlayışın CHP politikalarında yeri yoktur. Bazı milletvekilleri ve parti yöneticilerinin partimizin resmi söylemi dışındaki arayışlara destek vermeleri, CHP'de izlenen politikanın etkinliğini ve güvenirliğini zaafa uğratmaktadır. Bu nedenle tüm arkadaşlarımızı ve partimizin yetkili kurullarını söz konusu bildirinin içeriğini yeniden değerlendirmeye ve partimizin ilke ve ideolojisiyle birlik ve bütünlüğünü korumaya davet ediyoruz.

KILIÇDAROĞLU DESTEKLEMİŞTİ

CHP'li Nur Serter, "Bildiriye Genel Başkan da destek vermişti" denilmesi üzerine, "Genel Başkan, aydınların imzaladığı bildiriden söz ediyor, CHP milletvekilleri ile ilgili bir düşünce beyanında bulunmamıştır" dedi.
Oysa bildirinin iki haftalık hazırlanma sürecinde Kemal Kılıçdaroğlu'na bilgi verilmişti. CHP'liler de Kılıçdaroğlu'nun bilgisi dahilinde bildiriyi imzalamıştı. CHP kulislerinde, "Genel Başkanın her adımdan bilgisi vardı. Çıkıp karşı bildiri yayınlamak hoş olmadı" görüşü dillendirildi. Ulusalcıların bildirisinde "Öcalan'ın salıverilmesine" gerekçe olarak gösterilen "Bildiride Özel Yetkili mahkemelerin verdiği tüm kararlara karşı yeniden yargılama süreçlerinin işletilmesi öngörülmesi" ifadesi dikkat çekti. Ancak "yeniden yargılama" önerisi, CHP'nin seçim bildirgesinde de bulunuyor. Ayrıca Kılıçdaroğlu da daha önce yaptığı açıklamalarında bu talebi gündeme getirmişti.

KİMLER İMZALADI?

Ulusalcıların hedefine koyduğu bildiriye imza atan milletvekilleri şöyle:
Alaattin Yüksel, Aykan Erdemir, Ayşe Danişoğlu, Binnaz Toprak, Hülya Güven, Hüseyin Aygün, İlhan Cihaner, Kadir Gökmen Öğüt, Melda Onur, Mustafa Moroğlu, Nurettin Demir, Rıza Türmen, Sena Kaleli, Sezgin Tanrıkulu, Veli Ağbaba.
Bildiriye imza atan vekiller dışındaki CHP'liler: Barış Antik, Burhan Şenatalar, Canan Kaftancıoğlu, Ercan Karakaş, Fikri Sağlar, Ahmet İsvan, Gülseren Onanç, Mehmet Karlı, İrfan İnanç Yıldız, Zeynep Altıok.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.