Hava Durumu

Gemlikli hakimin deprem endişesi HSYK'lık oldu

‘Olası bir depremde ayakta kalması düşünülemez’ raporu verilen Gemlik Adliyesi hakkında yazı yazan Hâkim Levent Dağdeviren HSYK’ya şikâyet edildi

Haber Giriş Tarihi: 21.04.2013 09:50
Haber Güncellenme Tarihi: 21.04.2013 09:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Gemlikli hakimin deprem endişesi HSYK'lık oldu

Gemlik Adliyesi’ndeki deprem endişesi, konuyu gündeme getiren adliye çalışanlarının başına dert oldu. Raporlara göre olası bir depremde göçmemesi mucize olan binada hizmet veren 85 adliye personelinden hakim Levent Dağdeviren, hem belediye hem de İnşaat Mühendisleri Odası’nın raporlarına rağmen binanın tahliye edilmemesine ‘Adalet.org’ta yazdığı bir yazıyla isyan etmişti.

‘Kamyon bile sallıyor’

Hakim Dağdeviren, “Gemlik Adliyesi Ölümle Başbaşa” başlıklı yazısında, adliyenin taşınması için ilçede bulunan binanın 20 bin liralık aylık kira bedelinin Adalet Bakanlığı’nca çok görülmesini eleştirerek, “Birinci derecede deprem bölgesinde ve her an yıkılabilecek bir binada hizmet vermeye mahkum edildik.
Yanımızdan kamyon geçse bina sallanıyor. Bize 20 bin TL çok görülüyor ama Dışişleri Bakanı aylık kirası 50 bin lira olan konutta kalıyor, Anayasa Mahkemesi Başkanı aylık kirası 18 bin lira olan makam aracı kullanıyor” demişti.

Adliyedeki deprem korkusunun kamuoyuna yansımasına neden olan yazı Adalet Bakanlığı’nı da harekete geçirdi. Ancak bakanlık binayı tahliye etmek yerine yazıyı yazan hakim hakkında soruşturma açılmasını isteme yoluna giderek Hakim Dağdeviren’i HSYK‘ya şikayet etti. Adalet Bakanlığı İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı’nca yapılan şikayet ihbarı hakkında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) ‘işleme koymama’ kararı aldığı öğrenildi.

Hakkında yapılan ihbarı, “Bu ne tahammülsüzlüktür böyle. Sevinsem mi üzülsem mi? Şaşırdım” diyerek değerlendiren Dağdeviren, “Bence ihbar edenin yapması gereken, Gemlik gibi 22 ilden büyük bir yerde 4 yıldır neden güvenli bir binaya geçilmediğini sorgulamak ve bu süreçte ihmali olanların kimler olduğunu tespit edip onlar hakkında gereğini yapmaktı” dedi.

Korku sürüyor

Adliyedeki deprem korkusu ise devam ediyor. İlçedeki bir başka binaya taşınması planlanan adliye, uygun binanın kirasının bakanlıkça yüksek bulunması nedeniyle tahliye edilemedi.  Bbinadaki tehlike İnşaat Mühendisleri Odası’nın hazırladığı raporda şöyle ifadeler ediliyordu:  “Adalet binası deprem güvenliği için son derece yetersiz. Gemlik’in 1. derece deprem bölgesinde olması göz önüne alınırsa olası yüksek dereceli bir depremde binanın ağır hasara uğraması hatta çökmesi kaçınılmaz. Bina 1985 yılında yapılması dolayısıyla afet bölgesinde yapılacak yapılar yönetmeliğine uygun değil. Beton mukavemeti en düşük değeri dahi sağlayamıyor.”
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.