Hava Durumu

Dolarda yükseliş hızlandı

Seçim sürecine ilave olarak küresel piyasalarda da risk iştahının bozulmasıyla Türk Lirası üzerindeki satış baskısı arttı. Dolar kuru 6.22'ye dayanırken CDS'ler 8 ayın zirvesine çıktı.

Haber Giriş Tarihi: 09.05.2019 11:47
Haber Güncellenme Tarihi: 09.05.2019 11:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Dolarda yükseliş hızlandı

İstanbul seçimlerinin tekrarlanması kararı sonrası yeni bir seçim sürecine girilmesi ve mevcut riskler TL'de baskı yaratmaya devam ederken, dolar/TL 6.20 üzerine çıktı.

6.2147'ye kadar tırmanan kur saat 11:20'de 6.2120'den işlem gördü. Aynı saatte euro/TL 6.9560 ve sterlin/TL 8.0810 seviyesinde. Borsa İstanbul'un BIST 100 endeksi de yüzde 1'e yakın düşüşle 89.450 puanda.

Bu arada Türkiye'nin beş yıl vadeli borcunu iflasa karşı sigortalamanın maliyetini gösteren CDS'ler bugün 480 baz puana yükselerek Eylül 2018'den bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Analistler seçimin tekrar yapılacağı 23 Haziran'a kadar TL'ye yönelik risk algısının devam etmesini beklerken, S-400 ve F35 nedeniyle ABD ile ilişkiler, TCMB'nin rezervleri, DTH sahiplerinin TL'ye geçme isteksizliği gibi risk unsurları da göz önünde bulundurulduğunda TL'deki baskının ve kurdaki yükselişin sürmesi bekleniyor.

İçerideki risklerin yanı sıra ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşlarının tekrar alevlenmesi küresel bazda endişe yaratıyor. ABD, Çin'den ithal edilen 200 milyar dolar değerinde ürüne uyguladığı gümrük vergisini Cuma gününden itibaren yüzde 10'dan yüzde 25'e yükseltecek.

Yatırımcılar ABD'nin Trump'ın gümrük vergilerindeki artışı durdurmaya çalışan Çin'in müzakerecisi Liu He'nin bugün ve yarın Washington'da yapacağı temasları izliyor.

"6.40'a hareket olabilir"

Yurt içinde YSK kararının yankılarının takip edilemeye devam edildiğini söyleyen Işık FX Araştırma Uzmanı Yusuf Kavak, "23 Haziran'da yapılacak seçime kadar belirsizlik devam edecektir. Öte yandan S400'lerin Temmuz'da satın alınması bekleniyor, o süre de yaklaşıyor. Dolayısıyla önümüzdeki birkaç ay kritik, ABD ile ilişkilerin de bozulması halinde kurda yeni rekorlar görülebilir. Kurda yükseliş makro verilere de bozulma olarak yansıyacaktır" dedi.

Jeopolitik riskler ve gelecek hafta açıklanacak olan cari açık, sanayi üretimi, işsizlik, bütçe dengesi gibi verilerin de yakından izleneceğini söyleyen Kavak, "Kritik olan bir diğer konu ise ticaret savaşları. Bugün itibariyle görüşmeler başlıyor, sonuç alınamazsa Çin karşı hamle yapabilir. Gerilim tırmanırsa TL dahil gelişmekte olan para birimlerini zayıflatabilir. İçeride ve dışarıda riskler oldukça fazla bu da TL'deki baskının devam edeceği anlamına geliyor" görüşünü dile getirdi ve şöyle devam etti:

"İçeride seçim sürecine alışma dönemine giriyoruz, piyasalar buna adapte oluyor ve kurda arada geri çekilmeler olabilir. Ancak yurt içi ve yurt dışı riskler artmaya devam ettikçe kurda yukarı hareket de devam eder. Dolar/TL'de 6.20 geçilirse ilk etapta 6.40'a hareket olabilir."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.