Hava Durumu

Dikkat! Sizin de başınıza gelebilir

Süpermarkette 5 lira etiketli tuvalet kağıdına kasada 15,65 lira ödeyen Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, fazladan harcadığı 10,65 lirayı icra yoluyla 65 lira olarak geri aldı.

Haber Giriş Tarihi: 29.06.2014 15:40
Haber Güncellenme Tarihi: 29.06.2014 15:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Dikkat! Sizin de başınıza gelebilir

Ağaoğlu,İstanbul Şişli'deki süpermarketten satın aldığı  5 lira etiketli tuvalet kağıdına kasada 15,65 lira ödemek zorunda kaldığını  belirterek, geri ödeme için şirketin genel müdürlüğüne email gönderdiğini  söyledi.
 
Şirketten gönderilen cevabi yazıda indirimden faydalanmak için  alışveriş kartının ibraz edilmesi ve 50 liralık alışveriş şartı bulunduğunun  ifade edildiğini aktaran Ağaoğlu, bunun üzerine Ataşehir Kaymakamlığı Tüketici  Hakem Heyeti'ne başvurduğunu dile getirdi.
 
Dilekçesine indirimli olduğu belirtilen ürünün cep telefonuyla çektiği  fotoğrafını da iliştirdiğini anlatan Ağaoğlu, 10,65 liranın iadesi yönündeki  kararın ardından İstanbul 24. İcra Müdürlüğünce firmadan faiz ve masraflarla  65,02 lira tahsil edildiğini vurguladı.

 Ağaoğu, yeteri kadar para veya kredi kartı bulunmayan tüketicilerin  kasada mahcup olabileceklerini düşündüğü için hukuk mücadelesi başlattığını dile  getirdi.
 
 Ağaoğlu, yeni Tüketici Kanunu uyarınca hazırlanan Fiyat Etiketi  Yönetmeliği'nin 28 Haziran'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini  anımsatarak, şöyle konuştu:
 
"Bu yasal düzenlemeye göre, malın satış fiyatıyla kasa fiyatı arasında  fark olması durumunda tüketici lehine fiyat uygulanacak. Bu hüküm, yürürlükten  kaldırılan Tüketici Kanunu'nda da aynen bulunuyordu. Bu hüküm yeni düzenlemede de  korunuyor. Tüketiciler, dikkatli ve bilinçli olursa haklarını alabilir, benim  aldığım gibi. Yönetmeliğe göre, etiketlerin üzerindeki rakam ve harflerin  okunabilir, düzgün, eksiksiz, gerçeğe uygun, yeterli büyüklükte ve başka rakam,  kelime ve işaretlerle karışıklığa sebebiyet vermeyecek şekilde olması  gerekmektedir. Karınca duası gibi küçük puntolarla yazılı uyarılar tüketicileri  bağlayamayacak."
 
 Ağaoğlu, Uzakdoğu'dan ithal edilen, market raflarını dolduran  ürünlerin kalitesiz olduğuna dikkati çekerek, yeni yönetmeliğe göre, malın  üretildiği ülkenin de Türkçe yazılacağını belirtti.
 
Böylelikle piyasaya sürülen ürünlerin Çin menşeli olduğunun  tüketiciler tarafından kolayca anlaşılabileceğini aktaran Ağaoğlu, "Okumuş-yazmış  insanlar, bu tür şeyleri anlayabiliyor ama Anadolu'daki bilinçsiz vatandaşlarımız  bunu anlayamıyordu. O yüzden alınan bu karar, çok yerinde oldu" diye konuştu.
 
Ağaoğlu, kalitesiz mallara karşı tüketicilerin dikkatli olmaları  gerektiği uyarısında bulunarak, tüketicilerin küçük dahi olsa haksız uygulamayla  karşılaştıklarında haklarını aramalarının vatandaşlık görevi olduğunu sözlerine  ekledi.
 
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.