Hava Durumu

Futbol Panorama: Umut

1800'lü yıllardan itibaren futboldaki oyun kurallarının durdurulamaz gelişiminin derlendiği bu yazıda Bursasporlu futbolculara bu sezon son kez gelen şans, 32. haftanın öne çıkan detayları ile bir de Netflix'e Ege taraflarından bir dizi önerisi var.

Haber Giriş Tarihi: 15.05.2019 08:35
Haber Güncellenme Tarihi: 15.05.2019 08:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Futbol Panorama: Umut

YAZI I Samet ZİNCİROĞULLARI

YÜREKLE DEĞİL ÖNLEMLE

Fotoğraftaki futbolcunun arkasındaki formada yazdığı gibi. Umut.
Bursaspor'un son 2 maç için hâlâ sahip olduğunu şey.
Bu hafta alınan sonuçlardan sonra kumanda yeniden Yeşil Beyazlılar'da.
Bazı maçları futbolda henüz oynamadan kazanırsınız.
Antalyaspor karşılaşması da Bursaspor için öyleydi kanımca. Günler öncesinden Antalya'ya gidiş Timsah'ı sadece takım birlikteliği anlamında değil oyun olarak da sahaya konsantre etti.
Önceki haftalardaki ölümlü kalımlı hamaset söylemlerin yerini rakibi mat etmek üzere kurulu somut önlemler almıştı Bursaspor'da.
Charles'in cezalı olmasından dolayı Doukara ile başlayıp hücumu kalabalıklaştıran rakibine sezonun en iyi savunmalarından birini yapıp gol pozisyonu vermedi Yeşil Beyazlılar.
Mesut Bakkal'ın"Yüreğimizle oynayacağız" tarzı demeçlerinin yerini daha rasyonel taktiksel disiplinin alması son 2 hafta için Yeşil Beyazlılar'da hâlâ her şeyin bitmediğini gösteriyor.
Çünkü 2018-2019 sezonunda Bursaspor'un kadrosu o kadar yetenek yoksunu ki maç kazanacaksa yeteneğiyle değil rakibi hataya zorlayarak kazanacak.
Bu doğrultuda Antalya'da 20 faul yaparak en son kazandığı DG Sivasspor (21 faul) maçından sonra en agresif karşılaşmasını geride bıraktı Timsah.
Matematiğe gerek yok. Bursaspor 2 maçta 6 puan alırsa kümede kalıyor.
Yeşil Beyazlı futbolculara onca kötü oyun silsilesi sonrası yine kendilerini affettirme fırsatı geldi.
Göztepe maçını kazanınca her şey bitmiyor evet. Ama kaybedince her şey bitiyor.
Ancak 9 sene önce tam da bu zamanlar şampiyonluk hesabı yapan bu camiayı şimdi bu duruma düşürenler ne zaman "vazgeçecekler" orasını sezon sonu göreceğiz.

FUTBOLU SEVİYOR MUYUZ?

Futbolda 1800'lü yılların başlarına kadar bir hakem yoktu. Söz hakkı kritik kararlarda takım kaptanları veya büyük ağabeylerindi.
Modern futbol, resmi olarak 1863 yılında İngiltere'de kurallı bir oyun halini alınca hakemler önce masa başında oldular sonra sahaya indiler.
İlerleyen yıllarda futbol oyun kuralları durmadan gelişti. Önce 1925 yılında ofsayt kuralı günümüzdekine en yakın halini aldı.
Tarihte ilk sarı ve kırmızı kart 1970 Dünya Kupası'nda vardı. Hatta ilk kırmızı kartı 1974 Dünya Kupası'nda hakemimiz Doğan Babacan kullanmıştı.
Seri penaltı atışları ilk kez 1978 yılında girdi hayatımıza.
Ligimizde 3 puanlı sistemi ise çok yakın bir tarihte 1987-1988 sezonunda geçtik.
90 Dünya Kupası'nın sıkıcılığının da etkisiyle 1992'de geri pas kuralı geldi futbolumuza.
Sonrasında ise büyük organizasyonlarda altın ve gümüş gol uygulamaları.
Tüm bu değişimleri görünce "yahu biz bu kurallar olmadan önce nasıl futbol izlemiş?" deniyor şimdi.
2018 Dünya Kupası'nda Rusya'da herkes Video Yardımcı Hakem ile tanıştı. Önce karşı çıkanlar oldu sonra 5 dakika VAR bozulunca onsuz yapamayanlar.
VAR hem bizim ligimizde hem Şampiyonlar Ligi'nde bu sezon çok fazla yanlış kararın önüne geçti. Ama sadece "bizim" ülkemizde tartışmaların önüne geçemedi.
Ligimizde 32. haftada yaşananları ve söylenenleri izlerken bir futbolsever olarak utandım. Eğer bunun tek sorumlusu VAR ise. 1 sene ara verelim. Kullanmayalım.
Zaten böyle giderse VAR'ın imajını bozmaktan dolayı IFAB bu teknolojiyi bizden alacak.
Dünyada bizden başka hakemlerini futbolcularından bile daha önemli gören başka bir ülkeye daha rastlamadım ben.
Ama biz VAR olsa da olmasa da "birbirimizi yemeye" devam edeceğiz. Çünkü biz futbol oyununu değil "ne olursa olsun" kazanmayı seviyoruz.

AVRUPA'DA TEKİZ

Yeni Malatyaspor'un Avrupa'ya ön elemelerden katılma şansını oldukça artırdığı Süper Lig'in 32. haftasında Emre Akbaba'nın ayağının kırılması, ligimizde Asamoah Gyan gibi bir golcüye sahip olduğumuzu hatırlamamız, Trabzonspor'un açık ara topu en fazla direkten dönen takım olmaya devam etmesi ve sezon sonu yaklaştıkça maçların gollü geçmeye başlaması öne çıkan detaylardandı. Ayrıca ligimizin yeni üyelerinden 2'si de belli oldu. Denizlispor ve Gençlerbirliği.
Ligimizde pazar günü oynanacak Galatasaray-M.Başakşehir maçında eğer bir kazanan olursa o takım sezonu şampiyon tamamlayacak. 2011-2012 sezonunda Fenerbahçe ve Galatasaray arasında oynanan "Süper Final"in son maçının ardından her iki takımdan birinin kazanması halinde kupayı müzesine götüreceği bir karşılaşma her lige nasip olmayacak cinsten. Avrupa'da tekiz.

NETFLİX VE AKHİSAR

Geçen sezonun Türkiye Kupası ve Süper Kupa şampiyonu, 2018-2019 sezonunda ülkemizi Avrupa'da temsil eden Akhisarspor bu sezon ligde küme düşen ilk takım oldu.
Sezon başında yollarını ayırdıkları Okan Buruk ise şimdi Ç.Rizespor'un başında başarılı işler yapmaya devam ediyor.
Avrupa'da yakın zamanda farklı platformlardan Juventus, Manchester City ve Sunderland'ın 1 sezonluk hikayelerini anlatan dizileri yayınlandı. Şüphesiz harika bir halk ile ilişkiler çalışması.
Ülkemizde de Akhisarspor'un son 1 senesi mini bir dizi halinde yayınlansa eminim büyük ilgi görür.
Netflix'e bir öneri.
En zirveden en dibe bir Manisa hikayesi.

Haftanın maçı: Göztepe-DG Sivasspor

Haftanın golü: Quaresma (Beşiktaş)

Haftanın asisti: Varela (İM Kayseri)

Haftanın teknik direktörü: Ali Ravcı (Y.Malatyaspor)

Haftanın takımı: Bursaspor

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.