Hava Durumu

Çingene diye namaza durmadılar

Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı, romanlara yapılan ayrımcılığı eleştirirken ilginç açıklamalar yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 14.04.2013 21:18
Haber Güncellenme Tarihi: 14.04.2013 21:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Çingene diye namaza durmadılar

BugünTV de yayınlanan Erkam Tufan ile Analiz programına bu hafta Roman Dernekleri Federasyonu başkanı Erdinç Çekiç konuk oldu.

Romanlara dair yapılan ayrımcılığa isyan eden Çekiç, "Çingeneler abdest bilmez namaz kılmaz şeklinde gösteriliyor. Oysa bizim hacılarımız var" dedi. Çekiç, programda belki de ilk defa duyacağınız ve Romanlar'a dair önyargıları kıracak önemli açıklamalarda bulundu..

İşte Çekiç'in o açıklamaları:

"Din konusunda çok olumsuz hareketlere maruz kalıyoruz. Abdest bilmez namaz kılmaz bir yapı olarak gösteriliyoruz. Bizim hacılarımız var, dedelerimiz hacı bizim, dedelerimizin dedeleri hacı.

"SEMTLERİMİZDE KUR'AN KURSLARIMIZ VAR"

Bunun dışında ciddi manada dini bütün kardeşlerimiz var. İnanışıyla, yaşam biçimiyle kendini bu konuda ciddi manada yetiştiren insanlar var. Küçümsenmeyecek rakamlar bunlar. Şu anda semtlerimizde Kur'an kursları var, aileleri arası sohbet ortamlarımız ciddi manada var. Şu an ki olay değil, son on yılki olay da değil, geçmişimizden gelen bir şey bu. Bununla kimse ilgilenmez, ama bizim nerede eksiğimiz var, göbek atışımız var onunla ilgilenir insanlar.

"ÇİNGENE DİYE KIZI İSTEMEDİLER, İNTİHAR ETTİ"

Sırf dedik ya işte Çingene kimliğinde bir aidiyeti var diye, anne babası Çingene diye ondan doğmuş bir kız çocuğunun hayatını karartıp intihara kadar götüren olaylar. Bizim aile çevremizden bir kardeşimiz Çingene olmayan birini seçiyor. İkisi de üniversiteye gidiyor. Kız Çingene ve üniversiteye gidiyor. Erkek kardeşimiz de orada bilinen esnaf bir kardeşimizin çocuğu. Birbirlerini istiyor, seviyorlar ve erkeğin ailesi çocuğu reddetti, kız Çingene diye. Sonra kısa süreli bir nişan süresi yaşadılar ve çocuk bırakmak, ayrılmak zorunda kaldı ve kız intihar etti. Edirne'de yaşandı bu olay.

"BEN ÇİNGENENİN ARKASINDA NAMAZ KILMAM"

Ondan daha acı bir hikaye de var. Genç bir kardeşim imam hatibi bıraktı müezzin oldu, kendi semtinde müezzinlik yapıyordu. Oradaki bazı mümin kardeşlerim "ben çingenenin arkasında namaz kılmam" diye müftülüğe şikayette bulundu.

İnanın şu anda anlatırken içimde hissediyorum bazı şeyleri, bu reva değil bu topluluğa, eksikleri görelim, biz de kendimizi değiştirmeye dair mücadele edelim, kendimiz de bu sorumluluğun farkında olacak şeyler yapmaya çalışıyoruz da, ama bunlar bizi çok üzüyor."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.