Hava Durumu

Elma üreticileri dert küpü

Bursa'nın İnegöl ilçesinde, meyve üreticileri ilaçlama masrafları fazla olan elmadan vazgeçip şeftali ve armuda yöneliyor.

Haber Giriş Tarihi: 11.10.2012 12:46
Haber Güncellenme Tarihi: 11.10.2012 12:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Elma üreticileri dert küpü

Elmanın bakımının uzun sürmesi ve çok masraflı olması sebebiyle üretimin azaldığını ifade eden İsaören Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hüseyin Ertürk, "Çiftçiler elmaları kökleyip yerine armut veya şeftali dikiyor. Bu sene elma stokumuz azaldı. Geçen seneye nazaran üçte bir düştü. Yarısı da zaten piyasaya gitti. Elimizde az miktarda elmamız var. Ama armut bol. Margarit ve santamaria çeşitleri bol. Şeftalimiz bir hafta önce bitti. Depoda şu anda az miktarda elma ile bol miktarda armut var" dedi.

İnegöllü üreticilerin elmanın ilaçlama ve gübre masrafları çok olduğu için armut ve şeftaliye döndüklerini ifade eden Hüseyin Ertürk, "Şeftalinin ilaçlama süresi az. Para çabuk eline geçiyor. En geç ağustos ayında parasını alıyor. Elmaya 12 ay boyunca bakman gerekiyor. Ama şeftalinin 6 aylık bir bakım süresi var. Bu üreticiye daha avantajlı geliyor. Daha iyi gelir elde ediyor. Onun için üreticiler şeftali ve armuda yöneldi. Köyümüzde bu yıl şeftali ve armut ekimi çok oldu. Elma sıkıntısı bizim buralarda önümüzdeki sene daha fazla olur. Ama başka bölgelerde ekim olduğu için bir sıkıntı doğurmaz. Harran ovasında, Niğde'de, Konya'da, Çanakkale'de ekim var. Buralar yeterli miktarda üretir" şeklinde konuştu.

Üreticilerin devletten sağlam pazarlar istediğini belirten Ertürk, "Çok masraflı olduğu için üreticiler meyveciliği bırakma niyetinde. Vatandaşın hepsi borçlu. Kooperatife olan borçlarını bile ödeyemiyorlar. Onun için devlet malımıza pazar bulsun. Mazotu, gübreyi biraz ucuza versin. Para destekleri vereceğine, bize iyi pazarlar bulsun. Biz malımızı iyi fiyata satalım, devlete biz para verelim. O bizden komisyon alsın. Bize 10 lira destek vermesin. Koyunculara da 15 lira destek veriyorlar. Zaten yarısını da kesiyorlar. Bu yüzden kimse gidip destek paralarını almıyor. İlçe Gıda ve Tarım Müdürlüğü'nün bazı görevlileri de adam kayırıyor. Adamına göre yazıyorlar. Kimisini kayıt bitti diye geri çeviriyorlar" diye konuştu.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.