Hava Durumu

Gemlik'te taşınma değil dönüşüm

Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, ilçedeki kentsel dönüşüm tartışmalarına son noktayı koydu. İlçenin taşınmayacağının altını çizen Yılmaz, sürecin gönüllülük esasına dayanacağını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 08.03.2018 07:47
Haber Güncellenme Tarihi: 08.03.2018 07:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Gemlik'te taşınma değil dönüşüm

HABER I Burcu SEKMEN I

Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, 'Sönmez Medya Buluşmaları' programının bu haftaki konuğu oldu. Bursa Hakimiyet Gazetesi Yazı İşleri ekibi ve editörlerinin gündeme dair sorularını yanıtlayan Yılmaz, görev süresi boyunca ilçede yapılan yatırımlar hakkında bilgi verirken, 'Yeni Gemlik' ile ilgili merak edilen konulara da açıklık getirdi. 2011'de Gemlik'teki öncelikli sorunun altyapı olduğunu ifade eden Başkan Yılmaz, yapılan yatırımlarla problemin ortadan kalktığını söyledi.

ŞİMDİ SIRA KURŞUNLU'DA

İlçedeki projeler hakkında bilgi veren Refik Yılmaz, 20 spor tesisi ve 24 milyon liralık kapalı pazaryeri inşa ettiklerini söyledi. Yılmaz, "Gemlik Körfezi'nin temizlenmesi için arıtma çalışmalarını başlattık. Kumla'daki sahillerimize dökülen betonları kaldırdık. Eski kumsal günlerini daha sosyal görünüme kavuşturduk. Yine Kumla'nın en büyük isteklerinden doğalgazdı. 5 yıllık uğraş sonucunda oradaki vatandaşımıza doğalgaz hizmetini sunduk ve bölgenin tüm sokaklarını elden geçirdik. Elektrik, su ve doğalgaz tesisat çalışmalarının yanı sıra tüm sokaklar sil baştan parke taşı ile döşendi. Kumla'da kış nüfusu artış gösterirken, aynı güzelleştirmeleri Kurşunlu'da da yapacağız. Bunun için harekete geçtik" dedi.

'YENİ GEMLİK'E AÇIKLIK GETİRDİ

Belediye Başkanı Refik Yılmaz, 'Yeni Gemlik' ile ilgili spekülasyonlara da açıklık getirdi. Geçtiğimiz aralık ayında yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname ile (KHK) Gemlik'te dönüşümün önünün açıldığını belirten Refik Yılmaz, "Devlet olarak Türkiye'de ilk defa deprem olmadan bir önlem alındı. KHK ile alınan karar sonucu nitelik olarak orman olmayan bölgeler, konut inşası için verildi. Bakanlar Kurulu kararıyla 280 hektarlık alan orman dışına çıkarılarak toplu konut alanı olarak belirlenecek. Bu konuda çalışmalar sürüyor. Ardından hem biz hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu alanlarda konut üretmeye başlayacağız. Körfeze hakim bir noktada inşa edeceğimiz konutları arsa payı bile eklemeden vatandaşa sunacağız. Bu alanlarda inşa edeceğimiz evleri maliyet fiyatına satacağız. Evlerin bir kısmı binası çürük olan vatandaşlarla takas edeceğiz. Bir kısmı da en az 5 yıldır Gemlik'te yaşayan ve ev sahibi olamayan insanlara verilecek" dedi.

İSTANBUL'UN MAHALLESİ OLDUK

Gemlik'in turizmdeki yerini değerlendiren Refik Yılmaz, 'Kumsal betona boğulursa, şehrin kanalizasyonu denize akarsa tabii ziyaretçi gelmez. Denizin yeniden yüzünü Gemlik'e dönmesi için çalışıyoruz. 80'li yıllarda sanayileşme ile birlikte göç artış göstermiş. Fakat artan nüfusun konut ihtiyacını belediye çözemeyince imar çalışmaları emlakçılar tarafından yürütülmüş. Gemlik, AK Parti'den sonra ayağa kalkmaya başladı" diye konuştu.

ZEYTİN DESTEĞİ

Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, geçtiğimiz yıl Başbakan Binali Yıldırım tarafından hizmete açılan İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu'nun ilçeye değer kattığını söyledi. Yılmaz, "Yazlık beldelerimizde yaptığımız iyi-leştirmelerle birlikte ulaşım hizmeti birleşmiş durumda. İstanbul'da milyon dolarlara mal olan manzaralı bir ev Gemlik'te çok daha uygun fiyata alına-biliyor. İstanbul ile aramızdaki hızlı ve rahat ulaşım Gemlik'i İstanbul'un bir mahallesi konumuna getirdi. Bu sayede bizim de yüksek kesimlerdeki konutlarımız değerlendi" ifadelerini kullandı.

Görev yaptığı 7 yıllık süreçte bir metrekare zeytin alanını bile imara açmadıklarının altını çizen Refik Yılmaz, zeytinlikleri korumak için sıkı bir çalışma yürüttüklerinin altını çizdi. Gemlik zeytinin tanıtımı için yoğun mesai harcadıklarını belirten Yılmaz, "Farklı illerde düzenlenen festival ya da fuarlarda zeytinimizi tanıtıyoruz.

Gemlik zeytini, Türkiye'de bir markadır. Zeytin bahçesi olan köylülerimizin, daha iyi verim alması adına desteklerde bulunuyoruz. Özellikle de köy kooperatiflerini sonuna kadar destekliyoruz" dedi.

TAHLİYE YOK

Gemlik'in taşınacağı yönündeki tartışmalara da son noktayı koyan Başkan Refik Yılmaz, KHK'da yer alan nakil ibaresinin kamuoyunda yanlış algıya neden olduğunu söyledi. Gemlik'in taşınmayacağını sadece dönüşeceğini belirten Yılmaz, "KHK ile yalnızca bize ve-rilen alanlara konut yapacağız. Merkezde ciddi yatırımlar yapı-yoruz. Taşınma ve tahliye söz konusu olsa neden yatırım yapalım. Gemlik'in liman ya da konteyner kent olacağı haberleri de asılsız. Bankalar KHK'da geçen nakil kelimesinden dolayı ilk günlerde sıfır binalara dahi kredi vermekte tereddüt ediyordu. Başbakan Yardımcımız Hakan Çavuşoğlu devreye girdi. Bankalarla görüşüldü ve sıfır binalarla ilgili sorun çözüldü. Gemlik'in merkezi yerinde kalacak. Vatandaşın konutunu yenileyeceğiz. İsteyen yerinde dönüşecek. Yerinde dönüşemeyenlere de konutu biz üretip vereceğiz. Konut verdiğimiz zaman vatandaştan aldığımız eski binaları yıkarak yerine sosyal donatı alanı yapacağız. İlçenin sıkışık bölgelerini açmış olacağız. Gemlik seyreltilerek daha nitelikli hale gelecek. Bu sene içinde o bölgede temel atmış oluruz. Gemlik farklı bir hüviyete kavuşacak. Bu KHK Gemlik'in önünü açacak" dedi.

GÖNÜLLÜLÜK ESASI

Gemlik'teki dönüşüm çalışmalarının gönüllülük esasına göre yürütüleceğini belirten Başkan Yılmaz, "Oturduğu evde mutlu olan insanları bu sürece katılması için zorlamayacağız. Vatandaşın rızası alınmadan hizmet yapacak durumumuz yok. Şu an Cihatlı Köyü'ne bin 400 konut yapıyoruz. Fakat bu bölge için 17 bin talep geldi. Halihazırda yaptığımız ve yapacağımız konutlarla vatandaşın ihtiyacını karşılayamıyoruz. O yüzden konut dağıtımımız gönüllülük esasına göre yapılacak. Gönüllü vatandaşlara konutları verdikten sonra Gemlikliler kârlı çıktığını görmüş olacak. Oturduğu evin ekonomik olarak 3-4 katı bir daireyi verdiğiniz zaman vatandaş da anlaşmaya razı olacak. O yüzden herkesin bu çalışmaya gönüllü katılacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.