Hava Durumu

Ekonomi Koordinasyon Kurulu bir kez daha toplanıyor

Doların art arda kırdığı rekorların ardından geçtiğimiz günlerde toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu yarın ikinci kez toplanacak. EKK, geçtiğimiz Cuma günü de Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplanmıştı.

Haber Giriş Tarihi: 21.11.2016 13:42
Haber Güncellenme Tarihi: 21.11.2016 13:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Ekonomi Koordinasyon Kurulu bir kez daha toplanıyor
Başbakan Yıldırım başkanlığında dört gün önce yapılan EKK'ye Başbakan Yardımcıları Nurettin Canikli ile Mehmet Şimşek, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vahdettin Ertaş, Hazine Müsteşarı Osman Çelik, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Başkanı Şakir Ercan Gül ve Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ katılmıştı.

Toplantın sonrasında “Merkez Bankası, fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda gereken tedbirleri alacaktır” açıklaması yapılmıştı. Ancak bunun Merkez Bankası'nın dövizsatışına yeniden başlamak şeklinde olmayacağı tahmin edilirken, Ekonomi Bakanı Nihat zeybekci de hafta sonu yaptığı şu açıklamayı yapmıştı:

"DÖVİZE MÜDAHALE GEREKTİRECEK ENDİŞEMİZ YOK"

"Bir müdahale yok, biz müdahale edilmesini istemiyoruz. Türkiye’nin dövize müdahale edecek bir ekonomik endişesi yok. 'TL’nin her değer kaybının 600 milyar dolarseviyesindeki borca zararı var' demek milletin aklını zorlamak, karıştırmak demektir. Borcun hepsini kapattık da bu kadar zarar mı oluştu ? Türkiye’nin borç çevirme anlamındaki kapasitesi, ithalatı, ihracatı belli, bunlarla ilgili henüz oluşmuş bir şey yok. Şu kadar zarar oluştu demek son derece yanlış olur.

MERKEZ'E, DİKTE ETMİYORUZ

Onun için Merkez Bankası veya benzer kurumlar ne zaman müdahale etmeli, durum sıkıntılı, ülke borç çevrilemez hale gelirse. Böyle bir sıkıntımız yok. Türk ekonomisinin, finans sisteminin yüzde 2’nin altında bütçe açığıyla, sürekli gerileyen cari açığıyla böyle bir müdahaleye ihtiyacı yoktur, olmayacaktır. Olmayacaktır, derken yanlış anlaşılır. Merkez Bankasına bu şekilde bir karar dikte etmek gibi anlaşılabilir. Asla öyle bir şey yok. Biz görüşümüzü siyasi olarak söylüyoruz. Merkez Bankasının fiili müdahalelerden kaçınması. Bankacılık sistemi içinde bankalara Türkiye’deki dövizle ilgili kullanım dışı duran bazı alanlarda harekete geçirebileceği şeyler varsa onu önce değerlendirmek lazım. Bildiğimiz klasik Merkez Bankasının döviz satarak müdahalesinin doğru bir yaklaşım olduğunu düşünmüyorum.

PPK, PERŞEMBE GÜNÜ

Merkez Bankası'nın faizleri görüşeceği Para Politikası Kurulu (PPK), Murat Çetinkaya başkanlığında Perşembe günü
toplanacak.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.